Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Varaždinu nekad i suce plaćali s hajdinom kašom

- Heljdu trebamo više koristiti u hrani, ali i kao ljekovito bilje. Ona ne sadrži gluten, a odličan je izvor proteina, vlakana i minerala - kaže profesor Ivan Kolak s Agronomskog fakulteta
24. veljače 2014. u 11:00 1 komentara 644 prikaza
heljda
Foto: Marko Jurinec/PIXSEL
Pogledajte galeriju 1/3

Iako mnogi danas ne znaju za heljdu (ili popularnije hajdinu kašu), to je namirnica koja na sjeveru Hrvatske postoji još od 14. stoljeća. Iznimno je zdrava i ljekovita, a koliko je bila cijenjena govori i podatak da su je stari Varaždinci nekada koristili i kao platežno sredstvo.

Predavanje o heljdi

- Postoji zapis iz 1588. godine, o tome da je plaća varaždinskog suca Blaža Škrinjarića bila u naturi. Novca nije bilo, pa mu se platilo s heljdom - kazala je Ruža Levačić, predsjednica udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave - “Hajdina”.

Udruga je u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije u petak u Varaždinu organizirala zanimljivo predavanje “Heljda, kultura prošlosti, sadašnjosti i budućnosti“ profesora Ivana Kolaka s Agronomskog fakulteta iz Zagreba.

Profesor Kolak u svom je izlaganju naglasio kako je područje sjeverozapadne Hrvatske u bivšoj državi imalo preko 40 posto proizvodnje heljde kao osnovne kulture, te kako je vrijeme da se heljda počne opet više koristiti i upotrebljavati.

- Heljdu trebamo više koristiti u hrani, ali i kao ljekovito bilje. Sve više ljudi je prisiljeno jesti namirnice koje ne sadrže gluten, a upravo je heljda odlična žitarica koja ga ne sadrži i zato je cijenjena zbog svoje proteinske vrijednosti, odličan je izvor vlakana i minerala - rekao je profesor Kolak.

Sudionici predavanja imali su priliku upoznati se i s detaljima oko zaštite tradicionalnog jela varaždinskog kraja – “Kučanski koščičjak”, jela koje su izmislili mještani Kučana i Zbelave.- Kučance su nekada zvali kašari, jer smo se bavili proizvodnjom hajdine kaše na što smo ponosni. Kaša je bila naša kultura življenja - kazala je Ruža Levatić.

Tajnu recepta za Kučanski koščičjak - kalorični kolač od heljdinog brašna i bučinog ulja, pak nije otkrila.

Čuvanje za one koji dolaze

A kako bi se hajdinu kašu zauvijek sačuvalo za buduće generacije, Udruga za biosjemenarstvo Varaždinske županije kreće u projekt oko revitalizacije, obnove i pokretanja biosjemenarstva za heljdu.

- Cilj projekta je pronalaženje, prikupljanje i odabir izvornog sjemena za pokusnu sjemensku proizvodnju, nakon čega će se vidjeti imamo li autohtono sjeme i koje je to - pojasnila nam je Ruža Levatić.

Mala škola financija
Edukativni projekt
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • žuna:

    Danas je 21-vo stoljeće i suce pačaju EURIMA, ha,ha, ha