Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAŽENA 81 OSOBA

Nove informacije: 12 novih pozitivnih bolesnika, zaraženo je ukupno 8 liječnika

Stožer civilne zaštite RH
Foto: Igor Kralj/Pixsell
18.03.2020.
u 09:25

– Svi bolesnici i dalje su lakši, nema pogoršanja među njima – rekla je Alemka Markotić.

U Hrvatskoj je 12 novih pozitivnih bolesnika na koronavirus te ih je sada ukupno 81, a među kojima je i osmero liječnika, izvijestio je u srijedu ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera Civilne zaštite

Među zaraženima je osmero liječnika, no epidemiološka situacija je pod kontrolom. Epidemiolozi su na terenu, izoliraju se kontakti i rade brisevi, a za to treba vremena, rečeno je.

Unatoč tome, kazao je Beroš, sustav je dobro organiziran i u svakom je trenutku moguća preraspodjela liječnika, medicinskih sestara i drugog zdravstvenog osoblja kako bi se osiguralo primjereno obavljanje zdravstvene djelatnosti. Također, zbog koronavirusa nije dovedeno u pitanje zbrinjavanje bilo kakvih hitnih i kroničnih stanja u zdravstvenim ustanovama. 

"Naše pripreme za 3. fazu su adekvatne. Jutros sam se čuo s ravnateljima bolnica u Splitu, Osijeku i Rijeci. Svi su ono što smo im naložili shvatili su ozbiljno", rekao je ministar.

Istaknuo je da epidemiološka situacija u Europi nije dobra jer zemlje bilježe porast oboljelih i umrlih. Za Hrvatsku je bitno, ističe Beroš, da je svih 24 testiranja na istoku zemlje negativno, što znači da je epidemiološka struka odradila sjajan posao. Dosad je ukupno testirano 1205 uzoraka.

Beroš je rekao kako zasad nema teže oboljelih osoba, ali je sve spremno za njihovo zbrinjavanje "Klinika za infektivne bolesti ima određeni broj respiratora, dosad nije ni jedan upotrijebljen. U početku će takvi bolesnici ići u Kliniku za infektivne bolesti, a kad potrebe narastu, imamo spremne opcije B i C", rekao je Beroš.

Apelirao je na građane da ne kupuju tzv. brze testove na koronavirus koji su se pojavili zbog njihove upitne vrijednosti, jer su kontraproduktivni, već da postupaju po preporukama struke i u slučaju simptoma jave se svom liječniku ili epidemiologu.

Beroš smatra da s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju nema prepreke da ljudi putuju slobodno, a ako se pojavi novo žarište, onda ćemo preporučiti da se ne putuje iz tih područja.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako su svi bolesnici s koronavirusom lakši slučajevi te da nema dokazanih teških slučajeva. Također je navela kako su svi liječnici iz njezine klinike, koji su testirani zbog kontakta sa zaraženim liječnikom s Rebra, negativni na koronavirus.

Pogledajte i galeriju: Mobilni kontejneri u kojima se građani mogu testirati na koronavirus

Stožer civilne zaštite RH
1/17

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) od danas s radom počinje novi pozivni centar na kojem građani mogu dobiti informacije o koronavirusu, a broj je 113. Građanima će, pozivom na taj broj, od 7 do 22 sata svaki dan na upite odgovarati epidemiolozi i drugi stručnjaci, najavio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Kazao je kako policija i sanitarna inspekcija vrijedno rade svoj posao vezano uz samoizolaciju. Dosad smo imali  779 prijava građana, a u 132 slučaja građani su ulovljeni da se ne pridržavaju te mjere, rekao je Capak.

Kako se situacija ne bi pogoršala, voditelj Nacionalnog kriznog stožera Davor Božinović najavio je nove mjere od danas.

– Mjere su vezane i za zabrane javnog okupljanja i za privremenu obustavu rada nekih uslužnih djelatnosti. Ograničit ćemo ih privremeno na 30 dana, nadam se da ih nećemo produljivati – rekao je jučer Božinović.

VIDEO Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

>> Tema: Koronavirus

 

Komentara 53

Avatar southman
southman
09:05 18.03.2020.

Stožer i Vlada rade izvanredan posao. Još da se stanovništvo pobrine da se ponaša prema preporuci i biti će sve ok. A ne kao oni liječnici koji idu u ovim uvjetima na skijanje !

Avatar Svarog
Svarog
09:13 18.03.2020.

Vlada i stožer zaista rade izvrstan posao, točno se vidi razlika kada se politika odmakne od struke, sada je sve samo na savjesti i dsiciplini nas građana. Ipak ako se još nešto može učiniti, to je puno strože kažnjavanje prijestupnika koji ugrožavaju sve oko sebe te puno izravnije medijsko isticanje tih kazni kako bi se i zadnji nesavjesni pojedinci osvijestili ako ne zbog razuma i odgovornosti a onda radi straha od zatvora i zastrašujućih novčanih kazni.

Avatar NasaPosla
NasaPosla
11:11 18.03.2020.

Sve je zaludu, kad liječnici šire zarazu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije