Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U Libanonu se prvi put podijelili Druzi, kršćani i suniti

09.02.2007.
u 14:33

Ulični prosvjedi koji u Beirutu traju već tri mjeseca doveli su Libanon u stanje pred građanski rat. Oporba, na čelu sa šijitskim Hezbollahom i kršćanskim vizionarom generalom Michelom Auonom, želi srušiti prozapadnu vladu premijera Fuada Seniore i osnovati vladu nacionalnog jedinstva.

Dok se političari međusobno optužuju za veleizdaju i vape za vlašću, građani Libanona se naoružavaju i grupiraju prema etničkoj i vjerskoj pripadnosti strahujući od građanskog rata, koji je sve izgledniji. Više nema sumnji, Libanonci očekuju novi rat koji će, vjeruju, biti krvaviji i okrutniji od proteklog. Naime, osim šijita, Hezbollaha i Amala (muslimanska milicija u Libanonu), koji su ostali ujedinjeni u svojim stavovima, ostale vjerske skupine iz dana u dan sve su razjedinjenije.

Nezapamćeno je i da su se kršćanski maroniti (katolici) prvi put u povijesti podijelili između pristaša generala Aouna i Sulaimana Frangije, s jedne strane, i pristaša vođe Falange Samira Jaje i Emina Gamaila, bivšeg libanonskog predsjednika, s druge strane. Isto tako, i muslimanski su se suniti podijelili na pobornike Saeda Haririja (sina ubijenog predsjednika Haririja), kojega podržava sunitska islamska zajednica, te pobornike Salima Al-Housa, nekadašnjeg libanonskog premijera, i Omara Karamija, vođe sunita na sjeveru Libanona. Inače ujedinjeni Duzi, također su se raskolili na pristaše Valida Jumblata te pristaše Majida Arslana.

Jedini je koji još šuti i ne odgovara na oružane provokacije – a koji je u stanju za samo nekoliko sati okupirati cijeli Libanon – Hezbollah. Hassan Nasrallah, glavni tajnik Hezbollaha, davno je bio izjavio da Hezbollah oružje nikad neće usmjeriti ni na jednog Libanonca. No, neki visoki dužnosnici te organizacije kažu da je njihovo strpljenje pri kraju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije