Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
130 GRAĐANA, UDRUGE...

Kuščević otkrio: Evo tko se sve prijavio za provjeru neispravnih potpisa

Ministar uprave Lovro Kuščević
Foto: Filip Kos/PIXSELL/Ministarstvo uprave
1/10
Autori: Hina, Vecernji list
31.10.2018.
u 12:25

Rekao je da će za nekoliko dana utvrditi proceduru kada i kako će dobiti uvid u potpise

Ministar uprave Lovro Kuščević rekao je u srijedu da se za provjeru nevaljalih potpisa za referendumska pitanja prijavilo oko 130 građana i po četiri, pet udruga, ali ne i inicijativa Narod odlučuje – za pravedniji izborni sustav  te ocijenio da toj inicijativi nije do istine i objektivnosti, nego do najnižeg politikantstva.

Kuščević je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" rekao da je Vlada, kako bi odgovorila na neopravdane napade na provjeru potpisa za referendumske inicijative – dvije za izmjenu izbornog sustava i jednu za opoziv Istanbulske konvencije – pozvala sugrađane, inicijative, udruge da dođu i izvrše uvid u sve nevažeće potpise. Nevažećih potpisa bilo je, podsjetio je, 40.000 po svakom pitanju.

"Do sada se prijavilo otprilike 130 građana za svako referendumsko pitanje i po četiri, pet udruga, tipa Gong, Hrvatski helsinški odbor... ne znam napamet. To je meni veliko iznenađenje i razočarenje i dokaz da inicijativa Narod odlučuje radi čisti politikantski pristup i pritisak na hrvatsku javnost. Koliko su inzistirali na tome da se pojave na uvidu, a oni se uopće nisu prijavili", rekao je Kuščević.

Rok je bio do petka u ponoć, Istanbulska inicijativa se prijavila, mnogo sugrađana i udruga, a ti koji su bili najglasniji, oni se nisu prijavili da bi došli pogledati jesu li se nepravilnosti radile.. 

Možda su pojedinci koji su se prijavili članovi inicijative Narod odlučuje, ali se kao Inicijativa nisu prijavili, rekao je. "To pokazuje koliko manipuliraju ljudima koji su izašli i dali potpise za referendum i koliko manipuliraju javnošću, koliko im nije stalo do istine, objektivnosti nego do najnižeg politikantstva", rekao je Kuščević.

Rekao je da će za nekoliko dana utvrditi proceduru kada i kako će dobiti uvid u potpise. Prvo slijedi sastanak s APIS-om da se vide tehnički uvjeti za uvid. Na sastanku moraju biti predstavnici Agencije za zaštitu podataka da bi jamčili zaštitu osobnih podataka prilikom uvida te predstavnici povjerenstva koje je obavilo nadzor prikupljenih potpisa. Sastanak će biti u roku od nekoliko dana, utvrdit će se metodologija i odrediti termini kada uvid mogu dobiti pojedinci, a kada udruge i inicijative koje su se prijavile, kazao je Kuščević.

Objavljujemo i cijeli popis svih građana i udruga prijavljenih za provjeru neispravnih potpisa za referendumske inicijative: 

Za uvid u nevažeće potpise iz zahtjeva Građanske inicijative “Narod odlučuje” o izmjeni članka 72. Ustava Republike Hrvatske interes su iskazali:

– 132 fizičke osobe
– GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje)
Hrvatski helsinški odbor
Centar za civilne inicijative
B.a.B.e. (Budi aktivna. Budi emancipiran.)
– Kuća ljudskih prava Zagreb
 
Za uvid u nevažeće potpise iz zahtjeva Građanske inicijative “Narod odlučuje” o dopuni Ustava Republike Hrvatske člankom 72.a interes su iskazali:

132 fizičke osobe
GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje)
Hrvatski helsinški odbor
Centar za civilne inicijative
B.a.B.e. (Budi aktivna. Budi emancipiran.)
Kuća ljudskih prava Zagreb

Za uvid u nevažeće potpise iz zahtjeva Građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“ interes su iskazali:

– 101 fizička osoba
Građanska inicijativa „Istina o Istanbulskoj“
GONG (Građani organizirano nadgledaju glasanje)
Hrvatski helsinški odbor
Centar za civilne inicijative
B.a.B.e. (Budi aktivna. Budi emancipiran.)
– Kuća ljudskih prava Zagreb

 

Komentara 92

DU
Deleted user
13:03 31.10.2018.

Vi ste jedan obicni rezim,, koji ce isto tako pasti kao i ostali rezimi,, a za ovo vam treba suditi,,

Avatar Observer
Observer
13:16 31.10.2018.

Jako "ugledne" i"nepristrane" osobe i udruge , e Lovre jako si vjerodostojan !

Avatar Sokol
Sokol
13:28 31.10.2018.

Tko je njemu dao privolu da oni gledaju moj oib ??? cushchevichu završit ćeš u zatvoru pa tamo provociraj svoje drugove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije