Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nasukali se?!

U Čileu pronađeno groblje kitova, "isplivali" usred pustinje

grbavi kit
Reuters
21.11.2011.
u 14:43

Više od 75 kitova otkriveno je do sada, uključujući i 20 savršeno očuvanih kostura

Prije više od dva milijuna godina jata kitova koji su obitavali uz tihooceansku obalu Južne Amerike misteriozno su nestali. Možda su bili dezorijentirani i nasukali se, možda su ostali zarobljeni u laguni nakon odrona zemlje ili oluje, a možda su na istom mjestu umirali tijekom nekoliko tisućljeća… Kako god bilo, živote su okončali jedni pored drugih na razdaljini od samo nekoliko metara zakopani na morskom dnu koje se pod utjecajem geoloških promjena izdiglo i pretvorilo u najsuše mjesto na Zemlji.

Nedavno su "isplivali" na vrhu pustinjskog brijega, javlja AP, udaljenog kilometar od najbližih valova, na kojemu su istraživači započeli s iskapanjem jednog od najvećih groblja pretpovijesnih kitova.

Čileanski znanstvenici zajedno s istraživačima Smithsonian instituta proučavaju kako su ti kitovi, od kojih su mnogi veličine autobusa, završili na istom području pustinje Atacama.

– To je glavno pitanje – smatra Mario Suarez iz Paleontološkog muzeja smještenog u obližnjoj Calderi, 700-tinjak kilometara od čileanskog glavnog grada Santiaga.

Stručnjaci tvrde kako su i u Peruu i Egiptu pronađeni kosturi kitova okupljenih na jednom mjestu, ali čileansko nalazište zadivljujuće je zbog zapanjujućeg broja i dobre očuvanosti kostiju. Više od 75 kitova otkriveno je do sada, uključujući i 20 savršeno očuvanih kostura.

Ovo nalazište omogućilo je znanstvenicima pogled na morski život tog vremena kao i obiteljske odnose među kitovima jer su na jednom mjestu pronađeni kosturi dvaju odraslih kitova između kojih leži mladunče.

Ključne riječi

Komentara 1

VI
Vito
08:39 22.11.2011.

Sad će Bons i njezina ekpa imato posla u slijedećoj sapunici... Tko ih je premjestio, pitanje je sad... Miss Montenegro će im dati oblik, a sve ćemo vidjeti u 3D kocki njihove sobe...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije