Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spremni platiti cijenu

Ukrajina će unatoč Moskve uvesti svoju zonu slobodne trgovine s EU-om

fah1
Foto: FAH
16.12.2015.
u 23:30

Roba iz Ukrajine će od sada biti carinjena na granici. Rusija ne prestaje ponavljati da će sporazumom o slobodnoj trgovini između Kijeva i Bruxellesa, biti preplavljena europskim proizvodima ukoliko ne poduzme mjere trgovinske zaštite

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko koji je u srijedu bio u posjetu Bruxellesu, obećao je uvesti zonu slobodne trgovine između svoje zemlje i Europske unije, koja treba stupiti na snagu 1. siječnja, unatoč moskovskim mjerama.

"Spremni smo platiti cijenu naše slobode i našeg europskog izbora", rekao je Porošenko prije susreta s europskim čelnicima Donaldom Tuskom i Jean-Claude Junckerom. On je priznao da će moskovsko ukidanje preferencijalnih tarifa u rusko-uskrajinskim razmjenama nanijeti štetu ukrajinskom gospodarstvu.

Rusija je odlučila obustaviti svoju zonu slobodne trgovine s Ukrajinom od 1. siječnja, kada je predviđeno stupanje na snagu zone slobodne trgovine EU-Ukrajina, prema odluci koju je u srijedu potpisao predsjednik Vladimir Putin. 

Ta odluka, koja nije iznenađenje u kontekstu krize bez presedana između Kijeva i Moskve, donijeta je u okolnostima koje pogađaju interese i gospodarsku sigurnost Rusije, naglašava ta uredba.

Roba iz Ukrajine će od sada biti carinjena na granici. Rusija ne prestaje ponavljati da će sporazumom o slobodnoj trgovini između Kijeva i Bruxellesa, biti preplavljena europskim proizvodima ukoliko ne poduzme mjere trgovinske zaštite, što Europska komisija niječe. 

"Naše je stajalište čvrsto i jasno. Od 1. siječnja zona slobodne trgovine će biti na snazi između Ukrajine i EU", odgovorio je Porošenko.

Sastanak "posljednje šanse" između ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina, ruskog ministra gospodarstva Alekseja Uljukajeva i europske povjerenice za trgovinu Cecile Malmstrom trebao bi se održati u ponedjeljak u Bruxellesu, naglasio je Juncker.

Podsjetivši da će i EU pokrenuti zonu slobodne trgovine 1. siječnja, predsjednik Europske komisije je izrazio žaljenje zbog prijetnji mjerama odmazde, ne spomenuvši izrijekom Moskvu.

Dvadesetak sastanaka na tehničkoj i ministarskoj razini organizirano je tijekom posljednje dvije godine pod okriljem EU.

"Rusija nije pokušala pronaći kompromisno rješenje", optužio je Porošenko i dodao da je cilj Moskve dati veto na zonu slobodne trgovine i učiniti sve da propadne proces postupne gospodrske integracije između Ukrajine i Europske unije", komentirao je.

>>  Ukrajina obustavila dopremu robe Krimu

Komentara 13

AA
aabbcc
09:45 17.12.2015.

EU roba im je made in Kina samo to Ukrajinci ne kuze.

RA
Rangostar
12:16 17.12.2015.

Ukrainci traže od prijateljske im EU da ukine vize za svoje gradjane ali prijateljska EU to ne želi učiniti. Zna li ko' zašto ?

Avatar babas
babas
11:53 17.12.2015.

Otkad smo mi uspostavili slobodnu trgovinu sa EU,konstantno nam država propada. Nisu hrvatski proizvodi preplavili EU,već obrnuto. To čeka i Ukrajinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije