Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GLOBALNO ZATOPLJENJE

Američki meteorolog otkrio što čeka Hrvatsku: 'Prijetit će bolesti zbog vrućine'

Dubrovnik: Plaža Banje prepuna je kupača
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
19.12.2022.
u 08:30

Plaže će se smanjiti, bit će ih manje, to će utjecati na turiste jer će imati i manje mjesta za uživanje", kazao je američki meteorolog i klimatolog.

Globalno zatopljenje već je počelo ostavljati brojne posljedice po ljudsku vrstu i okoliš, te niti jedan dio planete neće ostati neokrnut klimatskim promjenama koje se događaju, pa tako ni Hrvatska.

Što očekuje Hrvatsku i kako će izgledati turizam zbog toga, otkrio je ugledni američki meteorolog i klimatolog John Toohey-Morales za HRT.

"I vi u Hrvatskoj, kao i cijelom Sredozemlju, svakako trebate očekivati da će ovo područje postati toplije. I da, to zaista znači da ćete se početi osjećati kao da ste u tropima. S udaljavanjem od obale temperature će sve više rasti, jer more ipak barem malo "hladi", no u zaleđu će postati vrlo teško i vruće. To možete očekivati sredinom stoljeća, otprilike 2050. ili 2070. godine", kazao je  Toohey-Morales.

Istaknuo je kako ćemo imati više toplijih mjeseci.

"U isto vrijeme, kada bude najtoplije, u srpnju i kolovozu, postat će vrlo teško za turiste, čak toliko da će prijetiti bolesti zbog vrućina", kazao je i naveo kako će u određenim gradovima u tom razdoblju postati prevruće za razvoj turizma.

"Zbog klimatskih promjena temperatura mora se mijenja i raste pa bilježimo migracije raznih morskih vrsta. Pored toga treba uzeti u obzir i podizanje razine mora. Plaže će se smanjiti, bit će ih manje, to će utjecati na turiste jer će imati i manje mjesta za uživanje", kazao je američki meteorolog i klimatolog.

Ustvrdio je da će s druge strane, more ipak malo ublažiti visoku klimu na obalu zbog ćega će pritisak na nju biti još veći jer "će mnogi htjeti pobjeći od vrućine".

Meteorolog HRT-a Zoran Vakula nedavno je gostovao u studiju Večernjeg lista gdje nam je otkrio kakva nas zima očekuje te kako će vrijeme biti za blagdane.

 

Pratite zelene teme na Rezolucija Zemlja

Komentara 65

BU
Bukva2
10:19 19.12.2022.

Ma vi ne razumijete… Ako temperature rastu, to je dokaz globalnog zatopljenja. Ako temperature padaju, to je dokaz globalnog zatopljenja. Ako se led topi, to je dokaz globalnog zatopljenja. Ako se led povećava, to je dokaz globalnog zatopljenja. Ako nema kiše, to je dokaz globalnog zatopljenja. Ako kiša pada, to je dokaz globalnog zatopljenja... I to globalno zatopljenje uzrokuju naravno krave i “obični” ljudi koji se usudjuju kretati, grijati, disati jesti… NeBudiOvca

DL
Dvanaest__legija
10:17 19.12.2022.

Trebalo bi kazneno goniti ovakvo perverzno lažljivo zastrašivanje!

TA
tabula
09:43 19.12.2022.

Ovaj ni ne zna gdje je Hrvatska...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije