Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZUMIRANJE VRSTA

UN usvojio novi sporazum o zaštiti divljine, ciljevi se provode u nacionalne planove

Tigers with Christmas presents in Hagenbeck zoo
Foto: Fabian Bimmer/REUTERS
1/3
22.12.2022.
u 10:35

Konzervatori hvale ambicije sporazuma, ističući da je riječ o ekvivalentu Pariškog sporazuma za klimu. Postavljena su 23 specifična cilja po kojima zemlje mogu mjeriti svoj napredak

Novi sporazum o konzervaciji usvojen ovog tjedna na samitu UN-a u Montrealu putokaz je za zaustavljanje brzog propadanja prirode, ali samo ako bogate zemlje daju dovoljno sredstva, a za druge zemlje to pitanje postane prioritet, piše Reuters. Ciljevi postavljeni u sporazumu poznatom pod nazivom Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (Kunming-Montreal okvir za globalnu raznolikost) uključuju zaustavljanje izumiranja vrsta, zaštitu 30 posto svjetskog kopna i mora do 2030. godine i korištenje 200 milijardi dolara za provođenje tih ciljeva.

Konzervatori hvale ambicije sporazuma, ističući da je riječ o ekvivalentu Pariškog sporazuma za klimu. Postavljena su 23 specifična cilja po kojima zemlje mogu mjeriti svoj napredak.

"To je ekvivalentno globalnom cilju od 1,5 stupnjeva Celzijevih za klimu", rekao je Marco Lambertini, glavni direktor Međunarodnog fonda za zaštitu prirode.

Nakon četiri godine pregovora postavljeni su ciljevi na samitu "COP15" u Montrealu ovoga mjeseca.

O provođenju tih ciljeva ovisi opstanak stotina tisuća vrsta, a UN kaže da otprilike milijunu vrsta prijeti izumiranje.

Međutim, provođenje 23 cilja bit će puno teže jer zahtijeva jaku političku volju.

"Ono što je zbilja bitno je kako će se ti ciljevi provesti u nacionalne planove", rekao je Nick Isaac, makroekolog s britanskog Centra za ekologiju i hidrologiju.

Provođenje ciljeva u zemljama u razvoju ovisit će o financiranju izvana kako bi se potaknulo konzerviranje.

U sporazumu nije definirano koje prostore obuhvaća cilj zaštite 30 posto kopna i mora, što znači da je na državama da odluče koliko će biti ambiciozni.

Znanstvenici i konzervatori traže od zemalja da zaštite područja bogata različitim vrstama.

>> VIDEO Dječak (7) htio pomoći tati, pa mu snijeg s auta očistio - lopatom i sve ogrebao!

 

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
12:46 22.12.2022.

dal je japan prestao klati kitove u 'znanstvene svrhe', a onda ih prodavati na tržnicama? dal je japan prestao klati dupine? dal je razvijeni zapad prestao kupovati drvo iz amazone, malezije, indonezije, afrike? dal je prestao kupovati rude iz konga? nije. ništa od toga. dal se netko obvezao prestati širiti građevinska područja u šume, polja..? nije. pola površine gradova, naseljenih mjesta, je bez ljudi, i tu treba poreznom politikom prisilite ljude da obnavljaju. prestati širiti mrežu cesta novim cestama, jer to stvara samo dodatni kaos. jačati javni prijevoz na teret cijene goriva, a javni prijevoz mora biti, glupo je, znam, državni.

DU
Deleted user
00:16 23.12.2022.

mogli bi ukrajinu proglasiti divljinompa tako zakonski steci pravo da je brane.

ŽU
ŽutiMrav
12:10 22.12.2022.

Znači ipak priznaju da za zakone glasaju životinje a ne ljudi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije