Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krivolovci

Uhićeni zbog izlova 200 kilograma morskih trpova

Morski trp
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/2
29.08.2019.
u 13:10

Morski trpovi, znani i kao kastavci imaju važnu ulogu u očuvanju stabilnosti ekosustava, no često su na meti krivolovoca jer kao gastronomske delicije postižu visoku cijenu, a posebno su traženi na azijskom tržištu.

U mjestu Ljubač na zadarskom području policija je uhitila dvojicu krivolovaca s više od 200 kilograma morskih trpova čiji je izlov zabranjen, a kilogram vrijedi čak 500 kuna.

Policija je izvijestila da je u srijedu oko 18.30 sati u mjestu Ljubač zatekla 50-godišnjaka i 40-godišnjaka dok su s brodice iznosili 12 plastičnih kanti s morskim trpovima koje su stavljali u vozilo.

Kriminalističkim istraživanjem u suradnji s nadležnom inspekcijom utvrđeno je da su dvojica osumnjičenih nešto ranije kod otočića Sikavac u akvatoriju Ljubačkog zaljeva, koristeći se ronilačkom opremom, iz mora izlovili ukupno 202 kilograma morskih trpova.

Plijen im je oduzet, a zbog prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu nadležna inspekcija će podnijeti prekršajne naloge, kažu u policiji.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Instagram

"Inače, radi se o vrsti morskih organizama, čiji izlov je zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju, a vrijednost 1 kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500 kuna", dodaju u policiji.

Morski trpovi, znani i kao kastavci imaju važnu ulogu u očuvanju stabilnosti ekosustava, no često su na meti krivolovoca jer kao gastronomske delicije postižu visoku cijenu, a posebno su traženi na azijskom tržištu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije