Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJEDLOG KARLOVAČKE UDRUGE SPECIJALNE JEDINICE POLICIJE

Traže da se Koranski most zove po njima jer su obranili grad

Karlovac: Uoči tridesete obljetnice Koranski most oslikan mural s likom Miše Hrastova
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
19.09.2021.
u 23:46

Istoga dana prije 30 godina na tome mostu specijalna policija odbila je napad pripadnika JNA i mobiliziranih rezervista čime je spriječen prodor neprijateljskih snaga u Karlovac, a vjerojatno i njihovo zauzimanje grada te presijecanje hrvatskog teritorija u neposrednoj blizini Zagreba.

Na prijedlog karlovačke Udruge Specijalne jedinice policije “Grom”, a u sklopu obilježavanja tri desetljeća formiranja jedinice i početka ratnih zbivanja, Koranski most u Karlovcu trebao bi se ubuduće zvati Most Specijalne jedinice policije “Grom”.

Prijedlog je upućen karlovačkom Gradskom vijeću koje bi o preimenovanju Koranskog mosta trebalo odlučivati 21. rujna. Istoga dana prije 30 godina na tome mostu specijalna policija odbila je napad pripadnika JNA i mobiliziranih rezervista čime je spriječen prodor neprijateljskih snaga u Karlovac, a vjerojatno i njihovo zauzimanje grada te presijecanje hrvatskog teritorija u neposrednoj blizini Zagreba.

No toga je dana u akciji na Koranskom mostu pripadnik Specijalne jedinice policije Mihajlo Hrastov ubio 13 neprijateljskih vojnika. Zbog toga je u sudskom postupku koji je trajao čak 20 godina proglašen krivim za ratni zločin zbog ubojstva razoružanih neprijateljskih vojnika. Osuđen je na četiri godine zatvora, a kaznu je odslužio.

09.09.2021., Karlovac - Uoci tridesete obljetnice Koranski most navijacka skupina BBB Karlovac u suradnji sa braniteljskim udrugama ispod nadvoznjaka u gradskoj cetvrti Rakovac oslikali su mural sa likom branitelja Mise Hrastove. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Josip Slaćanin, predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije “Grom”, kazao je da je jedinica od ožujka 1991. aktivno sudjelovala u obrani Karlovca, čitave županije i Hrvatske. Naveo je da su tijekom Domovinskog rata živote izgubili mnogi pripadnici jedinice, zbog čega su zaslužili da se Koranski most zove po njima.

– Naši specijalci su 21. rujna 1991. bili na mostu, bio je i Mišo Hrastov. Poginulo je 13 neprijateljskih vojnika, ali je taj čin, vidi se iz dokumentacije koja je dio monografije koju je pisao Jakša Raguž s Hrvatskog instituta za povijest, pomogao da se zaustave planovi ofenzive neprijateljske strane – rekao je Slaćanin za Hinu.

Dodao je da je na drugoj strani nekoliko tisuća ljudi bilo spremno za ulazak u Karlovac pa su akcijom na mostu pomogli da se obrani Karlovac i Hrvatska jer bi padom Karlovca Hrvatska pukla popola i to bi Domovinski rat usmjerilo u sasvim drugom smjeru

VIDEO: Vukovar: Obilježavanje 30. obljetnice Bitke za Vukovar

Komentara 5

KR
Krotila
14:16 20.09.2021.

"GROM"

DU
Deleted user
07:39 20.09.2021.

Neka se zove Most Dr. Franje Tuđmana!

SE
Septička
20:06 21.09.2021.

Neki bi voljeli da se zove most republike srpske krajine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije