Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Vatikan ne osuđuje rezultate referenduma o homoseksualnim brakovima

Papa Franjo nije, a možda su neki očekivali da će učiniti, ni spomenuo tzv. prirodni brak, onaj između žene i muškarca
24. svibnja 2015. u 13:27 61 komentara 1105 prikaza
papa Franjo,Raul Castro
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Papa Franjo tijekom današnje mise na blagdan silaska Duha svetoga, te tijekom obraćanja sa svoga prozora na Trgu sv. Petra, nije spomenuo rezultate referenduma o homoseksualnom braku održanom u Irskoj.

Ni u jednoj rečenici nije dao naslutiti protivljenje uvađanju mogućnosti sklapanja brakova među istospolnim osobama. Kao što smo najavili kada je Bergoglio izabran za Papu da više nećemo moći objavljivati naslove tipa Vatikan osuđuje, tako se i događa. No, papa Franjo nije, a možda su neki očekivali da će učiniti, ni spomenuo tzv. prirodni brak, onaj između žene i muškarca.

Govorio je o zajednici, o društvu i pozvao na borbu protiv korupcije. Mogao je ustvrditi i kako je po crkvenom nauku društvo sazdano na obitelji, koju čine muškarac, žena i djeca, kakva je bila Sveta obitelj. Kazao je kako se ne smijemo zatvoriti u egoizam, u rigidni legalizam, već kako moramo biti otvoreni daru Duha svetoga za borbu „protiv grijeha i korupcije koja se širi. Tijekom podnevnog obraćanja Kraljici neba, papa Franjo je kazao kako „Crkva ne smije nikome zatvoriti vrata pred nosom, pa ni najvećem griješniku“.

Crkva nije nastala „izolirana“, već „univerzalna“ i prigrljuje cijeli svijet bez iznimaka, podsjetio je Franjo. Silazak Duha svetoga, 50. dana od uskrsnuća Isusa, znači novu sezonu koja dolazi od Boga kao „plamen koji se položio na glavu svakog učenika. Bio je to plamen koji sagori svaku jetkost. Bio je to jezik Evanđelja koji prelazi sve granice koje su postavili ljudi i dira srca mnoštva bez razlikovanja jezika, rase ili nacionalnosti“, kazao je Franjo i naglasio kako i onog dana Duhova i danas Sveti duh je rasprostranjen Crkvom i nad svima nama kako „bismo izašli iz našeg mediokriteta i naših zatvaranja.

 Glavni tajnik Talijanske biskupske konferencije (CEI) mons. Nunzio Galantino kazao je u današnjem razgovoru za Corriere della Sera kako Crkva ne prihvaća „izjednačavanje homoseksualnih brakova s prirodnim odnosno ustavnim brakovima“, ali je za otvoreni razgovor bez ideoloških predrasuda. - Ja sanjam trenutak u kojem će se sve što se odnosi na osobu, bilo kao pojedinca ili kao društvenu stvarnost, raspraviti bez ideologija, interesa ili stranačke obojenosti -  kazao je Galantino, koji je postao tajnikom CEI po želji pape Franje.

>>Papa Franjo proglasio sveticama dvije palestinske časne sestre

>>Irska prva zemlja koja će ozakoniti istospolni brak referendumom

Hrvatski rukometni savez
RUKOMETNO LUDILO
Ajmo Kauboji! Kompletan vodič za praćenje utakmica rukometne reprezentacije
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
 • Avatar @promatrač
  @promatrač:

  Slažem se da Crkva ne treba i ne smije grješnicima vrata zatvoriti ali mora, i to je obavezna po svom postojanju i poslanju, izreći što je zlo i što je grijeh.

 • d12345:

  Nikada,baš nikada Republika Hrvatska i hrvatski narod neće prihvatiti nastrano,bolesno i fašističko ponašanje nekolicine liberalno orijentiranih LGBT političara i njihovih satelita.......pročitajte Ustav,drugovi, i plačite.......;

 • bakulušić:

  Danas nije dan za prjekore. Danas je dan za zazive Duha Svetoga a u zazivima je sve rečeno.