Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodni sajam prehrane, pića, hotelske i ugostiteljske opreme

U splitskoj Spaladium Areni na četiri dana otvoren 'raj za hedoniste i gurmane'

Split: Svečano je otvoren 26. Međunarodni  sajam GAST 2022
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/5
17.03.2022.
u 17:55

Natjecanjem učenika kuhara i slastičara promoviraju se budući majstori u trenutku nedostatka ovih stručnih kadrova

Otvoren je 26. međunarodni sajam GAST 2022., koji je nakon dvogodišnje stanke u Splitskoj Spaladium areni okupio brojne izlagače i posjetitelje, ljubitelje gastronomije.

Headhunting arena

– Nakon dvogodišnje stanke sajam GAST punim jedrima ide naprijed. Održava se u pravo vrijeme, kada je priprema za turističku sezonu u punom jeku. Ove godine okupljamo oko 600 brendova iz sedam zemalja i pred nama je raznovrstan i bogat program. Očekuje nas niz kulinarskih radionica, prezentacija, stručnih konferencija, degustacija, a sve pod sloganom "raj za hedoniste i gurmane". Pozivam sve djelatnike u turizmu da nas posjete te osjete mirise i okuse sajma – rekla je Sanja Vuković Veić, direktorica tvrtke Sajam Split.

Istaknula je kako je ovogodišnji GAST prava "headhunting" arena. Naime, ove će se godine održati i prvo nacionalno natjecanje mladih kuhara za svjetsko natjecanje međunarodnog gastronomskog udruženja Chaînedes Rôtisseurs, kao i regionalno natjecanje World Skills Croatia koje organizira Turističko-ugostiteljska škola Split, odnosno Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu pa su svi vlasnici ugostiteljskih objekata pozvani uvjeriti se u vještine naših mladih kuhara.

Glavna tema ovogodišnjeg sajma GAST priprema je za izazovnu turističku sezonu, s mnoštvom novih proizvoda, unaprijeđenih usluga, sajamskih popusta.

– Nalazimo se u turbulentnim vremenima, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu. Upravo teška vremena iznjedruju hrabre ljude, a jedna od njih svakako je direktorica ovog sajma. Nije jedina, ima puno hrabrih poduzetnika u našoj županiji. Nama koji obnašamo javne dužnosti poslala je jasnu poruku kako se uz veliki trud i znanje može uspjeti i u teškim vremenima. Upravo ovakvim manifestacijama možemo produljiti pred i posezonu. Mi smo strateški partner sajma, ne samo financijski već i sudjelovanjem i organizacijom brojnih radionica – poručio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. I ovom prigodom je govorio o potrebi prezentacije ljepota i ponude Dalmatinske zagore, koja je turistički iznimno atraktivna.

Prvog dana sajma zamjenik župana Stipe Čogelja predstavio je projekt Splitsko-dalmatinske županije "Ambasador turizma".

Partneri sajma GAST 2022. su tvrtke Tommy, Bobis i Petason, dok su generalni sponzori Premis i Creative Design. Sajam se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH, ministarstava poljoprivrede, gospodarstva i održivog razvoja, regionalnog razvoja i fondova EU te turizma i sporta, kao i Splitsko-dalmatinske županije, Grada Splita i turističkih zajednica SDŽ-a i grada Splita.

Organizatori tvrde da je ovogodišnji sajam GAST potvrdio status vodećeg regionalnog sajma koji okuplja sve najbolje od gastronomije, vinarstva i turizma, kao i tvrtke iz područja ugostiteljstva i opremanja prostora u funkciji turizma. Kvalitetom svojih izložaka i visokom razinom stručnog programa konferencija i prezentacija u poslovnim krugovima sajam GAST već godinama zauzima nezaobilazno mjesto pripreme još jedne turističke sezone i centralno mjesto okupljanja ciljane publike poput vlasnika restorana, hotela i obiteljskih hotela, malih iznajmljivača te ugostiteljskih objekata iz čitave Hrvatske i Dalmacije.

Na otvorenju je bio i izaslanik predsjednika Vlade RH.

– Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede velikim brojem mjera osigurali su kontinuitet uspješnog turizma, tome svjedoče i brojke iz 2021. godine. Vjerujem da ćemo paketom mjera isto nastaviti i ove godine. Sudionike ovog sajma pozivamo da kupuju i promoviraju hrvatsku proizvodnju i tako pomažu naše proizvođače – rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanik premijera Andreja Plenkovića.

I ove godine u sklopu GAST-a održavaju se uvijek dobro posjećena i zapažena događanja poput Splitske gastro scene by Tommy – gastronoviteti za turističku sezonu, slastičarske radionice, kreiranje vinskih karata i barmen show. Jednako atraktivan za posjetitelje i izlagače je svakodnevni Show Cooking gdje će najbolje od najboljeg prezentirati poznati chefovi s međunarodnom reputacijom i nagradama poput Hrvoja Zirojevića, Fabricija Vežnavera, Zlatka Marinovića, Marka Rajilića, Duje Pisca, Nikole Krcatovića.

Do 19. ožujka

– U ova izazovna vremena izuzetno je važno imati jedan ovako opsežan i veliki sajam kao što je GAST. Ne čudi da ga podržavaju sve institucije, turistički dionici i zainteresirani posjetitelji jer na jednom mjestu nudi cijelu paletu turističkih usluga i proizvoda. Posebno me veseli vidjeti velik broj izlagača jer svi puno očekujemo od nadolazeće sezone, a za nju se treba na vrijeme kvalitetno pripremiti – poručio je Joško Stella, direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, a to je potvrdila i Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Splita.

– U ovako teškoj turističkoj sezoni koja nam je pred vratima stjecanje novih znanja i kompetencija iznimno je važno. Vjerujemo da će se ratna zbivanja brzo završiti te neće utjecati na naš turistički promet – rekla je Alijana Vukšić i otkrila kako su prva dva ovogodišnja mjeseca bila izvrsna u turističkom smislu.

Sajam GAST otvoren je do 19. ožujka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije