Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U splitskom škveru porinut najveći jedrenjak s križnim jedrima

Ovaj jedrenjak za kružna putovanja imat će pet jarbola i nevjerojatnih 6347 četvornih metara jedara
10. lipnja 2017. u 20:22 2 komentara 2768 prikaza
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

U Brodosplitu je danas u more porinut najveći jedrenjak s križnim jedrima na svijetu, Novogradnja 483 Flying Clipper izgrađen za kompaniju Star Clippers iz Monaka.

Naručitelj Mikael Krafft novinarima je nakon porinuća rekao kako je vrlo zadovoljan jedrenjakom.

Direktor Brodosplita Tomislav Debeljak rekao je kako je posebno ponosan što je brod porinut baš krajem restrukturiranja, dodavši kako je on djelo ruku vrijednih radnika škvera.

"Jedrenjak je specifičan, u njemu i na njemu je sve kvalitetno odrađeno i konačno je došao dan da ga porinemo", rekao je Debeljak, istaknuvši kako je Brodosplit ovime "otvorio jednu novu nišu".

porinuće broda, brodosplit Nautički turizam U Brodosplitu porinut mini kruzer vrijedan više od milijun eura

Direktor projekta broda Radovan Načinović istaknuo je kako je puno "truda uloženo u tri godine intenzivnog rada, potrošeno je više od milijun sati rada ukupno deset tisuća ljudi ne samo iz Hrvatske već iz cijelog svijeta".

Riječ je o trenutačno najdužem jedrenjaku na svijetu, koji će, kako je rekao Načinović, ući u knjigu rekorda kao najveći svjetski pravjetrenjak.

Izgrađeni jedrenjak, koji bi prve putnike trebao primiti za godinu dana, reprodukcija je jedrenjaka “France II” iz 1911. – Flying Clipper. Dug je 162 i širok 18,5 metra, nosivosti 2000 tona. Ima pet jarbola i jedra ukupne površine 6347 četvornih metara. Konstrukcija je čelična, a paluba od tikovine najviše kvalitete. Jedrenjak ima pet paluba na kojima može primiti 450 osoba. Raspolaže s 224 kabine od kojih je 150 luksuznih kabina za 300  putnika i 74 kabine za 150 članova posade.

Pri projektiranju i gradnji poštovao se koncept "siguran povratak u luku", što znači da je sva ključna oprema dvostruka, čak ima i dvije strojarnice s uređajima za proizvodnju električne energije i vode, svih sustava goriva i maziva te dodatni zapovjedni most.

Realizacija ugovora ostvarena je uz potporu HBOR-a što je Brodosplitu osiguralo ulazak na rastuće tržište jedrenjaka i dobivanje značajnih referenci, kao i održivom poslovanju Grupe Brodosplit i očuvanju njezine temeljne djelatnosti.

Predsjednica Uprave HBOR- a Tamara Perko istaknula je kako joj je drago što su podržali projekt i dokazali da je potpora državne razvojne i izvozne banke neophodna u ostvarenju uspješnih izvoznih poslova.

"Izvoz je ogledalo nacionalne ekonomije i svima nam je u interesu ostvarivati što bolje rezultate u tom području", poručila je Perko.

Brodosplit Duljine 162,2 metra Brodosplit gradi najveći jedrenjak na svijetu, vrijedan pola milijarde kuna jedrenjak brodosplit BRODOSPLIT GRADI JEDRENJAK Prave najveći jedrenjak na svijetu po uzoru na France II iz 1911. jahta,brodosplit BRODOGRADNJA Brodosplit ugovorio gradnju pet jedrenjaka i jedne luksuzne jahte
Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • taxiico:

    i najskuplji do sada a i opremanje će dovršiti u Brodosplitu. volim kada je nešto naj naj iz Hrvatske. bravo

  • jurajuric116:

    ganc novi, a na slikama ga več hrđa dobro načela. bar su ga mogli polakirat malo bolje za porinuče.