Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OČEKUJE SE POVEĆANJE ILEGALNIH PRIJELAZA

Ne žele u vojsku: Više od 50 tisuća Rusa tjedno bježi u Uniju

People cross border at Zemo Larsi checkpoint while leaving Russia
Foto: IRAKLI GEDENIDZE/REUTERS
1/3
06.10.2022.
u 06:34

Od početka ruske agresije na Ukrajinu na teritorij EU kopnenim je putem ušlo 1,356.000 ruskih građana

Ruski državljani i dalje, otkako je započela djelomična mobilizacija, bijeg od novačenja pokušavaju naći u Europi.

Stabilan protok

Samo prošlog tjedna u Europsku uniju su iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije kopnenim putem – jer izravnih letova nema, a statistika ne bilježi dolaske primjerice iz Srbije ili Turske koje imaju zračnu vezu s Rusijom – ušle 53.000 državljana Ruske Federacije, što jest puno, ali je ipak 20 posto manje nego prije dva tjedna. Od početka ruske agresije na Ukrajinu na teritorij EU ukupno je ušlo 1,356.000 ruskih građana, no u zemlju se i vratilo njih 1,314.000.

Bijeg iz Rusije
Foto: IRAKLI GEDENIDZE/REUTERS

S obzirom na to da i Rusija, a i europske zemlje postrožuju uvjete za ulazak ruskim državljanima, očekuje se da će se povećati broj ilegalnih prijelaza EU granica. Većina Rusa na teritorij EU ulazi preko finskih graničnih prijelaza – od početka agresije tim je putem ušlo njih više od pola milijuna, preciznije 506.802, a od toga oko 29.000 prošlog tjedna. Drugi kopneni put kojim je moguć legalan prijelaz granice ide iz Rusije u Estoniju. Preko tih graničnih prijelaza od kraja veljače prešlo je 364.135 Rusa, dok je njihov broj prošloga tjedna bio 8877. Drugo središte iz kojega počinje put prema EU je Bjelorusija – odatle je u sedam mjeseci rata 188.595 ruskih državljana prešlo na teritorij Litve (oko 4700 prošlog tjedna), njih više od 23 tisuće u Letoniju, a oko tisuću u Poljsku. Iz Ukrajine je u Poljsku prešlo njih 8500.

Unatoč djelomičnoj mobilizaciji, redoviti protok ruskih državljana na granicama EU ostaje stabilan. To slijedi i nakon provedbe ograničenja u politikama boravišnih dozvola i izdavanja viza na razini EU, kao i jednostranih mjera koje su poduzele zemlje EU susjedne Rusiji, komentiraju iz Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu Frontex.

Teže do viza

Dolazak ruskih državljana u EU vjerojatno će biti ograničen strožom viznom politikom EU, kao i mjerama koje Rusija poduzima kako bi odvratila vojno sposobne muškarce od napuštanja zemlje. Frontex stoga procjenjuje da će se ilegalni prelasci granice povećati odluči li Rusija zatvoriti granicu potencijalnim vojnicima. Poljska, Litva, Latvija i Estonija uvele su ograničenja kad je riječ o ulasku ruskih državljana u svrhu turizma. Latvija je 28. rujna objavila izvanredno stanje u područjima koja graniče s Rusijom i sve članice u regiji pojačale su nadzor granice.

Ukrajinci su objavili preporuke što učiniti u slučaju nuklearnog napada: Kada koristiti jod, gdje se skloniti...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije