Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI ŠOKOVI

Uoči same inauguracije, Čile se zatresao na 7,2 stupnja

inauguracija
REUTERS
11.03.2010.
u 16:41

Kako je javio CNN, epicentar je bio oko 152 kilometra jugozapadno od Santiaga i oko 145 kilometara od Valparaisa gdje se održavala inauguracija. Čileanska mornarica izdala je upozorenje za tsunami.

Novi potres magnitude 7,2 stupnja zatresao je Čile uoči same inauguracije novog čileanskog predsjednika Sebastiana Pinere. Tlo se zatreslo nekoliko puta u razmaku od nekoliko minuta, unijevši manju pomutnju među okupljene novinare i goste, ali sama inauguracija odvijala se prema planu. Kako je javio CNN, epicentar je bio oko 152 kilometra jugozapadno od Santiaga i oko 145 kilometara od Valparaisa gdje se održavala inauguracija. prvi potres bio je jačine 7,2 stupnjeva po Richteru, drugi, koji je udario 16 minuta kasnije 6,7 stupnjeva, a treći je došao nakon 27 minuta i magnituda muje bila 6 stupnjeva Richtera.

Ne želeći ponoviti greške napravljene nakon prethodnoga katastrofalnog potresa magnitude 8,8 stupnjeva, čileanska mornarica izdala je upozorenje za tsunami.

Za sada nema podataka o stradalima i šteti. Od potresa 27. veljače tlo u Čileu neprestano podrhtava.

– Naša buduća vlada bit će vlada obnove – najavio je novi čileanski predsjednik Pinera, koji nakon razornog potresa i tsunamija što je u veljači razorio tu zemlju baš i nema mnogo izbora.

Procjenjuje se da mu jedan predsjednički mandat i neće biti dovoljan za obnovu zemlje, a u Čileu, kao i u najvećem dijelu Latinske Amerike, nisu dopuštena dva uzastopna predsjednička mandata.

Prvi konzervativac koji je osvojio vlast u Čileu još od vremena rušenja Augusta Pinocheta, bogati biznismen Pinera pobijedio je lijevu koaliciju popularne Michelle Buchelet na predsjedničkim izborima koji su održani još 17. siječnja, a jučer je na prigodno skromnoj svečanosti inauguriran kao novi predsjednik.

Prije preuzimanja dužnosti predsjednika, Pinerino bogatstvo procjenjivalo se na 1,2 milijarde dolara. Da bi izbjegao optužbe o sukobu interesa, Pinera je od proglašenja izbornih rezultata do preuzimanja dužnosti predao 400 milijuna dolara na upravljanje fondovima. Imućni čileanski predsjednik obogatio se potkraj sedamdesetih godina prošlog stoljeća na uvođenju kreditnih kartica u tu zemlju. Stopostotni je vlasnik nacionalne televizije Chilevision, koju je sada dao na upravljanje fundaciji koja je pod njegovom kontrolom. Pinera je prodao svoje dionice u najvećoj aviokompaniji Latinske Amerike LAN-u, koje su mu donosile najveću dobit, a najavio je da će zadržati svoj dio u popularnom nogometnom klubu Colo-Colo.

Oni koji su se plašili njegove pobjede Pineri predbacuju povezanost s ljudima iz Pinochetova režima, a oni koji su glasali za njega smatraju da ih sada jedino dobar biznismen može izvući iz posljedica prirodne katastrofe koja je čileanskoj rastućoj ekonomiji nanijela štete od 30 milijardi dolara. Uz razrušene zgrade, u potresu je stradalo čuveno vinarstvo te ribarstvo, a Čile će prvi put od 2004. morati po zajmove u inozemstvo.

Ključne riječi

Komentara 3

JE
JesuisAmelie
18:00 11.03.2010.

A siroti ljudi... Zamisli živjet već 12 dana s konstantnim podrhtavanjem tla pod nogama... Znam da se čovjek na sve navikne, ali mislim da to nije jedna od tih stvari.. Konstantno misliti hoće li se baš u tom trenutku zemlja rastvoriti ili hoće li ti pasti nešto na glavu... Užas...

MI
milic
20:34 11.03.2010.

Sjeverni i juzni polovi se priblizavaju jedan drugome i dolazi do veceg promjera ekvatora, zbog sve veci pojava potresa zemljina kora se lako pomjera u nepravilnim podrucjima zbog vakumske sile koja je stvorena od ljudskog faktora. Fosila goriva koja se koriste iz zemljine kore a to su ugalj nafta plin uran treset i to se sve spaljuje i stvara se golema toplina pomocu koje se izlijeva u svemir \"sila teza\" te nastaje nenormalno ponasanje planetarnog zemljine obujmene slozenosti. Sa obadvije strane ekvatora od ekvatorske nule pa sve do 40 stupnjevite zemljine povrsine u spirali dolazi do krhotine unutar zemljine kore, i ubuduce se moze dogoditi da se pojavi otvorena pukotina na euroazijskoj ploci od Lissabono ili Madrida kroz balkanski i azijski prostor sve do Japana. U pukotine ce se mozda ulijevati morska voda i nestajat ce mnogi gradovi i ogromne stete ce nanijeti nuklearke.

1L
10 lipa
07:32 12.03.2010.

2005. - Potres u Kašmiru u kojem je poginulo 90 000 a ozlijeđeno 110 000 ljudi. 2004. - Potres u Indijskom oceanu jedan od najjačih potresa ikad zabilježenih s jačinom od 9 stupnjeva po Richteru s epicentrom na obali Indonezijskogg otoka Sumatre koji je pokrenuo velik cunami koji je odnio 300 000 života. 1976. - Potres Tangshan, najdestruktivniji potres modernih vremena, procjenjuje se da je u njemu stradalo oko 245 000 ljudi. 1556. - Potres Shaanxi, najsmrtonosniji potres u povijesti čovječanstva za koji se procjenjuje da je odnio 830 000 ljudskih života u Kini. 2012-Sve otišlo u pm...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije