Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Vukovaru otvorena Marina sa 140 vezova za plovila

Marina je dugačka 250 metara i ima ukupno 140 vezova za plovila od kojih ih je 90 namijenjeno za čamce dužine do 6 metara, a ostalih 50 vezova namijenjeno je za brodice od 12 metara
24. svibnja 2019. u 15:01 1 komentara 555 prikaza
Vukovar dobio marinu
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/3

Poslije mjeseci priprema i radova na obali Dunava kod Vukovara otvoreno je Komunalno pristanište Marina koje je namijenjeno za privez čamaca i drugih plovila za sport i rekreaciju građana Vukovara i okolice. Pristanište se sastoji od vodnog prostora za vez plovila, pontona, sidrenog sustava i pristupnog mosta s postojeće obaloutvrde.

Luka Vukovar Rezultati Luka Vukovar 2018. godinu pretovarila 37,4 posto više tereta

- Marina je dugačka 250 metara i ima ukupno 140 vezova za plovila od kojih je 90 njih namijenjeno za čamce dužine do 6 metara dok je preostalih 50 vezova namijenjeno za brodice do 12 metara. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 9,6 milijuna kuna, rekao je ravnatelj Lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović.

Najavio je i kako se razmišlja i o projektu izgradnje lukobrana ko marine koji bi privezana plovila štitio od naplavina i leda. Poslije otvaranja komunalnog pristaništa biti će potpisan i ugovor s kojim će prijenos prava s Lučke uprave biti prebačen na Grad Vukovar koji će slijedom zakona upravljati Marinom

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako će Marina desnoj obali Dunava kao i samome Vukovaru donijeti jedan ljepši i uređeniji izgled. Kazao je i kako je ovo projekt od iznimne važnosti za Vukovar s obzirom na značaj Dunava za sve Vukovare ali i činjenicu da je lučica u središtu grada prenapučena.

Vukovar na najbolji mogući način koristi EU fondove EU FONDOVI Vukovar na najbolji mogući način koristi EU fondove

- Lučica u središtu grada ima premali kapacitet tako da su se čamci tiskali, a kako nije bilo dovoljno mjesta plovila je bilo i u rijeci Vuka, na Dunavu kao i na otoku. S izgradnjom Marine taj problem je riješen s tim da planiramo obnoviti i urediti i zimsku lučicu koja bi bila namijenjena za smještaj većih brodica čiji vlasnici to mogu i platiti - rekao je Penava.

Najavio je i kako će poslije potpisivanja ugovora o prijenosu prava biti raspisan i natječaj putem kojega će se odabrati tko će upravljati Marinom.

Govoreći poslije otvaranja komunalnog pristaništa ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je kako je izgradnja Marine dogovorena još na sjednici Vlade RH u Vukovaru koja je održana u studenom 2016. godine.

Andrej Plenković Posebni status Plenković ponovno od Europske komisije traži iznimku za zakon o Vukovaru

- Prvi je to realiziran takav projekt koji će donijeti dobro za građane koji će sada imati gdje privezati svoja plovila, provoditi slobodno vrijeme, baviti se sportom ali i za turiste i mnoge druge. Biti će to u pravom smislu riječi multifunkcionalna luka - rekao je Butković.

Najavio je i kako će do kraja godine biti raspisan natječaj i za izgradnju i uređenje vukovarske obilaznice. Radi se o projektu vrijednome 200 milijuna kuna. Uskoro kreće i program izgradnje lokalnih i nerazvrstanih cesta na području grada u što će biti uloženo 150 milijuna kuna. Najavio je i kako će uskoro biti odabrani i izvođači projekta izgradnje željezničke pruge Vukovar – Vinkovci u što će biti uloženo 600 milijuna kuna. Podsjetio je i na Program obnove infrastrukture na području Vukovara, težak 1,4 milijardi kuna, koji će donijeti i niz novih projekata.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac kazala je kako je izgradnja Marine samo dio provedbe onoga što je dogovoreno na sjednici Vlade održanoj u Vukovaru. Najavila je i kako će biti definirani projekti koji će biti i dio nacionalne razvojne strategije do 2030. godine.

Marijana Balić HDZ-ova kandidatkinja: 'Vukovar je danas gradilište, osjete se pozitivni učinci EU'

-Na području Vukovara, kroz razne projekte, realizirani su ili su tijeku projekti vrijedni 854 milijuna kuna koji se financiraju iz EU fondova. Podignuli smo i proračun Fonda za obnovu i razvoj Vukovara za dodatnih 20 milijuna kuna. U pripremi su i projekti koji će biti realizirani kroz Intervencijski plan koji ima fond od 170 milijuna kuna, rekla je Žalac.

Gradska glazba Sinj na ulicama Vukovara na Dan Grada

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice