Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
usvojen prijedlog

O ulovu male plave ribe ovisi domaća industrija

Ruža Tomašić
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
09.10.2018.
u 21:32

EP usvojio izvješće Ruže Tomašić

Odbor za ribarstvo Europskog parlamenta (PECH) usvojio je jučer izvješće Ruže Tomašić o višegodišnjem planu za malu plavu ribu u Jadranskom moru.

Iz ureda Tomašić priopćili su kako je to velika pobjeda za hrvatske ribare jer je Europska komisija željela uvesti sustav kvota, čemu se ona zajedno s domaćim ribarskim sektorom usprotivila. Usvojeni prijedlog zastupnice Tomašić podrazumijeva upravljanje ribolovnim naporom te uvođenje mjera kojima će se poboljšati stanje stokova, s posebnim naglaskom na zaštitu područja na kojima se zadržava riba mlađih godišnjih klasa i zaštitu stokova u periodu mrijesta.

Ovime je, tvrdi se, značajno promijenjen prijedlog EK koji bi predstavljao poguban udarac hrvatskom ribarstvu.

Hrvatski ribari, podsjetimo, godišnje u Jadranu ulove oko 60 tisuća tona srdela i inćuna, što čini oko 90% ukupnog ulova ribe u Hrvatskoj.

To znači da o ulovu male plave ribe ovisi cjelokupna hrvatska industrija prerade ribe i uzgoja tuna te je prijedlog Komisije nosio opasnost gašenja 10 tisuća radnih mjesta, a posljedično bi doveo i do poskupljenja proizvodnje te povećanja uvoza ribe.
Nakon usvajanja na odboru, prijedlog Ruže Tomašić ide na usvajanje na plenarnu sjednicu Europskog parlamenta.

Komentara 30

JA
Jania
15:29 09.10.2018.

Ipak se može nešto dokazati EU birokraciji, samo treba htjeti i znati. Bravo, Ružo!

Avatar rubinet
rubinet
17:34 09.10.2018.

Ruža se bori za svoj narod. Hrvatski.

ZE
zeljko16
15:36 09.10.2018.

Ajde objasnite mojoj punici kaj su to stokovi. jadna čita večernjak od korica do korica al biš ne razme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije