Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah EU od ‘trumputice’

Tko će braniti Europu od Putina ako se Washington i Moskva sprijatelje?

Putin i Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
09.01.2017.
u 13:32

Puhovski: Približavanje Trumpa i Putina vidim kao protukinesku notu jer Kina postaje i jaki vojni element kakav dosad nije bila

“Dobri odnosi s Rusijom su dobra, a ne loša stvar. Samo glupi ljudi ili budale mogu misliti da je to loše”, napisao je Donald Trump na svom Twitter profilu obećavši dobre odnose s Rusijom nakon što 20. siječnja postane američki predsjednik.

Trump se ne zamara izvješćima obavještajne zajednice koji ruskog predsjednika Vladimira Putina optužuju da je naredio miješanje u američke predsjedničke izbore te na taj način dao do znanja svim svojim kritičarima kako neće odustati u svojoj namjeri da poboljša američku politiku prema Rusiji i Putinu.

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump kazao je kako ima dovoljno problema u svijetu bez novog problema dodavši kako će, kad postane predsjednik, Rusija SAD poštovati mnogo više nego sada, a obje će države možda raditi zajedno u rješavanju nekih od velikih i hitnih problema u svijetu.

Trump je na izvješće CIA-e, FBI-a i Državne sigurnosne agencije, koji su s “velikom sigurnošću” procijenili da je Putin htio utjecati na izbore odgovorio kako te tvrdnje promiču demokrati koji su nezadovoljni gubitkom izbora.

– Jedini razlog zašto se govori o slabo zaštićenoj Demokratskoj konvenciji (DNC) je to što je njihov poraz bio toliko velik da su potpuno osramoćeni! – istaknuo je Trump obećavši snažnu akciju kako bi zaustavio kibernetičke napade jer “nije bilo apsolutno nikakvog učinka na rezultat izbora uključujući činjenicu da nije bilo nikakvog namještanja biračkih aparata”.

Politički analitičar Žarko Puhovski smatra kako će približavanje Rusije i SAD-a staviti na marginu zemlje članice EU.

– Geopolitički gledano, Rusija je opasna i sada samo SAD može EU braniti od Rusije, a ako se SAD sprijatelji s Rusijom, onda se neće moći očekivati da će braniti EU. Izbor Trumpa danas je postao realnost.

Unatoč svim kritikama, vjerujem da će Trump uspjeti naći zajednički jezik s Putinom i Rusijom te smanjiti nastale tenzije između dvije velike sile – kazao je Puhovski ističući kako je i on bio među većinom koja je smatrala da je nemoguće da Trump dobije izbore.

– Amerika je izabrala Trumpa i to svi moraju prihvatiti. Dakle, sada, kada je on predsjednik, svašta je moguće. Međutim, iako i dalje mislim da je njegova pobjeda katastrofa za SAD, za svjetsku politiku ono je svakako manje zlo nego izbor Hillary Clinton.

Trump je manje spreman za rat i SAD će sada svakako manje ubijati po svijetu nego što je to činio za vrijeme Obame i Clintona – naglasio je Puhovski, napomenuvši kako je najtragičnije što je Obama dobio Nobelovu nagradu za mir “za sve svinjarije koje je činio u svijetu”.

Prema mišljenju Žarka Puhovskog, suradnja SAD-a i Rusije mogla bi biti na protukineskoj osnovi jer u politici te stvari ipak funkcioniraju na bazi interesa.

– Ono što vidim kao nekakav zajednički element, a u Rusiji nije osviješten, to je da je Trump ta neka protukineska nota. Ako ne sada, onda u perspektivi, Kina jest opasna za druge u svijetu. Prevelika je i prebrzo se razvija, a k tome još postaje i jaki vojni element kakav dosad nije bila – smatra politički analitičar Žarko Puhovski.

U međuvremenu, Trump je, prema očekivanjima, izabrao bivšeg senatora iz Indiane, 73-godišnjeg Dana Coatsa, koji koordinira rad 16 nacionalnih obavještajnih i sigurnosnih agencija, za ravnatelja američkih obavještajnih službi, što je potez koji bi mogao ublažiti kritike da je pretjerano sklon popuštanju Rusiji s obzirom na to da je Coats jedan od šestorice američkih senatora postavljenih na rusku crnu listu sastavljenu kao odgovor na američke sankcije Rusiji zbog aneksije Krima.  

>> Američki stručnjak otkrio potez kojim bi Trump mogao 'gurnuti Crnu Goru u ruske ruke'

Komentara 38

DU
Deleted user
14:14 09.01.2017.

Puhovski !?

Avatar mofo
mofo
14:19 09.01.2017.

Haha bože clanka.. A i puhovski je tu.. Sve je jasno..

BR
brojevi
15:24 09.01.2017.

Europa se i sama,bez Trumpa, može obraniti od Putina. Dovoljno je naoružati Njemce a ostale zemlje iza "Željezne zavjese" ili "Topionice naroda" dobro su naučile blagodati sovjetskog režima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije