Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: U sljedećim danima obustavit će se rad nekih trgovina, kina, teretana...

- Apeliram na sve građane da detaljno prate upute epidemiologa, zdravstvenih djelatnika i stožera, ovo je visok stupanj osobne odgovornosti koji je najvažniji element ove krize, dodao je.
17. ožujka 2020. u 15:03 73 komentara 76727 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vlada Republike Hrvatske trenutno održava sjednicu na kojoj će biti donesene nove mjere koje su građani Hrvatske iščekivali zbog epidemije koronavirusa

Andrej Plenković Na dva tjedna Plenković: Od ponedjeljka se obustavlja nastava u Hrvatskoj. Neće raditi ni vrtići ni fakulteti

Iz Ministarstva gospodarstva ranije su najavili odobrenje novih kredita za likvidnost i garancija u okviru garantnog fonda osiguranja izvoza. Najavljeno je deset mjera pomoći gospodarstvu za borbu protiv šteta zbog koronavirusa, a ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je glavna zadaća osigurati likvidnost i sačuvati radna mjesta.  

- Mjere koje ćemo poduzeti danas, zakonske akte, su izrazito važne, no ono što je također bitno je da ćemo u zakonskim promjena omogućiti da u hitnoj proceduri damo Stožeru mogućnost bržeg odlučivanja. Nakon što je ministar zdravstva proglasio epidemiju, to je ključni trenutak i nove posebne okolnosti, treba nam brže i učinkovitije djelovanje. Sigurno ćemo sljedećih dana donositi mjere, odnosno Stožer, o privremenom ograničenju rada trgovina, također i obustave rada nekih trgovina, vjerojatno šoping centara, privremene obustave rada ugostiteljskih objekata, kino dvorana, kazališta, čitaonica, knjižnica i niza uslužnih djelatnosti; teretana, sportskih, fitness i rekreacijskih centara, plesnih škola, dječjih i drugih radionica, izložbi, sajmova, noćnih i disko klubova, rekao je Plenković. 

VIDEO: Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković rekao je kako je dinamika porasta broja zaraženih umjerena te da je situacija još uvijek pod kontrolom.

- U Hrvatskoj je zaraženo 65 ljudi, a to znači da je taj rast bitno usporen za razliku od drugih država, rekao je Plenković.

- Od naše zadnje sjednice broj zaraženih se u Italiji gotovo utrostručio. U Njemačkoj je četiri puta veći, u Španjolskoj pet puta...Kod nas je dinamika porasta zaraženih još umjerena. To znači da je taj rast bitno sporiji nego u nekim drugim državama. Mnoge su zemlje samo prije 17 dana imali samo 58 zaraženih, a danas imaju preko 11.000. 

'RAZMATRAMO SVE OKOLNOSTI' Premijer Plenković potvrdio da će se i sam testirati na koronavirus

Plenković se zahvalio kolegama iz Nacionalnog stožera te zdravstvenim djelatnicima. 

- Apeliram na sve građane da detaljno prate upute epidemiologa, zdravstvenih djelatnika i stožera, ovo je visok stupanj osobne odgovornosti koji je najvažniji element ove krize, dodao je. 

Rekao je kako su ovo izvanredne okolnosti, ali će vlada na sjednici predstaviti niz mjera za pomoć gospodarstvu. 

- Dva su cilja ekonomskih mjera- zadržavanje radnih mjesta i sprečavanje nelikvidnosti. Situacija je danas puno bolja nego prije nekoliko godina, odgovorni smo, rekao je Plenković.

Plenković predvodio sastanak o koronavirusu u Banskim dvorima KORONAVIRUS Plenković: Stožer civilne zaštite dobit će nove i veće ovlasti

Vlada RH dodala je i kako je izrađena posebna stranica https://www.koronavirus.hr/  na kojoj građani mogu pratiti sve informacije o koronavirusu. 

Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako se može očekivati da će građanima biti omogućena odgoda plaćanja kreditnih rata, također na tri mjeseca.

Također, najavio je i beskamatne zajmove općinama, gradovima i županijama, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do visine poreza na dohodak, prireza i doprinosa čije je plaćanje odgođeno i/ili je odobrena obročna otplata.

Devet novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj NOVI SLUČAJEVI Još troje liječnika u Zagrebu zaraženo koronavirusom

- Ovaj set mjera ima za cilj očuvanje radnih mjesta i isplatu plaća, umanjivanje svih šteta koronavirusa koje su već i sada vidljive, dodao je Marić. 

Tema: Koronavirus 

Telefonski brojevi epidemiologa

Telefonski brojevi epidemiologa | Autor :

Dejan Lovren
KAKAV POKLON
Lovrenovu sinu Josipu (6) rođendan čestitali Ronaldo i Messi, pogledajte njihove poruke
Renault Captur E-TECH
VIKEND RIBIČIJA
Kako je mali auto spasio veliki problem
 • stefj:

  Očuvanje radnih mjesta? Jedina mjesta koja će se očuvati su u državnim i javnim strukturama, te u paradržavnim firmama i udrugama. Svugdje drugdje bit će masovna zatvaranja... Evo, npr. kolega prodaje stvari za jahte i brodove, uglavnom na Talijansko tržište. ... prikaži još! Posao mu je stao pred mjesec i pol, čuva novce, otpustio je sve ljude koji nisu prijeko potrebni i egzistira na minimumuj. No vjerojatno niti to neće biti dovoljno već će zatvoriti firmu... U turizmu i medicinskom turizmu je situacija ista ili još gora... Čemu odgoda plaćanja komunalija i poreza? Ništa se ne radi, neka se onda za te mjesece ništa niti ne plati. Najgori su tu parafiskalni nameti, tipa ZAMP, HRT, FINA itd koji uredno idu... Zašto se plaća ZAMP, a nema gostiju? HRT, a televizije u sobama se ne pale itd. Nevjerojatno...

 • Avatar glock
  glock:

  Kako su već počela otpuštanja i prisilni godišnji odmori u privatnom sektoru radi pada prometa i obima posla, zanima me kako će biti u javnom sektoru i državnim službama, jer je evidentno da će i za njih biti puno manje ... prikaži još!e posla nakon uvođenja svih najavljenih restrikcija?

 • than:

  Svaki dan jedno te isto. Sve se svelo na - ne otpuštajte radnike, a mi ćemo prolongirati vaše plaćanja, odnosno ostati ćete nam dužni. Sva sreća pa su se reforme radile u "debelim" godinama pa sada možemo spuštati poreze i ... prikaži još! na takav način potaknuti ekonomiju kada je došla "mršava" godina. Hmmm. Ček... To je ipak u nekoj drugoj paralelnoj stvarnosti, a ne ovoj našoj.