Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDNO 360 MILIJARDI DOLARA

SAD i Europska unija na korak do žestokog sukoba: 'Možemo podnijeti samo jedan rat u isto vrijeme'

FILE PHOTO: U.S. President Biden speaks outside the White House
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS
1/2
15.12.2022.
u 17:33

Bidenov Zakon o smanjenju inflacije vrijedan je više od 360 milijardi dolara te je usmjeren prema borbi za protiv globalnog zatopljenja, i to na način da uključuje porezne olakšice za izgradnju i uvođenje infrastrukture "čiste energije".

Američki predsjednik Joe Biden i njegov prijedlog Zakona o smanjenju inflacije koji bi trebao potaknuti razvoj zelene tehnologije i lakši prijelaz prema ugljično neutralnoj budućnosti razbjesnio je Europsku uniju. Europski čelnici su uznemireni zbog subvencija koje će omogućiti taj Zakon, jer će prema njima dati "nepravednu prednosti" američkim kompanijama.

"Elementi zakona mogli bi dovesti do nejednakog tretiranja europskih kompanija i njihovu diskriminaciju", napisala je u srijedu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen  te je predstavila plan borbe protiv tog američkog zakona sadržan u četiri točke. Cilj je omogućiti veću slobodu državama članicama da ulažu u vlastite kompanije i potencijalno ulažu sredstva iz europskih fondova u njih, piše Bloomberg.

Bidenov Zakon o smanjenju inflacije vrijedan je više od 360 milijardi dolara te je usmjeren prema borbi protiv globalnog zatopljenja, i to na način da uključuje porezne olakšice za izgradnju i uvođenje infrastrukture "čiste energije". Zakon će omogućiti subvencije za američku industriju, uključujući proizvođače električnih vozila. Američki predsjednik rekao je ranije ovog mjeseca da "nikada nije namjeravao isključiti ljude koji surađuju s nama".

Zašto su Europljani ljuti?

Europski čelnici otvoreno su izrazili svoje nezadovoljstvo spomenutim zakonom. Francuski ministar financija Bruno Le Maire optužio je Washington za provođenje protekcionističke politike u "kineskom stilu" koji diskriminira ne-američke tvrtke. EU je rekla da bi mogla čak i tužiti SAD Svjetskoj trgovinskoj organizaciji zbog tog zakona.

Nakon što je Rusija počela rat s Ukrajinom, Europska unija prisiljena je osmisliti iznova način na koji funkcionira njezino gospodarstvo bez jeftinoj ruskog plina. EU je zabrinuta da će njene tvrtke biti u nepovoljnom položaju ako ona ne bude mogla izjednačiti subvencije koje će Washington i Peking dati njihovim industrijama.

Povjerenica EU-a za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager, rekla je novinarima u Parizu ranije ovog mjeseca da bi Zakon o smanjenju inflacije mogao biti štetan za europska poduzeća, kao i za druga velika gospodarstva, uključujući Japan i Južnu Koreju. No rekla je da je izbjegavanje utrke za subvencije apsolutni prioritet i da EU konstruktivno surađuje sa SAD-om na pronalaženju rješenja što je prije moguće.

Photo: Philipp von Ditfurth/dpa Photo: Philipp von Ditfurth/DPA
Foto: Philipp von Ditfurth/DPA

"Možemo podnijeti samo jedan rat u isto vrijeme", rekla je Vestager, podsjećajući na energetsku krizu u Europi izazvanu ruskom invazijom na Ukrajinu. "Pronalazili smo rješenja za vrlo teška pitanja i prije i trebali bismo to ponovno moći učiniti jer ne mislim da geopolitička situacija u kojoj se nalazimo dopušta da se velike demokracije posvađaju", napomenula je, piše Bloomberg.

Iako je Biden ranije rekao da se "SAD ne planira ispričava" za zakon, rekao je da vidi prostor za izmjene kako bi se "europskim zemljama olakšalo sudjelovanje".

"Očito će biti grešaka u njemu i potrebe za pomirenjem promjena u njemu", rekao je Biden novinarima ranije ovog mjeseca nakon sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Washingtonu.

S obzirom na to da će Republikanci preuzeti kontrolu nad Zastupničkim domom, upitno je može li uopće doći do ikakve izmjene.

VIDEO: Od danas velika promjena na bankomatima u Hrvatskoj: Prijelazno razdoblje do 15. siječnja

 

Komentara 44

DU
Deleted user
18:33 15.12.2022.

Eu treba biti supersila a ne pudlica.Samo Eu ima strojeve za proizvodnju 5 nanometarskih chipova , a Francuska največe postrojenje za preradu urana na svijetu. Eu tereba gledati svoj interes i postati najjači igrač

JM
JMN
17:44 15.12.2022.

"Borba za protiv globalnog zatopljenja". Odlično ste dočarali sav besmisao te borbe.

DU
Deleted user
17:39 15.12.2022.

EU nije shvatila da Amerika nema partnere nego saveznike iz interesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije