Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U Europskoj uniji žene zarađuju 16 posto manje od muškaraca

Prema kategoriji posla najveći jaz vidljiv je u uslužnim djelatnostima, gdje muškarci u prosjeku primaju čak 46 posto više plaće nego žene
04. studenoga 2019. u 13:29 2 komentara 133 prikaza
Radnice
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

U povodu obilježavanja Dana jednakih plaća, u ponedjeljak je portal MojaPlaća upozorio da za isti posao žene u Europskoj Uniji zarade 16 posto niže plaće od muškaraca, a takve trendove prati i Hrvatska, gdje je prosječna neto plaća žena 5.746 kuna, a muškaraca 6.668 kuna.

Prosvjed učitelja i profesora USPOREDBA PLATNIH LISTA Koliko doista zarađuju državni službenici: Plaće uvećavaju stotine raznih dodataka

"Na inicijativu Europske komisije, s ciljem ujednačavanja iznosa mjesečnih primanja muškaraca i žena koji se bave istim poslovima, utemeljen je Dan istih plaća", priopćio je portal ističući da muškarci u zemljama EU-a zarađuju 16 posto više nego žene.

Najveće razlike u plaćama su među onima s najvišim i najnižim stupnjem obrazovanja. "Muškarci sa završenim postdiplomskim, MBA ili nekim drugim studijem imaju čak 30 posto više plaće u usporedbi sa ženama s istom razinom obrazovanja", naglašava se u priopćenju.

Također, nekvalificirani i kvalificirani muškarci su za četvrtinu više plaćeni od svojih kolegica, a posebno su potplaćene žene od 45 do 54 godine, čiji vršnjaci imaju 24 posto veće plaće.

ODNOSI PLAĆA Premijer Plenković po plaći 1241., ministar Marić na 3078. mjestu

Prema kategoriji posla najveći jaz vidljiv je u uslužnim djelatnostima, gdje muškarci u prosjeku primaju čak 46 posto više plaće nego žene. Oko 20 posto veće plaće imaju muškarci koji rade u turizmu i ugostiteljstvu te umjetnosti i kulturi.

Prema poziciji, najveće su razlike među specijaliziranim radnicima, do 24 posto, među menadžerima 18 posto, a najmanje među administrativnim i uredskim djelatnicima, oko 10 posto.

Najujednačenije plaće su u strojarskim zanimanjima i IT sektoru, a žene su bolje plaćene u opskrbi električnom energijom, telekomunikacijama i osiguranju, navodi MojaPlaća.

 

Zagreb: Posljednji ispraćaj gradonačelnika Bandića
DVOSTRUKA MJERILA
Otto Barić revoltiran Bandićevim sprovodom: Jadnici, sram me gdje živim
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • algyx:

    treba provjerit prekovremene sate i oblik posla kojim se bave. Po zakonu je zabranjeno platiti nekoga manje od kolege koji radi isti posao

  • samoborka:

    Ahhaaa, je je. Na sunce platne liste muskaraca i zena,pa da vidimo Prave podatke o placama, a ne ovo manipulacijsko rekla-kazala.