Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Austriji trećina novozaraženih mlađa od 25 godina

Austrija od početka pandemije do danas broji ukupno 517.628 korona oboljelih, 477.940 ozdravljenih i  9.121 smrtni slučaj
23. ožujka 2021. u 20:56 5 komentara 693 prikaza
FILE PHOTO: FILE PHOTO: Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna
Foto: LEONHARD FOEGER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Prema izvješću austrijske Agencije za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) objavljenom u utorak, gotovo trećina od ukupno 21.880 novozaraženih koronavirusom u Austriji prošli tjedan, mlađa je od 25 godina

Zagreb: Članovi HDZ-a dolaze na sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća 'Akcelerirana dostava' Plenković: Prebacit ćemo dio Pfizerovog cjepiva iz četvrtog u drugo tromjesečje

„Na drugoj strani, dobra je vijest da starije osobe kroz to da su cijepljene više nisu u žiži zaraze“, istakao je Bern Lamprecht, specijalista za plućne bolesti na “Kepler“ Sveučilištu u Linzu.

AGES je izvijestio kako je u proteklom tjednu od 15. do 21. ožujka najviša incidencija bila kod 15 do 24-godišnjaka, a njena je vrijednost iznosila 338 zaraženih na 100.000 stanovnika. Potom slijede 5 do 14-godišnjaci s incidencijom od 320,8. Podaci pokazuju da čak i djeca mlađa od 5 godina nisu imuna na koronavirus nego je u toj dobnoj skupini incidencija 103,9.

Najveći pad incidencije prema izvješću AGES-a zabilježen je u starosnoj skupini iznad 65 godina, a kod osoba starijih od 85 godina incidencija je još „samo“ 134,3.

VIDEO Uvode se besplatne COVID putovnice

Spuštanje dobne granice novozaraženih i sve više COVID-19 oboljelih među mlađim osobama, jasno se vidi i iz podatka da su prošli tjedan osobe od 15 do 24 godine starosti činile 15,3 posto sveukupnih zaraza u Austriji, što izraženo u apsolutnim brojkama znači njih čak 3.230. Među djecom i mladima od 5 do 14 godina bilo je 2.440 slučajeva odnosno na njih otpada 11,5 posto, a na djecu mlađu od pet godina 2,6 posto, što u apsolutnim brojkama znači 543 slučaja, od ukupnog broja zaraza.

AGES je također skrenuo pozornost na ponovni porast sedmodnevne incidencije u Austriji koja trenutačno iznosi 243,1.

A porast incidencije govori i o porastu broja novozaraženih, kojih je u ovoj alpskoj zemlji preplavljenoj koronavirusom i njegovim mutacijama, posebice britanskom, iz dana u dan, sve više. 

U utorak je u Austriji, prema podacima Ministarstva zdravlja zabilježeno u proteklih 24 sata 3.415 novozaraženih, od čega čak 1.091 u Beču. Slijedi Donja Austrija s 667 i Gornja Austrija s 494 novih slučajeva zaraze. Samo u jednome danu odnosno s ponedjeljka na utorak od koronavirusa su umrle još 32 osobe

German Health Minister Jens Spahn holds a COVID-19 news conference in Berlin Svaki dan otkriva se nova afera u Berlinu Muž njemačkog ministra zdravstva prodavao je maske njegovu ministarstvu

Tako Austrija od početka pandemije do danas broji ukupno 517.628 korona oboljelih, 477.940 ozdravljenih i  9.121 smrtni slučaj.

Trenutačno najveću brigu austrijskoj vladi i stručnjacima zadaje stalan rast broja hospitaliziranih, posebice u intenzivnoj njezi.

Naime, kako je izvijestio zabrinuti ministar zdravlja Rudolf Anschober jedinice intenzivne njege u istočnim austrijskim pokrajinama, Beču, Donjoj Austriji i Gradišću već su došle na granice svojih kapaciteta. Stoga su se u utorak navečer čelnici ovih triju  „najzaraženijih“ pokrajina sastali s ministrom Anschoberom  kako bi zajednički dogovorili dodatne mjere sprečavanja širenja ovog znatno agresivnijeg, zaraznijeg i smrtonosnijeg britanskog soja koronavirusa, koji hara istočnom Austrijom.

U utorak je također javljeno da je u austrijskim bolnicama trenutačno hospitalizirano 2.049 pacijenata, uključujući njih već 437 u intenzivnoj njezi.

Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Epil:

    Jadni i sto sad? Jesu poumirali svi?

  • Vlaskoulicanec:

    Da li se itko pitao da li maske pridonose tom velikom broju oboljelih mladih??? Ne želim odgovoriti niti sa "Da" niti sa "Ne" nego samo ovo napomenuti: normalan čovjek po minuti ima 10 udisaja i izdisaja. Pri svakom izdisaju iz ... prikaži još! tijela "izbacuje" oko 2000 bakterija i virusa koje svatko u sebi nosi. 2000 puta 10 je 20.000 u minuti. U masku. U toj lijepoj maski u idealnim uvjetima (toplo + vlažno) oni se lijepo množe i to tako da se svakih 20 minuta njihov brojh podvostručava. To znači da samo od prve minute imamo nakon sat vremena 160.000 virusa i bakterija u brnjicama! Ali mi naravno dišemo cijeli sat a ne samo prvu minutu sata... Prema tome nakon samo jednog sata nošenja brnjice ona u sebi ima nekoliko stotina milijuna virusa i bakterija koje mi onda veselo udišemo... I neka mi nitko sada ne veli da mi na taj način sami sebe ne inficiramo! Jer: svaki zdravi organizam može se obraniti od odredjenog broja virusa i bakterija, bude li ali taj broj premašen, obolijevamo!!! Sapienti sat!

  • xaron:

    Trečina zaraže ih mladja od 25 godina...Pa kakve to ima veze ? Njima ne prijeti NIKAKVA opasnost, a veçina i nije znala da su zaraženi.