Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I ovaj tjedan nagle promjene

Vakula otkrio što nas čeka nakon Velike Gospe, slijedi li nam kraj ljeta?

plaža
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
08.08.2016.
u 09:15

Početak tjedna sunčan i topao, a onda nam opet stiže promjena i pad temperature

Prema prognozama DHMZ-a danas nas čeka pretežno sunčano. Poslijepodne na južnom Jadranu uz umjeren razvoj oblaka mala je mogućnost kratkotrajnog pljuska. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 24 do 29, na Jadranu između 29 i 32 °C. Sutra će također biti pretežno sunčano, te vrlo toplo i vruće. Krajem dana u najsjevernijim krajevima mala mogućnost lokalnog pljuska. Najviša dnevna od 27 do 32 °C, u gorju malo niža.

Glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula najavio je da će početak tjedna biti sunčan, štoviše pretežno vedar i topliji od vikenda, vruć već danas na Jadranu, a sutra gotovo diljem Hrvatske.

Moguće i olujno nevrijeme

– No, već u srijedu stiže novo naoblačenje s mjestimičnom kišom i grmljavinom, ponegdje vjerojatno i olujnim nevremenom, možda i s tučom, najprije u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, zatim i na istoku i jugu Hrvatske. 
Može se očekivati barem poneko upozorenje na opasne vremenske pojave, koje će meteorolozi DHMZ-a objaviti u europskom MeteoAlarm sustavu, ne samo zbog ponovno često jake bure, s olujnim udarima, gdjegod možda ponovno i orkanskim, kao jučer i prekjučer – kaže Vakula.

Dodaje i da će se temperatura zraka ponovno sniziti, osobito u unutrašnjosti, pa će u većini središnje Hrvatske i u Gorskome kotaru već u srijedu poslijepodne biti hladnije i za oko 10 °C nego dan prije. Vakula najavljuje da će nestabilno, vjetrovito i relativno svježe biti  i u četvrtak.

I poslije Velike Gospe velika vjerojatnost nastavka ljetnog ugođaja

Od petka je vrlo velika vjerojatnost stabilizacije vremena i smirivanja vjetra, uz pretežno sunčano vrijeme, na Jadranu i vedro, te porast temperature, i zraka i mora.

– I premda bi neki mogli pomisliti kako je prošlotjedno, i posebice ovotjedno zahladnjenje pokazatelj kraja ljeta, uostalom, i u prosjeku su dani poslije blagdana Velike Gospe sve manje topli, ove godine je velika vjerojatnost nastavka ljetnog ugođaja i u drugoj polovici mjeseca, pa i s barem ponekim vrućim danom, koji možda "zasluži" i upozorenje za toplinski val koji može djelovati na zdravlje – kaže Vakula. – Naravno, te prognoze manje su pouzdane od ovih za nekoliko dana unaprijed – dodaje Vakula.

Ključne riječi

Komentara 29

AN
AnteizmalogZGa
09:42 08.08.2016.

Rekao je Vakula?!!! Njegove prognoze čovjek ne može uhvatiti ni za glavu ni za rep. Uostalom najavio je da će ovo ljeto biti užasno vruće i suho...a ništa od toga. Kada bi svatko od nas, ne gledajući u nebo rekao: Danas će biti lijepo...sutra će padati kiša, bio bi uspješniji u prognozi nego Vakula. Toliko o tome.

DU
Deleted user
10:47 08.08.2016.

Kada prije mjesec dana najavljivali afrčke vrućine,a od afričkim vručina ništa.

DU
Deleted user
10:20 08.08.2016.

ako je vakula prognozirao, sigurno je zaje.o.... predvidio natprosjećne temperature, globalno zatopljenje, a ono upravo suprotno.. znači biće topli kraj kolovoza i rujna...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije