Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EU FONDOVI

Vukovar na najbolji mogući način koristi EU fondove

Vukovar na najbolji mogući način koristi EU fondove
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
13.05.2019.
u 09:34

Na središnjem vukovarskom trgu održan je Sajam EU fondova na kojem su svi zainteresirani mogli saznati više o EU financiranju.

Središnji vukovarski gradski trg bio je mjesto održavanja Sajma EU fondova koji se odvio u sklopu informativno-edukativnog događanja "Regionalni dani EU fondova" kojega organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s institucijama u sustavu upravljanja i kontrole korištenja EU fondova. Bila je ovo još jedna prilika da se građani, poduzetnici, poljoprivrednici i svi zainteresirani upoznaju s mogućnostima koje EU fondovi pružaju, uspješnim projektima sufinanciranim EU sredstvima te čuju iskustva i korisne savjete korisnika koji su tako uspjeli poboljšati i proširiti svoje poslovanje.

Ogromne mogućnosti
"Vukovar je 19. grad u Hrvatskoj koji smo posjetili u sklopu Regionalnih dana EU fondova i sedma lokacija Sajma EU fondova te nam je do kraja godine u planu posjetiti još 11 hrvatskih gradova. Želimo da se šira javnost, kao i svi zainteresirani pojedinci, na razumljiv i pristupačan način informiraju o svim mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije", rekla je pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Kristina Bilić koja je sa zamjenicom gradonačelnika Vukovara Ivanom Mujkić otvorila Sajam EU fondova u Vukovaru.

 

Bilić

EU projekti generatori su razvitka cijele zajednice.

Ovom prilikom, u sklopu Sajma EU fondova koji je bio organiziran u okviru manifestacije Svi zaJedno Hrvatsko Naj te proslave Dana Grada, predstavili su se brojni izlagači i korisnici EU sredstava s područja Vukovarsko-srijemske županije među kojima su bile razvojne agencije, LAG-ovi, udruge, Veleučilište Lavoslava Ružičke iz Vukovara i ostali koji su izravno i posredno uključeni u projekte sufinancirane iz EU fondova. Govoreći o važnosti EU fondova Bilić je kazala kako su EU projekti postali nezaobilazni dio poslovanja i razvitka ne samo pojedinih gospodarskih subjekata nego cijele zajednice. 

"EU fondovi pružaju nam ogromne mogućnosti za razvoj i podizanje ukupne kvalitete života. U Hrvatskoj se do kraja ožujka ove godine od 10,7 milijardi eura koliko joj je na raspolaganju u ovoj financijskoj perspektivi, ugovorilo projekata u vrijednosti 7,8 milijardi eura, što je 66 posto sredstava, a cilj nam je do kraja tekuće godine doći do 85 posto", rekla je Kristina Bilić. Napomenula je i kako je Vukovarsko-srijemska županija u samome vrhu Hrvatske kada je riječ o ugovaranju sredstava iz EU fondova gdje je kroz razne projekte ugovoreno oko 2,7 milijardi kuna.

Na području Vukovara dosad je ugovoreno oko 851 milijun kuna.  "Grad Vukovar na najbolji mogući način koristi EU fondove i vjerujem kako ćemo nastaviti raditi na isti način s obzirom na to da smo svjesni njihove važnosti kao i mogućnosti koje pružaju europski projekti. Pozitivno je i što su sve institucije, udruge ili tvrtke u gradu koje su do sada provodile neki od EU projekata, kroz njih u isto vrijeme i educirali mlade ljude koji su postali stručnjaci kada je riječ o EU projektima. Njihov značaj će u budućnosti, ne samo u Vukovaru nego i šire, biti sve veći i značajniji", rekla je zamjenica vukovarskog gradonačelnika Ivana Mujkić. Na Trgu Republike Hrvatske zainteresirani su mogli vidjeti zaista puno toga te kroz razgovor i ponuđene informativne materijale doznati više o brojnim projektima.

77 projekata

pripremila je VURA, od kojih 47 poduzetničkih vrijednih 12 mil. kuna

Direktorica Razvojne agencije Vukovar - VURA, Vedrana Žilić, istaknula je kako je 2018. godina bila iznimno uspješna za njih kada je riječ o EU projektima.  "Sama VURA pripremila je 77 projekata od kojih je 47 poduzetničkih ukupne vrijednosti 12 milijuna kuna. Za još 30-ak projekata čekamo rezultate. Radimo puno i trudimo se maksimalno jer smo svi svjesni koliko su sredstva iz EU fondova važna i koliko mogu doprinijeti u poboljšanju kvalitete života i boljitka zajednice", rekla je Vedrana Žilić. Istaknula je i odličnu suradnju s Gradom Vukovarom ali i Javnom ustanovom Sportski objekti Vukovar, raznim udrugama, gospodarstvenicima… Svi oni u proteklo vrijeme surađivali su na raznim projektima s VURA-om tako da je i došlo do toga da se provode projekti za gospodarstvenike, mlade, branitelje, invalide itd. 

"Mogućnosti su zaista ogromne, a na nama svima je da ih maksimalno iskoristimo. To možemo samo ako pišemo projekte i tako osiguravamo neophodna sredstva do kojih bi na drugi način bilo gotovo nemoguće doći. Pisanje EU projekta jeste velik posao, ali nije toliko strašno koliko se govori. Svakako da su potrebni znanje i iskustvo koje mi imamo. Svjesni smo toga te smo otvoreni za suradnju sa svima", rekla je Vedrana Žilić. Lokalna agencija Srijem također već godinama kontinuirano radi na brojnim projektima. Stručna suradnica na projektima Andrea Poljak kazala nam je kako su do sada proveli 17 projekata za male poljoprivrednike vrijedne preko 2 milijuna kuna. Radili su i na projektima za nezaposlene, osobama starije životne dobi kao i osobama s posebnim potrebama. 

Teško bez EU fondova
"Kod poljoprivrednika, kao i ostalih skupina društva, postoji veliki interes za EU projekte. Postoji i određeni strah da neće uspjeti sve odraditi, ali iskustva onih koji su to već odrađili, kao i ovakvi sajmovi, su način da ih se ohrabri. Većina projekata malih poljoprivrednika, ili gotovo svi, ne bi bili provedeni bez EU fondova. Oni su način i osiguravanja novih radnih mjesta, zadržavanja ljudi pa samim tim djeluju pozitivno i na demografiju", rekla je Andrea Poljak. 

Koliko su EU fondovi važni govori i projekt pod nazivom Otočki virovi kojega provodi otočka razvojna agencija. Radi se o projektu vrijednome 25,5 milijuna kuna od čega će iz EU fondova biti osigurano preko 18 milijuna kuna.  Projekt obuhvaća razne aktivnosti, od izgradnje turističke i komunalne infrastrukture, do održavanja raznih edukacija i promocija s ciljem razvoja kontinentalnog turizma i turističke valorizacije Virova kroz promicanje održivog razvoja prirodne baštine. Korisnici će imati na raspolaganju čamce i brodicu na solarni pogon, bioekološki centar, dječje sadržaje… Izgradnja bi trebala započeti do kraja svibnja, a otvorenje je najavljeno za lipanj 2020. godine. 

"Radi se o projektu od iznimne važnosti za Grad Otok kojega ne bi mogli isfinancirati bez EU fondova s obzirom na visinu gradskoga proračuna. EU fondovi omogućavaju nam da projekt realiziramo u godinu dana i da već u lipnju iduće godine korisnici ga mogu početi koristiti. U isto vrijeme projekt će donijeti i novu vrijednost kao i nova zapošljavanja", rekla je djelatnica Otočke razvojne agencije Sanela Kojundžić. Na isti način Otok radi i na realizaciji projekta izgradnje Poduzetničkog inkubatora vrijednoga 13,5 milijuna kuna.

 

Mujkić

Značaj EU fondova će u budućnosti, ne samo u Vukovaru nego i šire, biti sve veći i značajniji.

Zamislili su da u tome prostoru gospodarstvenici prvu godinu poslovni prostor koriste besplatno, a onda svaku iduću s nekom simboličnom cijenom. "Cilj nam je kroz projekt potaknuti zapošljavanje i omogućiti građanima da lakše realiziraju svoje gospodarske ideje. Tako želimo mlade ne samo zadržati u otoku nego i potaknuti naseljavanje", ističe Sanela Kojundžić. EU fondovi omogućili su i razvoj volonterizma što nevladina udruga Mirovna grupa mladih Dunav provodi već 20-ak godina. Naime, oni kroz razne projekte dovode volontere iz inozemstva u Vukovar koji tu rade na razvoju lokalne zajednice dok u isto vrijeme mladi Vukovarci imaju prilike na isti način otići u inozemstvo raditi i djelovati.  

Prekogranični projekti
Koordinatorica projekata udruge Martina Uglik ističe kako su im tek EU fondovi omogućili takve mogućnosti.   "Udruge kroz razne EU projekte također mogu puno učiniti na poboljšanju kvalitete života u zajednici. MGMD tako funkcionira već više od 20 godina i po tome smo postali prepoznatljivi. Primjera radi MGMD prošle godine imala je proračun od oko 850.000 kuna od čega su 80 posto sredstva iz EU fondova.

Kroz godine smo proveli niz projekata te smo samim tim stekli i veliko iskustvo tako da se ne bojimo novih izazova. Važno je u cijeloj toj priči pratiti natječaje u kojima svatko može pronaći nešto za sebe. Sve dalje je samo onda njihova realizacija", ističe Martina Uglik.  Proteklih godina sve češći slučaj su i brojni prekogranični projekti tako da su najčešće uključeni partneri iz BiH, Srbije ili Mađarske. Kroz realizaciju takvih projekata pozitivni pomaci bilježe svi.

Jedan od takvih projekata je i projekt Horse Ride in Srijem  kojega provodi Općina Nijemci s partnerima iz Srbije.  "Specifični cilj projekta je širenje i integriranje prekogranične turističke ponude i bolje upravljanje imovinom kulturne i prirodne baštine, doprinos razvoju turizma i očuvanju kulturne i prirodne baštine. Kroz projekt će i Općina Nijemci, kao i partneri iz Srbije, dobiti jedan novi turistički proizvod", rekla je Marina Karačić iz Općine Nijemci. Podsjetila je i kako ova općina već godinama radi na provedbi raznih EU projekata od kojih su mnogi provedeni i u punom smislu zaživjeli te donijeli niz pozitivnih pomaka u životu mještana ove općine.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije