Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Traže da se Koranski most zove po njima jer su obranili grad

Istoga dana prije 30 godina na tome mostu specijalna policija odbila je napad pripadnika JNA i mobiliziranih rezervista čime je spriječen prodor neprijateljskih snaga u Karlovac, a vjerojatno i njihovo zauzimanje grada te presijecanje hrvatskog teritorija u neposrednoj blizini Zagreba.
19. rujna 2021. u 23:46 8 komentara 1676 prikaza
Karlovac: Uoči tridesete obljetnice Koranski most oslikan mural s likom Miše Hrastova
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Na prijedlog karlovačke Udruge Specijalne jedinice policije “Grom”, a u sklopu obilježavanja tri desetljeća formiranja jedinice i početka ratnih zbivanja, Koranski most u Karlovcu trebao bi se ubuduće zvati Most Specijalne jedinice policije “Grom”.

Vukovar: Obilježavanje 30. obljetnice Bitke za Vukovar 30. obljetnica Plenković: Herojska Bitka za Vukovar zalog je i nadahnuće budućnosti okrenutoj Hrvatskoj

Prijedlog je upućen karlovačkom Gradskom vijeću koje bi o preimenovanju Koranskog mosta trebalo odlučivati 21. rujna. Istoga dana prije 30 godina na tome mostu specijalna policija odbila je napad pripadnika JNA i mobiliziranih rezervista čime je spriječen prodor neprijateljskih snaga u Karlovac, a vjerojatno i njihovo zauzimanje grada te presijecanje hrvatskog teritorija u neposrednoj blizini Zagreba.

No toga je dana u akciji na Koranskom mostu pripadnik Specijalne jedinice policije Mihajlo Hrastov ubio 13 neprijateljskih vojnika. Zbog toga je u sudskom postupku koji je trajao čak 20 godina proglašen krivim za ratni zločin zbog ubojstva razoružanih neprijateljskih vojnika. Osuđen je na četiri godine zatvora, a kaznu je odslužio.

Karlovac: Uoči tridesete obljetnice Koranski most oslikan mural s likom Miše Hrastova | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL 09.09.2021., Karlovac - Uoci tridesete obljetnice Koranski most navijacka skupina BBB Karlovac u suradnji sa braniteljskim udrugama ispod nadvoznjaka u gradskoj cetvrti Rakovac oslikali su mural sa likom branitelja Mise Hrastove. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Josip Slaćanin, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije “Grom”, kazao je da je jedinica od ožujka 1991. aktivno sudjelovala u obrani Karlovca, čitave županije i Hrvatske. Naveo je da su tijekom Domovinskog rata živote izgubili mnogi pripadnici jedinice, zbog čega su zaslužili da se Koranski most zove po njima.

– Naši specijalci su 21. rujna 1991. bili na mostu, bio je i Mišo Hrastov. Poginulo je 13 neprijateljskih vojnika, ali je taj čin, vidi se iz dokumentacije koja je dio monografije koju je pisao Jakša Raguž s Hrvatskog instituta za povijest, pomogao da se zaustave planovi ofenzive neprijateljske strane – rekao je Slaćanin za Hinu.

Dodao je da je na drugoj strani nekoliko tisuća ljudi bilo spremno za ulazak u Karlovac pa su akcijom na mostu pomogli da se obrani Karlovac i Hrvatska jer bi padom Karlovca Hrvatska pukla popola i to bi Domovinski rat usmjerilo u sasvim drugom smjeru

VIDEO: Vukovar: Obilježavanje 30. obljetnice Bitke za Vukovar

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zagreb: Dani hrvatskih tržnica
Što i od koga građani kupuju
Inspektori 'češljaju' tržnice i kreću u kontrolu OPG-ova, evo što su dosad otkrili
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu