Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada uvodi ‘kompanijski USKOK’ u sve državne tvrtke

Uloga ‘compliance officera’ je prepoznati posao koji nije usklađen s važećim propisima i tako unaprijed spriječiti gubitke kompanije, no njihova uspješnost ovisit će o čistim rukama samih uprava
19. listopada 2019. u 12:04 21 komentara 2422 prikaza
Dolazak na sjednicu Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Sve tvrtke u većinskom vlasništvu države u sljedećem će periodu u svojoj organizacijskoj strukturi morati imenovati osobu ili ustrojiti posebnu jedinicu koja će se baviti praćenjem usklađenosti poslovanja s pravnom regulativom i internim aktima, odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak.

Dubravko Ponoš Kadrovske odluke Vlada razriješila direktora Fonda za zaštitu okoliša Dubravka Ponoša

Veličina ovih jedinica ovisit će o veličini i strukturi tvrtke, a u resornom Ministarstvu državne imovine ističu kako je riječ o mjeri predviđenom ovogodišnjim Nacionalnim planom reformi, u skladu s Antikorupcijskim programom i smjernicama OECD-a.

Otkrivat će i sukob interesa

Argument za uvođenje tzv. compliance officera u velikim korporacijama su podaci koji pokazuju da praćenje usklađenosti poslovanja s internim i općim propisima profit tvrtki povećava i do 20 posto, pri čemu se troškovi rada smanjuju za 12 posto, a vlasnici ostvaruju 5,8 posto veću dobit na osnovi vlasništva. Oni nisu nepoznanica ni u korporacijama na području Hrvatske, budući da takve osobe ili jedinice imaju HT i sva osiguravajuća društva. Uloga compliance officera je prepoznati posao koji nije usklađen s važećim propisima i tako unaprijed spriječiti gubitke kompanije.

Uvođenje “compliance officera” u državne tvrtke jučer su pozdravili i iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je Vladi već preporučivalo ovakvu mjeru, a istu je preporuku poslalo i svim tvrtkama u državnom vlasništvu. “Compliance officeri” u državnim bi tvrtkama, uz druge neusklađenosti, trebali pratiti i otkrivati i potencijalni sukob interesa i koruptivne poslove na nižim razinama, o čemu bi onda izvijestili upravu i Nadzorni odbor tvrtke, a po potrebi i nadležna državna tijela, zbog čega su ih mediji već nazvali kompanijskim USKOK-om.

Andrej Plenković Mislav Šimatović Udovoljio interesnim skupinama i izbjegao izbore

Da bi u tom poslu mogle biti uspješne, jedinice za praćenje usklađenosti morale bi biti potpuno neovisne o bilo kome u tvrtki, što ih pozicionira odmah ispod uprave.

Pitanje je, međutim, hoće li uvođenje “compliance officera” i državnim tvrtkama donijeti povećanje profita kakvo donosi korporacijama, budući da su za takvo što pretpostavka čiste ruke samih uprava i nadzornih odbora.

Bi li to pomoglo u škveru?

A pitanje je bi li praćenje usklađenosti poslovanja s internim i drugim propisima spriječilo, primjerice, mutne poslove u pulskom brodogradilištu koje danas istražuje USKOK.

20 posto

veći profit imaju korporacije sa službenicima ili jedinicama za praćenje usklađenosti poslovanja

5,8 posto

Veću dobit iz vlasništva ostvaruju oni koji ih imaju u svojim tvrtkama imaju “compliance officere”

Karneval
PROMO
Karneval nam se bliži, a odabir idealne maske je najvažniji događaj za sve klince
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • MarkoMaras:

  Država postavlja državnog službenika da nadzire državu. Da, to će sigurno funkcionirati.

 • herojulice:

  Hahahahaha, kasnite ili vam je gospodar žetončića šapnuo na uho. I on je osnova kontrolni ured koji kontrolira sam sebe.

 • Avatar Ninja
  Ninja:

  hdz nastavlja s uhljebljivanjem.