Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RATNI ZLOČIN

Trojicu muškaraca sumnjiče za ubojstvo troje Hrvata i ranjavanje jedne žene 1991.

Ilustracija
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
03.03.2020.
u 16:26

Osumnjičeni su nedostupni nadležnim državnim tijelima Republike Hrvatske te je za njima raspisana potraga

Raspisana je tjeralica za trojicom muškaraca koje se sumnjiči za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na štetu četvero Hrvata u studenom 1991. na području Karlovačke županije.

Sumnja se da su 51-godišnji i 55-godišnji hrvatski državljani te 53-godišnjak s dvojnim državljanstvom Srbije i Hrvatske 16. studenog 1991. godine, tijekom oružanog sukoba između JNA i paravojnih postrojbi Republike Srpske Krajine s Hrvatskom vojskom te tijekom napada na Republiku Hrvatsku, sudjelovali u napadu paravojnih jedinica RSK na mjesto Batnoga na području općine Cetingrad i počinili ratni zločin na štetu hrvatskih državljana.

Sumnja se da je 55-godišnjak kao zapovjednik diverzantskog voda Štaba Teritorijalne obrane Vojnić zapovijedao i rukovodio postrojbom, dok su 53-godišnjak i 51-godišnjak kao pripadnici tog diverzantskog voda, sudjelujući u napadu dolaskom u zaseok Pećine, iz vatrenog oružja zapucali prema civilima u bijegu i tom prilikom ubili muškarca (tada je imao 53 godine) i ranili ženu (danas 84 godine).

Nadalje, sumnja se da je 16. studenog 1991. godine, u nastavku napada paravojnih jedinica RSK nakon prolaska kroz mjesto Batnoga i neposredno po zauzimanju mjesta Ponor na području općine Cetingrad, 55-godišnjak usmeno zapovjedio 53-godišnjaku da usmrti dvoje zarobljenih civila (rođeni 1942. i 1913.) koje su prije toga zlostavljali i ponižavali pripadnici diverzantskog voda, a što je on i učinio.     

Opisani način postupanja osumnjičenih protivan je odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba te će Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci biti dostavljena kaznena prijava. Kriminalističko istraživanje provela je Policijska uprava karlovačka u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Rijeci.

Komentara 5

Matan Špalatrin
22:36 03.03.2020.

Lazo Pekeč,Željko Krmar,Slobodan Rakinić,Rade Rakinić,to su samo neki od domaćih koji su ubijali i upirali prstom u hrvatske kuće.

BO
Bogodol
07:08 04.03.2020.

Zato što su ne dostupni podiže se obtužnica, čim bi netko bio dostupan odmah ga naše pravosuđe oslobodi, neka mi pravosuđe odgovori kako je moguće da podižu obtužnicu nakon 30 godina. Treba ukinuti dio ministarstva pravosuđa koji se bavi ratnim zločinima, jer eto osudili su sve Hrvatske generale, neke i ubili (Đuro Brodarac), neke još ubijaju (Merčep), neke muče (Glavaš), a četnike se ne smije dirati jer ne da Pupavac, stoga ovo podizanje obtužnica prema onima kojima možeš staviti soli na rep samo frustrira pošteni Hrvatski Narod.

KA
kajinx
20:30 03.03.2020.

Muškarci ubili Hrvate!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije