Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMATIČNO SPAŠAVANJE Pod policijskim rotirkama na kiruški stol

U tačkama i gepeku po život

Danijel Dozet
import
11.08.2006.
u 17:54

Da će Danijel Dozet pod policijskom pratnjom putovati Zagrebom, taj 46-godišnji Osječanin nije mogao ni sanjao. No, da nije bilo tako, pitanje je bi li danas bio živ. Jer, ono što u srijedu predvečer prethodilo njegovoj vožnji pod rotirkama kroz grad, zaista je bila prava drama.

Prvo priskočila djeca
Sve je počelo još na otoku Ugljanu, gdje je ljetovao sa suprugom Mirelom i njihovo dvoje djece. Dozet ima povišen krvni tlak, a u srijedu se požalio da mu je slabo. Kuća u kojoj su bili udaljena je više od kilometra od parkinga i do nje vodi stazica uz more pa su ga do auta, priča nam Mirela Dozet, odvezla djeca susjeda i prijatelja u tačkama. Tu su ga ubacili u prtljažnik automobila za čiji je volan sjeo susjed Božo.
Prevezen je najbližem liječniku, u Kukljicu, a zatim je put Zadra prebačen gliserom. Dijagnoza je bila puknoće aorte i trebalo ga je operirati.
Iako je u prvi tren bilo rečeno da će u Zagreb biti otpremljen helikopterom, liječnik je procijenio da to, zbog njegova visokog tlaka, ne bi bilo dobro:
- Vožnja helikopterom mogla je uzrokovati potpuno prsnuća aorte pa je odlučeno da ga vozi hitna - kaže Mirela. U ambulantna kola ona je sjela u donjem dijelu kupaćega kostima s japankama na nogama. Djeca su ostala na Ugljanu.
Na autocesti je bilo podosta prometa, a vozači, kakvi neki već i jesu, nisu propuštali hitnu. Mirela nije znala što će pa je nazvala kći da joj prolista imenik na suprugovu mobitelu:
- Jedan od zadnjih poziva na muževu telefonu bio je onaj upućen našem prijatelju iz Zagreba, Predragu Vukičeviću. Nazvala sam ga, rekla što je bilo i zamolila za pomoć. Tako se Predrag odmah uputio u KB Rebro. Odande je, zajedno s medicinskom sestrom, nazvao policiju:

Bojim se, umrijet će
- Koliko se vozi od tunela Sveti Rok pa do Zagreba? Imamo pacijenta kojemu je puknula aorta iznad srca, bojimo se da će umrijeti - dio je razgovora koji je zaprimio šef smjene u 4. policijskoj postaji, Krešimir Hegel. Čuli su se ubrzo još jednom, da Predrag policajcu dade broj mobitela vozača hitne.
Hegel je nazvao voditelja OKC-a, Darka Zirduma. Dogovorili su da će hitnu na izlazu s auto-ceste kod Lučkog čekati policajci iz 2. postaje prometne policije. Uz policijsku pratnju  prolaz kroz raskopani grad bio je jednostavan, a kad je Hitna stigla na Rebro liječnici su bili pripravni za operaciju.


Prijatelji vole kelj, a Danijel i Škoru

- Je li gospodin pušač, bilo je jedno od prvih pitanja kardiologa na Rebru. Kad sam čuo da liječnik pita, odmah sam se ostavio cigareta iako pušim već 25 godina - kaže Predrag. No, čaše bevande ili jedne pive nije se odrekao pa sada jedva čeka da njegov prijatelj ozdravi i da se počaste: “Nas dvojica obožavamo kelj i jedan drugoga zovemo na taj objed.” Danijel Dozet je redatelj u firmi za video-produkciju, Ypsiolon, a potpisuje režiju za nekoliko Škorinih.


Liječnici: Danijel iščupan iz mrtvih

- Predložio sam, bude li potrebno, da ih u centru grada dočeka još dvoje ljudi iz policje i najbrže provede do bolnice - kaže nam Krešimir Hegel. Zahvaljujući pribranosti, policajcu Krešimiru, prijatelju Predragu i liječnicima, o sretnom dolasku na Rebro Mirela Dozet kaže: - Muž je tada bio pri svijesti i začudio se što doktori već sve znaju. Operiran je i sad je na Odjelu intenzivne njega kariokirurgije. Liječnici su rekli da je iščupan iz mrtvih.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije