Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontrola

Večernji doznaje: Samo će referendumske inicijative imati uvid u sve nevažeće potpise

Referendum
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/2
09.11.2018.
u 17:42

Građani će moći vidjeti samo svoj potpis, a Gong, B.a.B.e, HHO... neće imati uvid u potpisne liste

Ministarstvo uprave, doznaje Večernji list, utvrdilo je termine i metodologiju uvida u potpise prikupljene u sklopu dviju referendumskih inicijativa koji su nakon provjere i prebrojavanja proglašeni nevažećima. Najprije su na redu građani, njih 233 koji su se prijavili za provjeru, koji će 14. i 15., odnosno 16. studenog, ako ne mogu u prethodna dva termina, moći dobiti uvid isključivo u svoje potpise.

Udruge će samo gledati

Potom su 20., 21., odnosno 22. studenoga na redu građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” i “Narod odlučuje”, čiji će predstavnici moći pregledati svih 44.974, odnosno 40.875 nevažećih potpisa. Provjeru nevažećih potpisa za obje inicijative zatražili su i GONG, Hrvatski helsinški odbor, Centar za civilne inicijative, B.a.B.e. te Kuća ljudskih prava Zagreb, ali budući da te udruge nisu sudjelovale u prikupljanju potpisa moći će tek razgovarati s članovima povjerenstva koji će biti prisutni kontroli nevažećih potpisa i gledati kako građani i inicijative provjeravaju nevažeće potpise, no neće imati uvid u potpisne liste.

Koncept provjere potpisa, kažu nam u Ministarstvu uprave, za fizičke osobe zamišljen je tako da osoba koja se prijavila za provjeru potpisa u Apisu najprije da svoje ime i prezime koje se provjerava u aplikaciji. Ako se utvrdi da je ime te osobe na listama referendumskih inicijativa, ta osoba ulazi u sigurnu sobu gdje može provjeriti svoj potpis, bio on određen kao važeći ili nevažeći. Ako osoba utvrdi da je njezin potpis na listi i da je ocijenjen kao važeći, a nije potpisala nijednu referendumsku inicijativu, moći će zatražiti njegovo osporavanje i podići kaznenu prijavu. Ako se utvrdi da postoji višekratno ponovljen potpis jedne osobe, ta će osoba moći dobiti uvid u sve te potpise.

Ako se odmah u aplikaciji utvrdi da potpis određene osobe ne postoji na listama referendumskih inicijativa, onda ta osoba i ne ulazi u sigurnu sobu i nema pristup potpisnim listama. Svima prijavljenima za uvid u nevažeće potpise tročlano povjerenstvo održat će prezentaciju i objasniti po kojim su kriterijima valorizirali potpise, a svatko tko bude imao primjedbu na to zašto je neki potpis proglašen nevažećim to će moći “raspraviti” s članovima povjerenstva.

Bez olovke i mobitela

Nitko u sigurnoj sobi Apisa neće smjeti koristiti mobitele, olovke i sl., dakle potpisi se neće moći snimiti ili prepisati. U Apisu će postupak uvida u nevažeće potpise snimati, kao što je snimano i njihovo prebrojavanje, kažu u Ministarstvu uprave.

Mediji, po svemu sudeći, neće imati pristup provjeri potpisa jer Ministarstvo uprave na obrascima za prijavu nije ni predvidjelo medije, samo inicijative te građane. S obzirom na metodologiju provjere nevažećih potpisa, mediji ne bi ni imali uvid u potpisne liste.

Pogledajte video - Narod odlučuje predaje 405.342 potpisa za prvo i 407.469 potpisa za drugo referendumsko pitanje:

Komentara 14

DU
Deleted user
17:45 09.11.2018.

Istina je da je narod anemičan i da su HDZ-ovci spletkari i mutikaše.

DU
Deleted user
18:57 09.11.2018.

Za referendum o braku sam dao svoj potpis. Za ove dvije inicijative nisam potpisao. Iz vrlo jasnih razloga zatražio sam i provjerit ću 15. studenog da li sam vođen kao potpisnik u ove dvije inicijative. Ako jesam u svakom ću slučaju podnijeti kaznenu prijavu protiv Inicijative. Na ovu i ovakvu odluku me nije doveo ministar Uprave ili premijer - nego jedan sakupljač potpisa iz mog grada. On je prije završetka prikupljanja potpisa govorio o kopiranim potpisima. Što je istina vidjeti ću za nekoliko dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije