Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužio ga vučić

Majica koju je nosio Uroš B. nije veličanje Hitlera

Ubojica Uroš B.
MUP
05.05.2023.
u 13:41

U Srbiji se diviš Hitleru! Đubre!", iznerviran je bio Vučić kad je objašnjavao i da je predložio vraćanje smrtne kazne, ali Vlada mu je inicijativu odbila.

Aleksandar Vučić Uroša B., osumnjičenog da je ubio osmero ljudi, optužio je za veličanje Hitlera. I to zbog majice plave boje s natpisom "Generation 88. on tour".

Sumnjiče ga da je ubio osam i ranio 14 ljudi, a prilikom uhićenja Uroš B. (21) nosio je majicu o kojoj srpski mediji špekuliraju da veliča Hitlera. Natuknuo je to i tamošnji predsjednik Aleksandar Vučić, koji je na današnjoj presici vikao: "Kada uhapsite čovjeka, vi vidite da je on, da nosi majicu Heil Hitler, generacija 88. U Srbiji se diviš Hitleru! Đubre!", iznerviran je bio Vučić kad je objašnjavao i da je predložio vraćanje smrtne kazne, ali Vlada mu je inicijativu odbila. 

A što je, zapravo, Uroš B. imao odjeveno?  Majica plave boje s natpisom "Generation 88. on tour", odnosno "Generacija 88. na turneji", a ispod samog natpisa karta na kojoj su Njemačka, Španjolska i Italija. Srpski mediji pišu da osmice, među pobornicima nacizma, predstavljaju osma slova po redu u abecedi, dva H, koja su skraćenica pozdrava Heil Hitler, dok su na karti zemlje u kojima su u Drugom svjetskom ratu na vlasti bili fašisti.

Prema tumačenju Antidifamacijske lige, međunarodne nevladine organizacije za građanska prava i ljudske odnose, 88 je jedan od najčešćih simbola nadmoći bijele rase, a koristi se u cijelom tom pokretu, ne samo kod neonacista. Najčešće se 88 koristi u vidu tetovaža ili grafičkog simbola; kao dio naziva grupe, publikacije ili web stranice ili kao dio korisničkog imena ili adrese e-pošte. Čak se ponekad, navode, koristi kao pozdrav ili odjava, osobito u porukama na web stranicama društvenih mreža. "Broj se često kombinira i s drugim numeričkim kodom bjelačke supremacije (stanje ili osobina onoga koji je nadmoćan i dominira nad drugima, op.a.), pa kombinacije idu s brojem 14 (skraćenica za takozvani "slogan 14 riječi": "Moramo osigurati postojanje našeg naroda i budućnost za bijelu djecu"), i to u obliku 1488, 14/88, 14-88 ili 8814", objašnjava Antidifamacijska liga. Navode i kako se 88 može naći i u neekstremističkim kontekstima.  

"Ovaj broj koriste radioamateri u značenju "zagrljaji" ili "zagrljaji i poljupci". Također, brojni vozači NASCAR-a, uključujući nekoliko vrlo poznatih, koristili su broj 88, što je rezultiralo raznim naljepnicama za automobile i drugim oblicima robe s tim brojem", kažu.

Naknadno se ipak doznalo da je Vučićeva optužba neutemeljena. Naime, ta majica, koju je Uroš nosio, zapravo pripada maturantima Ekonomske škole koji su je nosili prije 16 godina na maturalcu u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj. "To je majica koja predstavlja originalnu majicu maturanta Ekonomsko-trgovinske škole iz Sopota koji su 2006. godine nosili na maturalcu u Španjolskoj, Italiji i Francuskoj“, kazao je za Nova.rs Stevan Vlajić osnivač pokreta „Samo jako“ i koordinator inicijative „Zeleni presek“, čiji je prijatelj kreirao spornu majicu. 

Komentara 15

MI
Mislav28
13:57 05.05.2023.

On priča o hittleru, a on promovira osuđene ratne zločince i ostale lažove po svojoj pink i happy televiziji koji ponovo traže veliku srbiju

MI
Mislav28
14:00 05.05.2023.

Svi su krivi samo srbin nikad to je srbijanska politika, sad je opet neki švabo iz WW2 kriv.

Avatar ljutapica
ljutapica
14:06 05.05.2023.

Srbima je Jugoslavija bila spas. Čim su se drugi maknuli od njih resetirali su se na plemenske postavke krvi i krvnih osveta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije