Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi zakon

Otpis duga blokiranih od 1,3 mlrd. kn velik je i u europskim razmjerima

Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.07.2018.
u 15:48

Iako je jedno od osnovnih načela da dugove treba podmirivati, ovo je socijalno osviještena Vlada, istaknuo je premijer Plenković

Više od 326 tisuća građana u Hrvatskoj je, prema podacima iz svibnja, bilo blokirano, a od jučer je taj broj manji za – 6248. Toliko je građana, naime, deblokirano nakon što je izvršen otpis duga za 150.474 ljudi na temelju Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je na snagu stupio u subotu, 21. srpnja. Trenutačnu situaciju te način na koji Vlada planira pomoći blokiranima komentirao je jučer u Banskim dvorima predsjednik Vlade Andrej Plenković koji je održao konferenciju s ministrima Zdravkom Marićem i Draženom Bošnjakovićem te čelnicima FINA-e.

– Iako je jedno od osnovnih načela da dugove treba podmirivati, ovo je socijalno osviještena Vlada te smo svjesni da su deseci tisuća građana u problemu – istaknuo je premijer Plenković.

Blokirani nezadovoljni

Odluku o donošenju mjera za pomoć blokiranima Vlada je donijela krajem lipnja, a zakon koji je prije tri dana stupio na snagu podrazumijeva otpis dugova fizičkim osobama do 10.000 kuna glavnice, plus kamate. Riječ je o građanima koje su blokirali država te jedinice lokalne i područne samouprave ili pravne osobe koje su povezane s njima, poput HEP-a, HRT-a, HZZO-a i plinarskih društava.

Najviše je dugova otpisano u Zagrebu, za 28.743 građana, u Splitu za njih 4302, u Osijeku 3701 i u Rijeci za 3842 građana.

FINA je tijekom vikenda bez ikakve papirologije krenula s provedbom zakona, a ukupan iznos otpisanih dugovanja s kamatama premašuje 1,3 milijarde kuna – rekao je premijer Andrej Plenković.

Od toga glavnica iznosi 846 milijuna kuna, a kamate su gotovo 492 milijuna kuna. Prema podacima iz svibnja, ukupni iznos blokade iznosi više od 43,6 milijarde kuna, uz više od 22 milijarde kune kamata. Upravo zbog tih brojki iz Udruge Blokirani poručuju da premijerova obavijest samo lijepo zvuči.

– Zapravo se ne radi o novim mjerama, a brojke koje je premijer predstavio uz fanfare nisu nimalo značajne – ističe Miriam Kervatin, predsjednica Udruge koja dodaje kako smatra da su među 6248 građana koje je FINA automatski odblokirala, većinom preminule osobe, koje se ionako “brišu“ s popisa blokiranih.

Skupo za državu

Igor Škrgatić, financijski stručnjak čija se tvrtka BE-ON specijalizirala za blokirane također je skeptičan prema mjerama Vlade.
– Teško je predvidjeti hoće li mjere funkcionirati, ali mislim da je vjerojatnije da neće. Mislim da će ovaj otpis duga za državu biti izrazito skup, a neće se puno toga postići jer dug blokirane osobe u prosjeku iznosi 130 tisuća kuna, tako da ovih 10 tisuća radi malu razliku – ističe Škrgatić te dodaje kako, osim onima koji su u potpunosti deblokirani, i dalje ostaje poveći dug te im se status ne mijenja.

– Samo će statistike idućih nekoliko mjeseci bolje izgledati – zaključuje Škrgatić te dodaje da iako je riječ o otpisu značajne cifre, čak i u europskim pogledima, ipak je riječ samo o guranju problema pod tepih.

Udruga Potrošač: Čekaju se još tri nova zakona

Ovaj otpis duga je prva mjera novog Zakona, dok druga predviđa poticaj općinama, gradovima i županijama da postupe isto, a premijer je objasnio da će im se za to nuditi i porezne olakšice. Treća mjera zakona je poticajni model reprograma poreznog duga blokiranima.

Također, u kolovozu će stupiti na snagu Zakon o provedbi ovrhe nad novčanim sredstvima kojim se želi smanjiti broj blokiranih za oko 70 tisuća te iznosa blokade za 30 milijardi kuna. Također, čeka se i stupanje na snagu Zakona o stečaju potrošača, a radi se i na novom Ovršnom zakonu. – Pozdravljamo inicijativu Vlade da se nešto napravi, ali treba vidjeti kako će se to realizirati, jer je u Hrvatskoj često nešto na papiru sasvim drukčije nego u praksi – kaže Igor Vujović, tajnik Udruge Potrošač.

Igor Vujović, tajnik Udruge Potrošač
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Inicijativa Ovršni ustanak ispred Sabora urudžbirala donacije Martini Dalić

Andrej Plenković
1/6

Komentara 11

NE
nevjerujženikojalaže
16:28 24.07.2018.

čisti potpis ex-yu mentaliteta. ovi kao spašavaju a u biti su upravo oni uzrok gotovo svih tegoba hrvatskog naroda.

AM
AMD------------------------
18:24 24.07.2018.

vasa pljacka ovrsenih ima africke razmjere, zemljopisno smo evropa a vlade hrvatske nas smjestise u afriku.

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
16:54 24.07.2018.

Drugim rječima, svi vi koji redovito plaćate račune ste budale! Divna poruka. Sramota!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije