Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Apsurd: Veće plaće od inspektora u Inspektoratu imaju savjetnici, ali i inspektori u ministarstvima!

Koeficijenti za plaće inspektora morali su se uskladiti s koeficijentima u poreznoj i carini na zahtjev ministarstva financija, a ne s većim u ministarstvima
08. studenoga 2019. u 09:27 7 komentara 3516 prikaza
Andrija Mikulić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vlada je usvojila uredbu o nazivima radnih mjesta i koeficijentima složenosti poslova u Državnom inspektoratu koja je otkrila barem dva apsurda.

euri VELIKE RAZLIKE Prosječna bruto plaća u Njemačkoj iznosi 2950 eura, no koliko novaca se isplati na račun?

Prvo, tom su uredbom i izjednačeni koeficijenti inspektorima koji su dosad, kada je 17 inspekcija bilo u osam ministarstava, imali različite koeficijente za iste poslove, što je pohvalno, međutim za inspektore u Državnom inspektoratu koeficijent složenosti poslova morao se, na zahtjev Ministarstva financija, uskladiti s koeficijentima u Carini i Poreznoj upravi i zbog toga ti inspektori imaju manje koeficijente nego inspektori koji i dalje rade po raznim ministarstvima. Tako viši inspektor u Državnom inspektoratu ima koeficijent 1,697, a inspektor, primjerice, u Ministarstvu prometa, doznajemo, 1,843.

Kada se ti koeficijenti pomnože s bruto osnovicom od 5584,19 kuna, ispada da viši inspektor u Inspektoratu ima temeljnu plaću od 9476 kuna bruto (bez dodataka, poreznih olakšica), a onaj u Ministarstvu prometa, ili bilo kojem drugom ministarstvu, 10.291 kunu bruto. Zbog toga nisu zadovoljni u Državnom inspektoratu.

Andrija Mikulić | Autor : Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kao podapsurd mogli bismo istaknuti i to što unatoč osnivanju Državnog inspektorata i dalje postoje inspekcije po raznim ministarstvima, odnosno tek je 17 inspekcija u Inspektoratu, a preostale 23 su po ministarstvima. Drugi apsurd jest taj što je uredba otkrila da je viši inspektor, odnosno inspektor u Inspektoratu, po visini koeficijenta tek na 21., odnosno 26. mjestu od 44 sistematizirana radna mjesta. Doduše, viši inspektor-specijalist je na 13. mjestu. Tako su ispred višeg inspektora i inspektora i razni savjetnici, viši savjetnici, stručni savjetnici, viši upravni savjetnici, viši informatički savjetnik... koji su uglavnom sinonim za uhljebe.

Najveće savjetničke plaće s koeficijentom oko 2,1 imaju viši savjetnik specijalist, viši stručni savjetnik za drugostupanjski postupak te viši stručni savjetnik za zastupanje pred sudovima. Njihove osnovne bruto plaće iznose 11.916 kuna. Najveću plaću, po toj uredbi, imaju pomoćnik glavnog državnog inspektora, načelnik sektora te pročelnik područnog ureda 1. kategorije, njihovi koeficijenti iznose 3,5, odnosno 3,007.

Mate Rimac Mate Rimac: 'Kod nas je prosječna plaća 12.000 kn, dok Fina i drugi financijski servisi prikazuju 4600 kn'

Sukladno tome osnovne bruto plaće su im 19.544 kune (pomoćnik glavnog inspektora) te 16.791 kuna bruto za načelnika sektora i pročelnika područnog ureda 1. kategorije. Andrija Mikulić, kao glavni državni inspektor, državni je dužnosnik i njegova neto plaća iznosi 17.086,59 kuna.

Njegova plaća regulirana je Zakonom o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a njegov koeficijent iznosi 6,21. U Inspektoratu kažu kako su savjetnike naslijedili, odnosno kako su oni preuzeti iz 17 inspekcijskih službi, ipak dodaju da su maksimalno srezali broj ispostava i područnih ureda

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • predator57:

    Tko puni državni proračun može samo sanjat maštu o takvim plaćama, dok isti si djele šakom i kapom. Sramotno.

  • ronyday:

    Nekim inspektorima kao što su veterinari ni ne trebaju plaće, jer propuštaju svakakvu robu za veliki mito i korupciju. Treba samo napraviti reviziju imovinskog stanja inspektora pa će se odmah vidjeti koji se bave malverzacijama.

  • PrimoracRi:

    Prosječna plaća u realnom sektoru koja ovu uhljebariju hrani je duplo manja zato samo pilite granu ubrzo ćete pasti kada privatni sektor kaže zbogom odoh u Irsku,Njemačku...... Ma boli vas.....dok vam je dobro ,a prvi inspektor pravi poštenjak -mo"š mislit