Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivanu Bakoviću u dvjema se državama sudi za isti zločin

U Hrvatskoj je ubojica, 
a u BiH ratni zločinac

ivan baković
Arhiva VL
16.12.2009.
u 19:37

Baković je na izdržavanju kazne u BiH gdje je zbog istog djela, koje je ondje okvalificirano kao ratni zločin, osuđen na 15 godina zatvora.

Ponovljeno suđenje Ivanu Bakoviću (37) na zagrebačkome Županijskom sudu, optuženom za ubojstvo devet članova muslimanske obitelji 10. kolovoza 1993. u Mokronogama (BiH), danas je odgođeno.

Otkazala punomoć
Baković je na izdržavanju kazne u BiH gdje je zbog istog djela, koje je ondje okvalificirano kao ratni zločin, osuđen na 15 godina zatvora. S obzirom na to, njegova braniteljica Ljiljana Planinić ne može s njim stupiti u kontakt pa mu je na današnjoj raspravi otkazala punomoć.

Riječ je o pravno jednom od najzanimljivijih slučajeva u našem pravosuđu. Ubojstva su se dogodila u jeku rata kada je deveteročlana obitelj pod prijetnjom oružja oko ponoći izvedena iz kuće u Mokronogama (općina Tomislavgrad, BiH) i izrešetana automatskim puškama u šumi. Prema optužnici ŽDO-a, koje je djelo okvalificiralo kao višestruko ubojstvo, u članove obitelji Bešlaga pucali su pripadnici HVO-a, Baković i Albert Topić (38) dok je Petar Majić (37) s još jednom osobom čuvao stražu.

U prvom suđenju na zagrebačkome Županijskom sudu 1999., Baković je osuđen na 15 godina zatvora dok su Topić i Majić oslobođeni krivnje. Vrhovni je sud 2001. ukinuo tu presudu prihvativši žalbu tužiteljstva jer u njoj nisu navedeni dovoljni razlozi osuđujuće odluke, a nije dobro obrazložen ni oslobađajući dio. Majić i Topić u to su vrijeme bili u pritvoru, a Bakoviću se sudilo u odsutnosti. Tri godine poslije Baković je uhićen u BiH i osuđen na Katonalnom sudu u Livnu na 15 godina zatvora – zbog ratnog zločina. Njihov je Vrhovni sud presudu potvrdio i Baković je od tada u BiH na odsluženju kazne.

Majić nije bio obuhvaćen postupkom u BiH, dok im je Topić bio nedostupan, a i nije ispitan u istrazi što, prema njihovu zakonu, znači da se protiv njega nije mogla podići optužnica.

Odbijeno izručenje
Naše Ministarstvo pravosuđa 2002. zatražilo je Bakovićevo izručenje, no BiH je to odbila jer je njihov državljanin. S druge strane, kako Baković ima i hrvatsko državljanstvo, Hrvatska je godinu poslije odbila zahtjev BiH da im se ustupi kazneni progon.

Na današnjoj raspravi pojavio se samo Topić, a sudac Ivan Turudić najavio je da će spis biti dostavljen ŽDO-u, koji se treba očitovati ima li uvjeta da se Bakoviću i Majiću sudi u odsutnosti.

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar BEBEK 2
BEBEK 2
23:00 16.12.2009.

ja bi ovog bakovica svakodnevno mlatio u zatvoru tako da bi mu i tih 14 godina bilo isto kao da je dobio dozivotnu, .. Svakako od poslijedica batina nebi ziv izasao iz zatvora

OB
-obrisani-
20:53 16.12.2009.

Godinu i pol za svakog ubijenog. Al je zivot spao na niske grane. Ajde da je pobio kriminalce ogrezle u krvi, ali porodicu izvuc iz kuce i hladno likvidirat, to moze samo genetski genocidna osoba!

37
37h1c4l
22:11 16.12.2009.

ja nemogu vjerovati da je za jednu ubijenu osobu dobio samo godinu i pol dana zatvora... to je manje nego za pokušaj ubojstva...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije