Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije izašla većina

U Slovačkoj nije prošao referendum o braku, glasovalo samo 21 posto birača

Gay Pride Beograd
Foto: Reuters/PIXSELL
08.02.2015.
u 09:11

"Je li brak zajednica muškarca i žene?", "Treba li istospolnim parovima zabraniti posvajanje djece" i "Treba li zabraniti u školi predavanja o spolnom odnosu i eutanaziji?" pitanja su slovačkog referenduma

U Slovačkoj nije uspio referendum o braku kojim bi se homoseksualnim parovima zabranili istospolni brakovi i posvajanje djece. Na referendum koji je održan u subotu izašlo je samo 21,07 posto birača, a trebalo ih je minimalno 50 posto da bi referendum prošao, piše The Guardian.

Slovačka, članica Europske unije, ne dopušta humoseksualne brakove ili izvanbračne zajednice, kao niti da homoseksualni parovi posvajaju djecu, a ovim referendumom htjeli su učvrstiti zabrane kojima bi otežali izmjene zakona u budućnosti.

Guardian piše kako je kampanja bila pod pritiskom konzervativaca u Istočnoj Europi, uključujući Mađarsku i Hrvatsku, koji su protiv libelarne politike koju u posljednja dva desetljeća Europska unija potiče u bivšim komunističkim zemljama.

U slovačkom referendumu bila su tri pitanja, "Je li brak zajednica muškarca i žene?", "Treba li istospolnim parovima zabraniti posvajanje djece" i "Treba li zabraniti u školi predavanja o spolnom odnosu i eutanaziji?", a što je 90 posto onih koji su izašli na referendum zaokružilo "da".

>> Referendum o braku bit će jasan putokaz i za one koji nisu gej

Komentara 38

Avatar zrakomlat59
zrakomlat59
10:43 08.02.2015.

Kak to referendum za ulazak u EU vrijedi sa 14% izašlih a ovaj za pedere ne.

Avatar kliker
kliker
09:36 08.02.2015.

Ni u Hrvatskoj nije izašla većima na referendum o ulasku EU pa Hrvatska ugurana u propast.

KI
Kissinger
14:39 08.02.2015.

kako bi referendum uspio kad ih ruski mediji svakodnevno granatiraju PROTIV granatama.američki mediji već optužili svemogućeg putina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije