Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štrajk

Vertikala sindikata obrazovanja o Milanovićevoj izjavi: Orao muhe ne lovi pa s njima niti ne pregovara

štrajk
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/2
27.09.2015.
u 13:29

Sindikalisti navode da ih premijer nije primio kada je trebalo već je kupovao vrijeme da bi im se "sada mogao smijati u lice i lagati kako on ništa više ne može napraviti."

Izjava predsjednika Vlade da je ovaj štrajk „besmislen i komičan“ predstavlja još jedan politički i ljudski pad Zorana Milanovića kao predsjednika Vlade, stoji u priopćenju Vertikale sindikata obrazovanja koji potpisuju Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Sindikata znanosti, Branimir Mihalinec, predsjednik NSZSŠH-a i Sanja Šprem, predsjednica SHU-a.

"Njemu je smiješna borba za plaće, pravedan tretman i dostojanstvo 80 tisuća njegovih građana, njegovih zaposlenika i njegovih birača. Otresti se bahato o toliko ljudi samo zato što konzumiraju svoje pravo na štrajk kao civilizacijsko postignuće  socijaldemokratske politike u zadnjih 150 godina znači poslati poruku: meni do socijaldemokratskih vrijednosti nije ništa stalo, ja sam liberal, moji su prijatelji veliki poduzetnici, ja sam vladar, a orao ne lovi muhe.  Osim poruke prezira prema običnom čovjeku, prosvjetaru, on šalje i poruku da je štrajk sukob između njega i sindikalnih predstavnika kako bi zamutio da je u sukobu zapravo s 80 tisuća ljudi. "

Sindikalisti navode da ih premijer nije primio kada je trebalo već je kupovao vrijeme da bi im se "sada mogao smijati u lice i lagati kako on ništa više ne može napraviti."

"Vrhunac cinizma je njegova izjava da je na početku pregovaranja sa sindikatima postavio za pregovarače "vrlo umjerene ljude" poput Mrsića i Mimice. O Mrsićevoj umjerenosti svi već sve znaju. Neven Mimica je, doista bio "pristojan", u smislu da je tijekom cijelih pregovora šutio i vidjelo se da mu je neugodno što mora makar šutke zastupati to što se očekivalo da zastupa (no uskoro je "nestao" na poslu povjerenika Europske komisije"). Nakon dvadeset i pet godina života u demokraciji, predsjednik Vlade zamućuje relacije, odnose i načela demokratskog života, šalje narodu poruku da sindikati nisu predstavnici svojih radnika, da oni zapravo nisu potrebni i svojim izjavama agitira za njihovo slabljenje. Zaključimo, orao muhe ne lovi pa s njima niti ne pregovara (jer mu muhe ne financiraju predizbornu kampanju). Zapamtit će to prosvjetari, a vjerujemo i drugi građani", navode sindikalisti u priopćenju.

 - Jedini koji se ovih dana bori za vlastitu fotelju, svim nečasnim sredstvima, koristeći laži i podvale, potkopavajući demokratske vrijednosti, dovodeći zemlju na rub unutarnjih i vanjskih sukoba samo da bi bio na vlasti, je Zoran Milanović. Kako to čelnici sindikata čuvaju svoju fotelju ulaskom u štrajk? Kakva je to izvitoperena izjava? Zna li on kako funkcioniraju sindikati? Odluke o štrajku ne donose čelnici već kolektivna tijela sindikata. Čelnici odluke provode i javno zastupaju. Zar to Milanović ne zna? Zna, ali laže. Ulazak u štrajk je uvijek rizik za sve u sindikatu, baš kao i ulazak u rat. U tome nema ambijenta sigurnosti, foteljnosti i ležernosti, već sasvim obrnuto cjelodnevnog i noćnog rada s ljudima, medijima, pregovorima... Teškoga rada, koji najindolentniji premijer u povijesti Republike Hrvatske nije upoznao. Zoran Milanović nema argumente protiv sindikalnih stajališta, zato ima seriju nepromišljenih optužbi na raspolaganju. A kada mu niti to ne uspijeva onda će pokušati nasankati dva sindikata i zvati ih na tzv. pregovore, kako bi im mogao zabraniti štrajk, odvojeno od trećega, kako mu u tome ovaj ne bi smetao. Otužno.“, poručio je Vilim Ribić.

>>Tek rijetki učenici bili u školi, štrajk im je došao kao produženi vikend

>>Milanović: Štrajk prosvjetara je besmislen. Ova vrsta pokušaja ucjene je komična

Komentara 6

Avatar majmunranko
majmunranko
13:36 27.09.2015.

SIndikati, nemate šanse, pa niste vi Srbija da veliki Zoka orao pred vama skine gaće. On gaće skida samo prema svojoj braći Srbima, a ovdje glumi moćnika kad treba ratnim vojnim invalidima razbijati glave i kad treba klati Hrvate po Vojniću, i kad treba mlatiti bakice od 80 godina po Zagrebu, i kad treba mlatiti žene itd.

TH
than
00:32 28.09.2015.

Ma idite svi da ne pisem gdje. Ovaj strajk lici na ovu drzavu doslovno. Ne znas tko pije, a tko placa. Neki strajkaju (skole), neki ne. Mornar kaze prvo da nece biti neopravdanih, pa onda kao sada odlucuje razrednik. Znaci, ako strajk potraje, a razredniku prismrdne dijete ce nakuputi previse neopravdanih sati i... Ali glavno da skupljaju glasove na francima i ostalima. Djeca ne glasaju, pa su najmanje bitna. Kao sto ih se sjetila Opacicka isto pred izbora. Ne znam tko mi se vise gadi, sindikati ili vlada

NI
Nikomah95
14:12 27.09.2015.

Plači prosvjeto za Ljiljom Vokić! Jedini pravi ministar obrazovanja kojeg je Hrvatska država imala! Upitajte bilo kojeg sindikalnog povjerenika iz tog doba pa će Vam oni reći. Djeca iz cijele Hrvatske su imala besplatne knjige, nije se šurovalo s izdavačima, a ako i jest, barem je i običan čovjek imao koristi od toga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije