Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČESTITKA UPUĆENA U OŽUJKU

Unatoč EU sankcijama: Milanović čestitao Raisiju početak 1402. solarne godine

Vinkovci: Predsjednik Milanović na obilježavanju 16. obljetnice ustrojavanja Gardijske oklopno-mehanizirane brigade
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
13.04.2023.
u 11:40

Iranskom su vođi praznik čestitali i lideri Indije, Vijetnama, Kine, Rusije, Kazahstana, Kirgistana, Turske, Armenije, Poljske, Mađarske, Tajlanda...

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poslao je poruku kojom je predsjedniku Islamske Republike Iran Ebrahimu Raisiju čestitao dolazak Nowruza i početak 1402. solarne godine, a iranskoj Vladi i narodu zaželio godinu punu uspjeha, objavio je ured tamošnjeg predsjednika.

Čestitao i Grlić Radman

Čestitka je upućena u ožujku, uoči iranskog tradicionalnog praznika Nove godine koji slave svi iranski narodi, ali i drugi narodi usko vezani uz iransku kulturu, a veže se uz proljetni ekvinocij. Uz Milanovića, mali je broj stranih lidera čestitao iranskom vođi njihov tradicionalni praznik. Čestitku su uputili samo lideri Indije, Vijetnama, Kine, Rusije, Kazahstana, Kirgistana, Turske, Armenije, Poljske, Mađarske, Tadžikistana, Turkmenistana, Tajlanda, Bjelorusije i Uzbekistana, barem prema podacima ureda predsjednika Irana. Također, prema objavi na Twitteru iranskog veleposlanstva u Hrvatskoj, ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman uputio je sličnu čestitku svom kolegi Hosseinu Amiru-Abdollahianu 22. ožujka.

Iran je država kojoj je Europska unija zbog kršenja ljudskih prava uvela sankcije krajem prošle godine, ali i država koja je izrazila spremnost pomoći Hrvatskoj i Ini u povratku naftnih polja u Siriji, samo ako to Hrvatska zatraži. – U duhu tradicionalno dobrih odnosa između dviju država svi hrvatski predsjednici čestitali su taj praznik pa tako i mi čestitamo – kažu s Pantovčaka.

Situacija s ljudskim pravima zaoštrila se lani kad su zbog nasilja nad demonstrantima prvi put nakon nekoliko godina ministri vanjskih poslova EU odlučili uvesti sankcije Iranu. Od smrti mlade Mahse Amini, koju je uhitila i maltretirala "policija za moral" zbog pogrešnog nošenja marame, narod Irana žestoko se pobunio protiv režima. EU je upozorio na to da je odgovor iranskih sigurnosnih i policijskih snaga nerazmjeran i da je doveo do pogibija i velikog broja ozlijeđenih. Prvi paket mjera ograničavanja donesen je 17. listopada, a dosad je proširen na njih pet i obuhvaća 204 osobe i 34 subjekta, zamrzavanje imovine, zabranu putovanja u EU i zabranu stavljanja financijskih sredstava ili gospodarskih izvora na raspolaganje. Na snazi je i zabrana izvoza u Iran opreme koja bi se mogla upotrijebiti za unutarnju represiju i opreme za nadzor telekomunikacija.

UN o kršenjima prava

Tim aspektom Irana bavi se i UN. Posebni izvjestitelj o ljudskim pravima Javaid Rehman 20. ožujka predstavio je svoje izvješće UN-ovu Vijeću za ljudska prava u kojem je kazao kako "razmjeri i težina" kršenja koja su počinile iranske vlasti ukazuju na "moguće počinjenje međunarodnih zločina, osobito zločina protiv čovječnosti, ubojstava, zatvaranja, prisilnih nestanaka, mučenja, silovanja te spolnog nasilja i progona".

>> VIDEO Milanović: Mogli bismo postati taoci Plenkovićevih želja i ambicija

Komentara 4

Avatar Le-Freak
Le-Freak
12:22 13.04.2023.

Iranci nam nisu nerprijateljski narod, naprotiv.

BJ
bjmaro
12:16 13.04.2023.

Mislim da je to bio državnički potez. I bilo bi dobro da to više radi.

BR
Brankko
13:02 13.04.2023.

Kako je rečeno -- običan državnički potez. Uostalom, u Zagrebu je iransko veleposlanstvo, u Teheranu je hrvatsko veleposlanstvo. Sankcije nemaju nužno veze s raznim protokolarnim čestitanjima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije