Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smjena generacija

Tko će naslijediti krčkog biskupa Župana?

valter župan
Patrik Macek/PIXSELL
12.08.2013.
u 08:07

Još je jedan od hrvatskih biskupa spreman za mirovinu. Jučer je krčki biskup mons. Valter Župan navršio 75. godina života i svoj je biskupski mandat stavio na raspolaganje Svetome Ocu.

Još je jedan od hrvatskih biskupa spreman za mirovinu. Jučer je krčki biskup mons. Valter Župan navršio 75. godina života i svoj je biskupski mandat stavio na raspolaganje Svetome Ocu.

Nuncij u posjetu

To ne znači da će od ponedjeljka biskup Župan i otići u mirovinu jer se mora izabrati njegov nasljednik. A potraga za nasljednikom, kako doznajemo, traje nekoliko mjeseci.

– Krčku biskupiju posjetio je 4. lipnja apostolski nuncij mons. Alessandro D’Errico i sastao se s biskupima i svećenicima. Rekao nam je da počnemo razmišljati o nasljedniku biskupa Valtera, ali da se ništa neće dogoditi na brzinu. Odnosno, vjerojatno ništa u sljedećih godinu dana – kaže naš sugovornik svećenik s Krka.

U igri je, kako doznajemo iz razgovora s nekoliko svećenika Krčke biskupije, više imena. Jedno je i ono krčkog ekonoma mons. Antuna Toljanića. – Teško da će Toljanić proći zbog godina jer će se tražiti netko mlađi. Krk je mala biskupija i može se dati nekome mlađem na upravljanje. Uostalom, tako je i Josip Bozanić postao biskupom prije Župana – objašnjavaju naši izvori.

Od mlađih svećenika spominju se dr. Anton Tamarut, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta, dr. Franjo Velčić, kancelar Krčke biskupije, vlč. Mladen Mrakovčić, župnik iz Cresa, te Antun Badurina, koji je nedavno postao franjevački gvardijan, a brat je čuvenog šibenskog biskupa Srećka Badurine.

Najmanja biskupija

– Ovaj papa voli franjevce pa se može dogoditi da i fratar postane biskupom. Međutim, najviše svećenika misli da će novoga krčkog biskupa izabrati sami biskupi između sebe, a njihov je kandidat glavni tajnik Hrvatske biskupske konferencije mons. Enco Rodinis. On je dobar organizator i provjeren kadar pa su njegove šanse najveće – kažu naši sugovornici s Krka.

Krčka biskupija najmanja je hrvatska biskupija i dala je dosad, primjerice, zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te karizmatičnog svećenika i stigmatika vlč. Zlatka Sudca, što s druge strane, govori da njezino značenje nije zanemarivo. Pred hrvatskim episkopatom velika je smjena biskupa u sljedećih nekoliko godina. Počela je nedavnim odlaskom đakovačko-osječkog nadbiskupa mons. Marina Srakića (kojega je naslijedio mons. Đuro Hranić), nastavlja se odlaskom krčkog biskupa Župana te biskupima koji su također pred umirovljenjem, kao što su šibenski biskup mons. Ante Ivas, vojni ordinarij Juraj Jezerinac, gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović te hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk.

>>Mons. Valter Župan zatražio zakonsku zabranu pobačaja

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije