Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA Županijski obrtnici strahuju od bujanja recesije

Traže pomoć lokalnih uprava, ali i države

18.02.2009.
u 16:01

Blokade računa, porast broja zatvorenih radnji, sve očitiji pad prometa - samo su neki problemi na koje su tijekom današnjeg okruglog stola, u čijemu su radu sudjelovali i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič te državna tajnica Tatjana Kesić-Šapić, upozorili županijski obrtnici.

Traže manje namete
Stoga od lokalnih uprava traže smanjenje nekih nameta poput komunalne naknade ili spomeničke rente, kako bi barem zadržali sadašnju ne baš blistavu poslovnu poziciju, a od državnih vlasti mjere kojima će se odgovoriti bujanju krize. Kako se čulo, pojedini gradovi su već uveli određene olakšice, a u Bjelovaru bi, primjerice, u suradnji s Regionalnom agencijom Sjever-DAN uskoro trebao profunkcionirati model deblokade obrtnika.

I na državoj razini, ustvrdila je potpredsjednica Đ. Adlešič, vuku se određeni potezi, među kojima su najznačajnije mjere Vlade za ublažavanje krize koje će se predočiti javnosti tijekom idućeg tjedna.

Moguće zloporabe
Dodala je i kako će zbog drvoprerađivačke i tekstilne industrije u županiji bez posla ostati dobar dio radnika, pri čemu zagovara i otvaranje dijaloga sa sindikatima.

- Valja dobro pripaziti da se bez posla ne ostaje samo zbog recesije, već i odnosa poslodavaca spram sindikata što bi neki mogli zlorabiti - upozorila je Adlešič.

Obrtnici mogu biti zadovoljni podacima koje podastrijela državna tajnica T. Kesić-Šapić prema kojima Ministarstvo gospodarstva neće “kresati” dosadašnja izdvajanja za obrtništvo.

- Kroz dva tjedna raspisuju se prvi natječaji za potpore poduzetništvu i obrtništvu u vrijednosti 351 milijun kuna nepovratna novca - potvrdila je Šapić.

Tome valja dodati i nastavak subvencioniranja kamata za poduzetničke kredite te niz drugih potpora koje će većini obrtnika ove godine biti spasonosne.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije