Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČNA LUKA

U Vukovaru otvorena Marina sa 140 vezova za plovila

Vukovar dobio marinu
Foto: Branimir Bradarić
1/3
24.05.2019.
u 15:01

Marina je dugačka 250 metara i ima ukupno 140 vezova za plovila od kojih ih je 90 namijenjeno za čamce dužine do 6 metara, a ostalih 50 vezova namijenjeno je za brodice od 12 metara

Poslije mjeseci priprema i radova na obali Dunava kod Vukovara otvoreno je Komunalno pristanište Marina koje je namijenjeno za privez čamaca i drugih plovila za sport i rekreaciju građana Vukovara i okolice. Pristanište se sastoji od vodnog prostora za vez plovila, pontona, sidrenog sustava i pristupnog mosta s postojeće obaloutvrde.

- Marina je dugačka 250 metara i ima ukupno 140 vezova za plovila od kojih je 90 njih namijenjeno za čamce dužine do 6 metara dok je preostalih 50 vezova namijenjeno za brodice do 12 metara. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 9,6 milijuna kuna, rekao je ravnatelj Lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović.

Najavio je i kako se razmišlja i o projektu izgradnje lukobrana ko marine koji bi privezana plovila štitio od naplavina i leda. Poslije otvaranja komunalnog pristaništa biti će potpisan i ugovor s kojim će prijenos prava s Lučke uprave biti prebačen na Grad Vukovar koji će slijedom zakona upravljati Marinom

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako će Marina desnoj obali Dunava kao i samome Vukovaru donijeti jedan ljepši i uređeniji izgled. Kazao je i kako je ovo projekt od iznimne važnosti za Vukovar s obzirom na značaj Dunava za sve Vukovare ali i činjenicu da je lučica u središtu grada prenapučena.

- Lučica u središtu grada ima premali kapacitet tako da su se čamci tiskali, a kako nije bilo dovoljno mjesta plovila je bilo i u rijeci Vuka, na Dunavu kao i na otoku. S izgradnjom Marine taj problem je riješen s tim da planiramo obnoviti i urediti i zimsku lučicu koja bi bila namijenjena za smještaj većih brodica čiji vlasnici to mogu i platiti - rekao je Penava.

Najavio je i kako će poslije potpisivanja ugovora o prijenosu prava biti raspisan i natječaj putem kojega će se odabrati tko će upravljati Marinom.

Govoreći poslije otvaranja komunalnog pristaništa ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako je izgradnja Marine dogovorena još na sjednici Vlade RH u Vukovaru koja je održana u studenom 2016. godine.

- Prvi je to realiziran takav projekt koji će donijeti dobro za građane koji će sada imati gdje privezati svoja plovila, provoditi slobodno vrijeme, baviti se sportom ali i za turiste i mnoge druge. Biti će to u pravom smislu riječi multifunkcionalna luka - rekao je Butković.

Najavio je i kako će do kraja godine biti raspisan natječaj i za izgradnju i uređenje vukovarske obilaznice. Radi se o projektu vrijednome 200 milijuna kuna. Uskoro kreće i program izgradnje lokalnih i nerazvrstanih cesta na području grada u što će biti uloženo 150 milijuna kuna. Najavio je i kako će uskoro biti odabrani i izvođači projekta izgradnje željezničke pruge Vukovar – Vinkovci u što će biti uloženo 600 milijuna kuna. Podsjetio je i na Program obnove infrastrukture na području Vukovara, težak 1,4 milijardi kuna, koji će donijeti i niz novih projekata.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac kazala je kako je izgradnja Marine samo dio provedbe onoga što je dogovoreno na sjednici Vlade održanoj u Vukovaru. Najavila je i kako će biti definirani projekti koji će biti i dio nacionalne razvojne strategije do 2030. godine.

-Na području Vukovara, kroz razne projekte, realizirani su ili su tijeku projekti vrijedni 854 milijuna kuna koji se financiraju iz EU fondova. Podignuli smo i proračun Fonda za obnovu i razvoj Vukovara za dodatnih 20 milijuna kuna. U pripremi su i projekti koji će biti realizirani kroz Intervencijski plan koji ima fond od 170 milijuna kuna, rekla je Žalac.

Gradska glazba Sinj na ulicama Vukovara na Dan Grada

Komentara 1

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
15:47 24.05.2019.

Bravo!🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije