Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIVOLOV – U Županijskom lovačkom savezu nezadovoljni blagom politikom kažnjavanja lovokradica

Ubojicama srna i lanadi kazna 60 dana rada za opće dobro

lovci
Dragutin Šantoši
08.01.2010.
u 15:31

Kazna je pretvorena u rad za opće dobro od 60 dana s time da su počinitelji nesvakidašnjeg krvoprolića u lovištu osuđeni i na plaćanje novčanih kazni u iznosu od 5000, odnosno 4000 kuna.

VIROVITICA – Za počinjeno kazneno djelo nezakonitog odstrjela tri srne i dva laneta u vrijeme lovostaja, počinjeno sredinom rujna prošle godine u lovištu LU "Jastreb" Lukač, Općinski sud u Virovitici nepravomoćnom je presudom I. R. (29) iz Virovitice i D. D. (34) iz Gornjeg Bazja, kaznio uvjetnom kaznom zatvora od šest mjeseci.

Kazna je pretvorena u rad za opće dobro od 60 dana s time da su počinitelji nesvakidašnjeg krvoprolića u lovištu osuđeni i na plaćanje novčanih kazni u iznosu od 5000, odnosno 4000 kuna. 

– Lovci nisu zadovoljni takvom blagom sudskom praksom kažnjavanja jer se takvom kaznom zapravo potiču lovokradice da i dalje sudjeluju u krivolovu. Izrečena kazna čak ne 'pokriva' ni štetu nanesenu lovačkoj udruzi - izjavio je Miroslav Buneta, predsjednik Županijskoga lovačkog saveza u Virovitici koji u 36 lovačkih udruga na području Virovitičko-podravske županije okuplja više od 1500 lovaca.

Lovci i u svojim redovima poduzimaju brojne mjere kako bi se zaustavio nezakoniti lov, ali su višegodišnji običaji neodgovornog ponašanja u šumi i nedozvoljeni odstrjel divljači očito jak motiv za često kršenje zakonskih propisa.

U Županijskom lovačkom savezu upozoravaju na promjene Zakona o lovu koji je od sredine lipnja prošle godine postrožio uvjete lova. Određeno je da se svako držanje nedozvoljenih sredstava izvan stambenog objekta, a unutar lovišta smatra lovom.

Unatoč tome u srijedu oko 22.30 sati u lovištu "Pecka" interventna je policija zatekla dvojicu lovaca iz Varaždina na "čeki" s lovačkim puškama i IC-ciljnicima, noćnim nišanima, zbog čega su privedeni u policijsku postaju. Uhićeni lovci pravdali su se da su pomoću IC-ciljnika noću samo promatrali divljač i da nisu znali da su time prekršili zakonske propise.

Cijena noćnog IC-ciljnika za lovačku pušku, kakav se reklamira i u Lovačkom vjesniku, glasilu Hrvatskoga lovačkog saveza, kreće se od 20 do čak 50 tisuća kuna, a prema hrvatskim zakonskim propisima takav se ciljnik ne smije koristiti u lovu. Lovci kažu da će od zakonodavca tražiti jasnije zakonske odredbe koje neće dozvoljavati mogućnost različitog tumačenja o tome da se s IC-noćnim nišanima i drugim IC-uređajima, može ili ne može ulaziti u lovišta.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar žič
žič
16:36 08.01.2010.

ja sam protiv lova,ali u ovom slučaju dajem lovcima za pravo,takove blage kazne su poticaj lovokradicama da praktično nekažnjivo mogu ,,operirati,,zanima me kako bi prošli u austriji ili da negovorimo u vel.britaniii

OB
-obrisani-
19:56 08.01.2010.

pročitao sam da je čovjek platio 300,000 eura kazne zbog prevelike brzine

OB
-obrisani-
16:25 08.01.2010.

Dolaze bolja vremena i treba održavati nadu. Treba pogledati link http://www.youtube.com/watch?v=e_-jmuI6AGM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije