Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darivanje Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara

Usamljenost uništava, posebice dolaskom Božića i Nove godine

branitelji
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/2
17.12.2009.
u 08:02

U Psihijatrijskoj bolnici Jankomir od PTSP-a se trenutačno liječi oko 70 branitelja. Na dar su dobili pastu za zube, pjenu za brijanje i kalendar.

Soba za druženje VIII. odjela Psihijatrijske bolnice Jankomir odisala je jučer blagdanskim raspoloženjem. Članovi Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara podijelili su božićne darove za sedamdesetak suboraca koji se u Jankomiru liječe od PTSP-a.

Darovi za branitelje

– Skromni su darovi. Zubna pasta, pjena za brijanje i kalendar – rekao je okupljenima Damir Jašarević, predsjednik udruge.

– Nema veze, glavno da ste vi nama došli – u jedan su mu glas poručili branitelji. Shvaća Jašarević unutarnje borbe branitelja jer je i sam prošao sličan ratni put.

– U životu se treba znati boriti. Pronađite svoj cilj, a to su obitelj i rad – savjetovao ih je Jašarević.

Slušali su ga, dio njih s tugom u očima, jer obitelj više nemaju. Rastali su se ili baš zbog sigurnosti djece i žena, svojevoljno udaljili. Svjesni su da noćne more ne uništavaju samo njih nego i cijelu obitelj.

– Božić i Novu godinu provodim sam. Biti sam nije toliko teško, ali usamljenost je ta koja te ubije. I onda moram doći u bolnicu – tihim glasom i uz povremene snažne trzaje tijela priča Zvonimir Zdjelar, branitelj iz Virovitice, koji se liječi od PTSP-a u Psihijatrijskoj bolnici Jankomir. Šesti je put tamo.

– Dolaskom kući iz rata vidio sam da iznova proživljavam doživljaje s terena i shvatio da se više ne uklapam u obiteljsko okruženje –prisjeća se Zdjelar. Žena mu je rekla da je pokušao ubiti nju, djecu i sebe. Zvonimir Zdjelar se toga ne sjeća. Iako se rastao, sa ženom i djecom ostao je u kontaktu.

Razočaranje u državu

– Smatrao sam sebe zdravim. Najteže je čovjeku priznati da je bolestan – kaže on i savjetuje sve branitelje koje muči PTSP da priznaju problem i krenu se liječiti.

Priču Zvonimira Zdjelara sluša branitelj Mario Daražić, povremeno klimajući glavom. Trenutačno je u fazi razvoda, ima sina od 13 godina.

– Provodim s njim malo vremena. Ne dajem mu one osjećaje koji bih trebao, ali ne mogu si pomoći – kaže Mario, grčevito stišćući prste. U Jankomiru je na liječenju 16. put. Razočaran je u državu i njezin odnos prema braniteljima. U rat je otišao zdrav, pun elana i života.

– Sad je to sve utihnulo, ne postoji – tiho kaže Daražić.

Komentara 4

IB
Ivana Brkić Ćubela
09:04 17.12.2009.

Filozofija gubitnika Mlado dete puno elana i energije počne da se bavi sportom,muzikom,baletom,naukom...ide da brani Domovinu ili već nečim slicnim .... Promeniću svet-pobediću svet! Posle godina vrednog rada i puno odricanja ne dođu očekivani rezultati. Osoba počinje da mrzi sebe sebe i to čime se bavila.Roditelje.Ceo svet. Počinje da traži razloge svog neuspeha.Nikada ih ne nalazi u sebi. Ne nalazi ih u nedostatku talenta ili u lenjosti. Uvek je krivac neko drugi.Roditelji.Treneri.Učitelji.Vanzemaljci... SVI SU MI KRIVI SAMO SAM JA...Samo sam ja dobar. i uvek u pravu !!!! I tako se rađa filozofija gubitnika... Ovo je jedna tužna definicija. Gubitnicima se možete smejati,možete ih sažaljevati,ali vrlo teško je pomoći im...

IB
Ivana Brkić Ćubela
08:53 17.12.2009.

Zaboravili su da im poklone jos i Pribor za sitne opravke 1. češalj - alatka za postrojavanje nestašnih dlaka 2. maramicu - borbeno sredstvo za eliminaciju nosnih uljeza i čeonih grašaka 3. ogledalce - stvar koja je tu da tea te podseti ko si, šta si i koje boje si 4. iglu i konac - zabavni komplet \"vežbanje nišanjenja kroz igru\"... ionako u sklopu, u namenske svrhe retko koji vojnik zna da ih koristi 5. 16 listića toalet papira- jebem li ga kojom metodom određena količina higijenskog krep papira koja je dovoljna da odstrani nered koji nastane pri prolasku simbioze dečije radosti i vojničkog pasulja kroz creva

MA
manjihrvat
08:54 17.12.2009.

Vidim da nitko ne komentira ovaj clanak. Valjda zato sto se tice osobnih tragedija, a to nije \"socna\" tema. Porucio bih vladi rh: otpustite nas tisuce parazita iz drzavnih sluzbi i dajte braniteljima da casno prozive mirovinu ili ostatak zivotaa koji nije lagan. Poruka crkvi: vece licemjersto od vaseg ne susrece se svaki dan. Dok vi podupirete humanitane akcije i dobrim ljudima na sentimentalnost vadite i zadnju kunu iz djzepa, na Ksaveru gradite velebno zdanje HBK vrijedne i vise desetaka milijuna eura. SRAMOTA!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije