Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što očekivati

Već sad je jasno: telekomi, gradovi i banke neće otpisivati dugove kao Vlada

Blokirani
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
25.07.2018.
u 08:23

U Vipnetu kažu da neće otpisivati dugove, u Hrvatskom telekomu kažu da će tek donijeti odluke

Vlada se pohvalila da su oni, državne tvrtke i ustanove građanima otpisali 1,3 milijarde kuna dugova do 10.000 kuna, čime je ukupno deblokirano više od 6000 građana, a za više od 150.000 je umanjen dug. Otpisani su iznosi koji su dugovali državnim tvrtkama poput HEP-a, ministarstvima, Poreznoj upravi, institucijama poput Zavoda za zdravstveno osiguranje.

No, sad je pitanje hoće li ih slijediti i telekomi, gradovi i njihove tvrtke, banke i drugi, koji nemaju nikakvu obvezu otpisati dugove do 10.000 kuna, nego je Vlada samo apelirala na njih da učine isto što i državna tijela, pišu 24 sata. Već sad je jasno da neće svi otpisivati kao Vlada: bez ikakvih kriterija osim da je ovrha nastala do kraj prošle godine. Svi oni imaju rok od 60 dana da se odluče hoće li i kako otpisivati dugove.

U Vipnetu kažu da neće otpisivati dugove.

- Korisnike na vrijeme obavještavamo o dugovanjima te na taj način radimo prevenciju akumuliranja troškova. Također se trudimo izaći u susret našim korisnicima te u direktnom kontaktu s njima iznalazimo načine odnosno predlažemo prihvatljive modele podmirenja dugovanja. U ovom trenutku ne vidimo potrebu za promjenom dosadašnje poslovne prakse koja se odnosi na naplatu dospjelih, a nepodmirenih dugovanja fizičkih osoba - odgovaraju iz Vipneta.

U Hrvatskom telekomu kažu da će tek donijeti odluke, ali da će se voditi socijalnim kriterijima.

- Hrvatski Telekom podržava nastojanja Vlade RH u rješavanju problema građana s blokiranim računima, poglavito kada je riječ o socijalno ugroženim građanima. O kriterijima i načinu kojima će se Hrvatski Telekom pridružiti aktivnostima Vlade RH vezano za otpis dospjelih dugova, donijet će se poslovna odluka te će ista biti javno dostupna unutar rokova predviđenih zakonom - kažu u HT-u.

Iz Tele2 nisu odgovorili, a Hrvatska udruga banaka se poziva na socijalne kriterije i praksu, kako bi se pomoglo samo onima koji ni sad ni ubuduće ne mogu vraćati dugove. Traže i porezne stimulacije, ali napominju da banke već nude reprograme. Vlada je inače predvidjela poreznu olakšicu za otpis dugova, ali banke ističu da se time samo eliminiraju porezna davanja na gubitke, a ne i daju porezne stimulacije.

Gradovi će vjerojatno ići na dodatne socijalne kriterije, poput imovine ili prihoda po članu obitelji.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Blokirani
1/10
Ključne riječi

Komentara 34

Avatar Udruga_obrisanih
Udruga_obrisanih
09:03 25.07.2018.

Treba otpisati zelenaške kamate na kamate, razne pristojbe i takse, a glavnicu uz minimalnu kamatu neka vrate. To je jedino pošteno prema svima nama

DU
Deleted user
09:19 25.07.2018.

Nisu ni motivirani za otpis dugova, budući da ih uvijek mogu jeftino prodati tim firmama koje se bave otkupom dugova. Jednostavna logika, bolje išta nego ništa. Uostalom, zašto bi i otpisivali stvarno napravljeni dug. Iz ukupnog duga treba maknuti nepravične kamate i troškove. Ne može vlada ni očekivati da će se problem riješiti tako da gradovi ili privatne tvrtke (makar oligopolističke, ali to je već drugi par cipela, kojem bi isto valjalo posvetiti par regulatornih uredbi) otpišu svoje potraživanje, a u hranidbenom lancu ostaviti Finu i javnobilježnički lobi. Ako žele pokazati dobru volju, uz ovo što je vlada otpisala, neka barem smanje Finine takse, kad ju već ne izostavljaju.

NN
nikola.nikola50@hootmail.com
08:58 25.07.2018.

Tko je kriv sto su neki blokirani, sami, dakle stara izreka je da se pokrijes sa plahtom koliko je dugacka ili ti trosis koliko zaradjujes, neki su navikli dobro zivjeti uz zaduzenja pa sada kukaju, a kad se raspravlja o politikama sve bajno i sjajno, pa izvolite sami ste krivi i imaju pravo da naplacuju svoj novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije