Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Ubojicama srna i lanadi kazna 60 dana rada za opće dobro

Kazna je pretvorena u rad za opće dobro od 60 dana s time da su počinitelji nesvakidašnjeg krvoprolića u lovištu osuđeni i na plaćanje novčanih kazni u iznosu od 5000, odnosno 4000 kuna.
08. siječnja 2010. u 15:31 4 komentara 1000 prikaza
lovci
Foto: Dragutin Šantoši

VIROVITICA – Za počinjeno kazneno djelo nezakonitog odstrjela tri srne i dva laneta u vrijeme lovostaja, počinjeno sredinom rujna prošle godine u lovištu LU "Jastreb" Lukač, Općinski sud u Virovitici nepravomoćnom je presudom I. R. (29) iz Virovitice i D. D. (34) iz Gornjeg Bazja, kaznio uvjetnom kaznom zatvora od šest mjeseci.

Kazna je pretvorena u rad za opće dobro od 60 dana s time da su počinitelji nesvakidašnjeg krvoprolića u lovištu osuđeni i na plaćanje novčanih kazni u iznosu od 5000, odnosno 4000 kuna. 

– Lovci nisu zadovoljni takvom blagom sudskom praksom kažnjavanja jer se takvom kaznom zapravo potiču lovokradice da i dalje sudjeluju u krivolovu. Izrečena kazna čak ne 'pokriva' ni štetu nanesenu lovačkoj udruzi - izjavio je Miroslav Buneta, predsjednik Županijskoga lovačkog saveza u Virovitici koji u 36 lovačkih udruga na području Virovitičko-podravske županije okuplja više od 1500 lovaca.

Lovci i u svojim redovima poduzimaju brojne mjere kako bi se zaustavio nezakoniti lov, ali su višegodišnji običaji neodgovornog ponašanja u šumi i nedozvoljeni odstrjel divljači očito jak motiv za često kršenje zakonskih propisa.

U Županijskom lovačkom savezu upozoravaju na promjene Zakona o lovu koji je od sredine lipnja prošle godine postrožio uvjete lova. Određeno je da se svako držanje nedozvoljenih sredstava izvan stambenog objekta, a unutar lovišta smatra lovom.

Unatoč tome u srijedu oko 22.30 sati u lovištu "Pecka" interventna je policija zatekla dvojicu lovaca iz Varaždina na "čeki" s lovačkim puškama i IC-ciljnicima, noćnim nišanima, zbog čega su privedeni u policijsku postaju. Uhićeni lovci pravdali su se da su pomoću IC-ciljnika noću samo promatrali divljač i da nisu znali da su time prekršili zakonske propise.

Cijena noćnog IC-ciljnika za lovačku pušku, kakav se reklamira i u Lovačkom vjesniku, glasilu Hrvatskoga lovačkog saveza, kreće se od 20 do čak 50 tisuća kuna, a prema hrvatskim zakonskim propisima takav se ciljnik ne smije koristiti u lovu. Lovci kažu da će od zakonodavca tražiti jasnije zakonske odredbe koje neće dozvoljavati mogućnost različitog tumačenja o tome da se s IC-noćnim nišanima i drugim IC-uređajima, može ili ne može ulaziti u lovišta.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
 • Avatar žič
  žič:

  ja sam protiv lova,ali u ovom slučaju dajem lovcima za pravo,takove blage kazne su poticaj lovokradicama da praktično nekažnjivo mogu ,,operirati,,zanima me kako bi prošli u austriji ili da negovorimo u vel.britaniii

 • -obrisani-:

  pročitao sam da je čovjek platio 300,000 eura kazne zbog prevelike brzine

 • -obrisani-:

  Dolaze bolja vremena i treba održavati nadu. Treba pogledati link http://www.youtube.com/watch?v=e_-jmuI6AGM