Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVLJENE NOVE MJERE

Plenković: U sljedećim danima obustavit će se rad nekih trgovina, kina, teretana...

Andrej Plenković
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
17.03.2020.
u 15:03

- Apeliram na sve građane da detaljno prate upute epidemiologa, zdravstvenih djelatnika i stožera, ovo je visok stupanj osobne odgovornosti koji je najvažniji element ove krize, dodao je.

Vlada Republike Hrvatske trenutno održava sjednicu na kojoj će biti donesene nove mjere koje su građani Hrvatske iščekivali zbog epidemije koronavirusa

Iz Ministarstva gospodarstva ranije su najavili odobrenje novih kredita za likvidnost i garancija u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza. Najavljeno je deset mjera pomoći gospodarstvu za borbu protiv šteta zbog koronavirusa, a ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je glavna zadaća osigurati likvidnost i sačuvati radna mjesta.  

- Mjere koje ćemo poduzeti danas, zakonske akte, su izrazito važne, no ono što je također bitno je da ćemo u zakonskim promjena omogućiti da u hitnoj proceduri damo Stožeru mogućnost bržeg odlučivanja. Nakon što je ministar zdravstva proglasio epidemiju, to je ključni trenutak i nove posebne okolnosti, treba nam brže i učinkovitije djelovanje. Sigurno ćemo sljedećih dana donositi mjere, odnosno Stožer, o privremenom ograničenju rada trgovina, također i obustave rada nekih trgovina, vjerojatno šoping centara, privremene obustave rada ugostiteljskih objekata, kino dvorana, kazališta, čitaonica, knjižnica i niza uslužnih djelatnosti; teretana, sportskih, fitness i rekreacijskih centara, plesnih škola, dječjih i drugih radionica, izložbi, sajmova, noćnih i disko klubova, rekao je Plenković. 

VIDEO: Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je kako je dinamika porasta broja zaraženih umjerena te da je situacija još uvijek pod kontrolom.

- U Hrvatskoj je zaraženo 65 ljudi, a to znači da je taj rast bitno usporen za razliku od drugih država, rekao je Plenković.

- Od naše zadnje sjednice broj zaraženih se u Italiji gotovo utrostručio. U Njemačkoj je četiri puta veći, u Španjolskoj pet puta...Kod nas je dinamika porasta zaraženih još umjerena. To znači da je taj rast bitno sporiji nego u nekim drugim državama. Mnoge su zemlje samo prije 17 dana imali samo 58 zaraženih, a danas imaju preko 11.000. 

Plenković se zahvalio kolegama iz Nacionalnog stožera te zdravstvenim djelatnicima. 

- Apeliram na sve građane da detaljno prate upute epidemiologa, zdravstvenih djelatnika i stožera, ovo je visok stupanj osobne odgovornosti koji je najvažniji element ove krize, dodao je. 

Rekao je kako su ovo izvanredne okolnosti, ali će vlada na sjednici predstaviti niz mjera za pomoć gospodarstvu. 

- Dva su cilja ekonomskih mjera- zadržavanje radnih mjesta i sprečavanje nelikvidnosti. Situacija je danas puno bolja nego prije nekoliko godina, odgovorni smo, rekao je Plenković.

Vlada RH dodala je i kako je izrađena posebna stranica https://www.koronavirus.hr/  na kojoj građani mogu pratiti sve informacije o koronavirusu. 

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako se može očekivati da će građanima biti omogućena odgoda plaćanja kreditnih rata, također na tri mjeseca.

Također, najavio je i beskamatne zajmove općinama, gradovima i županijama, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do visine poreza na dohodak, prireza i doprinosa čije je plaćanje odgođeno i/ili je odobrena obročna otplata.

- Ovaj set mjera ima za cilj očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća, umanjivanje svih šteta koronavirusa koje su već i sada vidljive, dodao je Marić. 

Tema: Koronavirus 

Telefonski brojevi epidemiologa

Ključne riječi

Komentara 73

ST
stefj
17:25 17.03.2020.

Očuvanje radnih mjesta? Jedina mjesta koja će se očuvati su u državnim i javnim strukturama, te u paradržavnim firmama i udrugama. Svugdje drugdje bit će masovna zatvaranja... Evo, npr. kolega prodaje stvari za jahte i brodove, uglavnom na Talijansko tržište. Posao mu je stao pred mjesec i pol, čuva novce, otpustio je sve ljude koji nisu prijeko potrebni i egzistira na minimumuj. No vjerojatno niti to neće biti dovoljno već će zatvoriti firmu... U turizmu i medicinskom turizmu je situacija ista ili još gora... Čemu odgoda plaćanja komunalija i poreza? Ništa se ne radi, neka se onda za te mjesece ništa niti ne plati. Najgori su tu parafiskalni nameti, tipa ZAMP, HRT, FINA itd koji uredno idu... Zašto se plaća ZAMP, a nema gostiju? HRT, a televizije u sobama se ne pale itd. Nevjerojatno...

DU
Deleted user
16:53 17.03.2020.

Kako su već počela otpuštanja i prisilni godišnji odmori u privatnom sektoru radi pada prometa i obima posla, zanima me kako će biti u javnom sektoru i državnim službama, jer je evidentno da će i za njih biti puno manjee posla nakon uvođenja svih najavljenih restrikcija?

TH
than
17:05 17.03.2020.

Svaki dan jedno te isto. Sve se svelo na - ne otpuštajte radnike, a mi ćemo prolongirati vaše plaćanja, odnosno ostati ćete nam dužni. Sva sreća pa su se reforme radile u "debelim" godinama pa sada možemo spuštati poreze i na takav način potaknuti ekonomiju kada je došla "mršava" godina. Hmmm. Ček... To je ipak u nekoj drugoj paralelnoj stvarnosti, a ne ovoj našoj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije