Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mrtvi nemaju mira

Vandali srušili 13 nadgrobnih spomenika, a pet ih uništili

vandali
19.01.2011.
u 15:46

- Posljednji put smo imali oštećene nadgrobne spomenike na Židovskom groblju, no većih problema imamo s krađama nego s uništavanjem, ali i na to teško možemo reagirati zato što brinemo o 20 groblja na osječkom području - istaknuo je Lamza

Trinaest nadgrobnih spomenika srušeno je na Pravoslavnom groblju u osječkom prigradskom naselju Tenja.

Šteta se procjenjuje

Kako je izvijestila Policijska uprava osječko-baranjska, nepoznati su vandali u utorak između ponoći i 15.50 sati izvalili trinaest spomenika od kojih je pet uništeno.

- Štetu na groblju dojavila nam je jedna sumještanka koja je vidjela oštećene spomenike. Obavili smo očevid te nastavljamo potragu za vandalima - kazao nam je glasnogovornik PU osječko-baranjske Marko Ćaleta.

Kolika je materijalna šteta, nemoguće je procijeniti, kažu u osječkoj policiji. Naime, radi se o spomenicima koji su postavljeni na grobovima osoba koje su preminule još 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

Uništene spomenike jučer je obišao i direktor gradskog poduzeća Ukop Davor Lamza.

- Srušeni su spomenici uz stazu duboko u groblju. Uglavnom se radi o spomenicima osoba koje su davno preminule pa materijalna šteta nije toliko velika, nego je sam čin za svaku osudu - kazao nam je Davor Lamza.

Ukop brinu lopovi

Dodaje kako su ovakve situacije rijetke te da na ovom groblju prije nije bilo uništavanja spomenika.

- Posljednji put smo imali oštećene nadgrobne spomenike na Židovskom groblju, no većih problema imamo s krađama nego s uništavanjem, ali i na to teško možemo reagirati zato što brinemo o 20 groblja na osječkom području - istaknuo je Lamza.

Na Židovskom je groblju, podsjetimo, krajem travnja uništeno i oštećeno 12 nadgrobnih spomenika, a kome su oni smetali, dosad nije otkriveno.  

Ključne riječi

Komentara 4

KA
karambita
15:54 19.01.2011.

Formula je na zalost jednostavna......mrznja prema Srpkom narodu kod pojedinih Hrvata prelazi u patolosku bolest...... i junacine su se dokazale rusenjem spomenika

RO
rotten
16:12 19.01.2011.

Karambita ne pricaj gluposti!!!! Po tvome znaci oni koji uniste spomenik U Zg na mirogoju to su srbi???? Pa daj covjece ne trkeljaj!! To su balavurdija i delikventi koji nemaju drugog posla pa ajmo malo rasturati groblje i praviti se faca. Samo se nadam da će ih policija čim prije naći

VR
vratićesevalter
13:08 20.01.2011.

rotten uopće nisi shvatio što je čovjek napisao... a što se tiče balavurdije njih je netko tako odgajao i zato su oni takvi... relativiziraš stvari...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije