Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Uskok optužio petoricu Rumunja za pranje novca

Uz lažne osobne isprave i pomoću njih ishođene OIB-ove otvarali su kunske i devizne račune u više banaka, a koji su se koristili za prijevare na štetu desetak državljana raznih država
11. studenoga 2019. u 16:11 1 komentara 288 prikaza
Ilustracija
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Uskok je u ponedjeljak podigao optužnicu protiv petero Rumunja zbog pranja najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna putem lažnih OIB-ova.

Ortynski Palež vikendice Ortynskog Prikazana snimka graničnog prijelaza s BiH, obrana na njoj vidi jedno, USKOK drugo

Prema Uskokov optužnici, 36-godišnji rumunjski državljanin je od lipnja 2017. do studenog 2018. na području Rumunjske i Hrvatske povezao 34-godišnjeg, 23-godišnjeg, 28-godišnjeg i 30-godišnjeg rumunjskog državljana radi skrivanja kriminalnog porijekla novca pribavljenog prijevarama doznačavanjem i daljnjim raspolaganjem tim novcem preko bankovnih računa otvorenih u Hrvatskoj na lažne identitete.

Njih četvorica su u Rumunjskoj pribavili lažne isprave na temelju kojih su u ispostavama Porezne uprave u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanjem potvrda o osobnim identifikacijskim brojevima. Potom su, uz lažne osobne isprave i pomoću njih ishođene OIB-ove, otvarali kunske i devizne račune u više banaka, a koji su se koristili za prijevare na štetu desetak državljana raznih država.

Prema navodima Uskoka, riječ je o rumunjskim, estonskim, francuskim, poljskim, češkim i slovačkim osobnim iskaznicama.

Dolazak na sjednicu Vlade 'COMPLIANCE OFFICER' Vlada uvodi ‘kompanijski USKOK’ u sve državne tvrtke

Potom su, zajedno s prvookrivljenim 36-godišnjakom, zasad nepoznatim osobama u inozemstvu javljali brojeve računa kako bi ih koristili radi prevara. Na taj način je na računima otvorenim na temelju krivotvorene dokumentacije u više navrata uplaćeno ukupno najmanje 190.000 eura i 141.000 kuna. Okrivljenici su te iznose podizali u gotovini ili uplaćivali na druge račune.

Na prijedlog Uskoka, zagrebački Županijski sud je protiv jednog od okrivljenika produljio istražni zatvor, a protiv drugog ga je odredio.

Podijelio mišljenja
Na blagajni vam prebrzo skeniraju namirnice i ne stignete ih pospremiti? Muškarac otkrio trik za takvu situaciju
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • dvorskaluda:

    Zašto njih? Pa imamo dost svojih? Ah, opet uvoz svega i svačega.