Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'COMPLIANCE OFFICER'

Vlada uvodi ‘kompanijski USKOK’ u sve državne tvrtke

Dolazak na sjednicu Vlade
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
19.10.2019.
u 12:04

Uloga ‘compliance officera’ je prepoznati posao koji nije usklađen s važećim propisima i tako unaprijed spriječiti gubitke kompanije, no njihova uspješnost ovisit će o čistim rukama samih uprava

Sve tvrtke u većinskom vlasništvu države u sljedećem će periodu u svojoj organizacijskoj strukturi morati imenovati osobu ili ustrojiti posebnu jedinicu koja će se baviti praćenjem usklađenosti poslovanja s pravnom regulativom i internim aktima, odlučila je Vlada na sjednici u četvrtak.

Veličina ovih jedinica ovisit će o veličini i strukturi tvrtke, a u resornom Ministarstvu državne imovine ističu kako je riječ o mjeri predviđenom ovogodišnjim Nacionalnim planom reformi, u skladu s Antikorupcijskim programom i smjernicama OECD-a.

Otkrivat će i sukob interesa

Argument za uvođenje tzv. compliance officera u velikim korporacijama su podaci koji pokazuju da praćenje usklađenosti poslovanja s internim i općim propisima profit tvrtki povećava i do 20 posto, pri čemu se troškovi rada smanjuju za 12 posto, a vlasnici ostvaruju 5,8 posto veću dobit na osnovi vlasništva. Oni nisu nepoznanica ni u korporacijama na području Hrvatske, budući da takve osobe ili jedinice imaju HT i sva osiguravajuća društva. Uloga compliance officera je prepoznati posao koji nije usklađen s važećim propisima i tako unaprijed spriječiti gubitke kompanije.

Uvođenje “compliance officera” u državne tvrtke jučer su pozdravili i iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je Vladi već preporučivalo ovakvu mjeru, a istu je preporuku poslalo i svim tvrtkama u državnom vlasništvu. “Compliance officeri” u državnim bi tvrtkama, uz druge neusklađenosti, trebali pratiti i otkrivati i potencijalni sukob interesa i koruptivne poslove na nižim razinama, o čemu bi onda izvijestili upravu i Nadzorni odbor tvrtke, a po potrebi i nadležna državna tijela, zbog čega su ih mediji već nazvali kompanijskim USKOK-om.

Da bi u tom poslu mogle biti uspješne, jedinice za praćenje usklađenosti morale bi biti potpuno neovisne o bilo kome u tvrtki, što ih pozicionira odmah ispod uprave.

Pitanje je, međutim, hoće li uvođenje “compliance officera” i državnim tvrtkama donijeti povećanje profita kakvo donosi korporacijama, budući da su za takvo što pretpostavka čiste ruke samih uprava i nadzornih odbora.

Bi li to pomoglo u škveru?

A pitanje je bi li praćenje usklađenosti poslovanja s internim i drugim propisima spriječilo, primjerice, mutne poslove u pulskom brodogradilištu koje danas istražuje USKOK.

20 posto

veći profit imaju korporacije sa službenicima ili jedinicama za praćenje usklađenosti poslovanja

5,8 posto

Veću dobit iz vlasništva ostvaruju oni koji ih imaju u svojim tvrtkama imaju “compliance officere”

Komentara 21

MA
MarkoMaras
12:24 19.10.2019.

Država postavlja državnog službenika da nadzire državu. Da, to će sigurno funkcionirati.

HE
herojulice
12:35 19.10.2019.

Hahahahaha, kasnite ili vam je gospodar žetončića šapnuo na uho. I on je osnova kontrolni ured koji kontrolira sam sebe.

DU
Deleted user
12:31 19.10.2019.

hdz nastavlja s uhljebljivanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije