Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Tito nije Josip Broz! Istraživanja kažu da je bio dvojnik

Vladimir Orsag, rođeni Zagrepčanin sa stalnom adresom u Canberri, za Večernji list otkrio motiv zbog kojeg se posvetio istraživanju Josipa Broza Tita i hrvatske povijesti te pisanju modernih povijesnih romana
04. veljače 2013. u 12:00 729 komentara 9118 prikaza
tito (1)
Foto: Filmske novosti
Pogledajte galeriju 1/3

Josip Broz je u Parizu 1936. godine izjavio da je rođen u selu Klanjec koje je udaljeno sedam kilometara od Kumrovca. To je u knjizi Maršal Tito napisao Michael Padeva, ali o tome se u Hrvatskoj ne govori. Moja istraživanja potvrđuju da je Tito bio dvojnik Josipa Broza, čiji sam život i podrijetlo proučavao godinama, zanimala me tajnovitost i misteriozna prošlost komunističkog lidera koji je zapadnom podrškom uspio promijeniti smjer politike na Balkanu. Zbog mojih stavova koji se nisu poklapali s jugoslavenskom ideologijom izbačen sam iz gimnazije i zajedno s ocem 1958. emigrirao najprije u Austriju, a potom u Australiju, gdje ću ostati do kraja života”.

Barunova ostavština

Tim je riječima Vladimir Orsag, rođeni Zagrepčanin sa stalnom adresom u Canberri, za Večernji list otkrio motiv zbog kojeg se posvetio istraživanju Josipa Broza Tita i hrvatske povijesti te pisanju modernih povijesnih romana s kojima se afirmirao u književnosti engleskog govornog područja te dobio sedam književnih nagrada u SAD-u i Australiji.

– Moj prvi roman “The Boron’s Legacy”, odnosno “Barunova ostavština”, nagrađen je 1987. na međunarodnom književnom natječaju u Americi. Drugi sam nazvao “The Balkans Conspiracy”, “Balkanska urota”, te objavio 2002. u Canberri. Želja mi je objaviti ga i u Hrvatskoj jer držim da se o Josipu Brozu Titu nije otkrila potpuna istina, a naš narod je zaslužuje da bi bolje razumio svoju prošlost i današnje probleme – kaže Orsag.

Otkriva i da je 1964. godine diplomirao na Australian Security Academy.

– To je bilo specifično obrazovanje, takva akademija od svih država na južnom dijelu zemljine kugle postoji jedino u Australiji. Godinu poslije imenovan sam konstruktorom ratnih brodova u Ministarstvu mornarice u Canberri, gdje sam živio sa suprugom Lidijom, koja je isto Zagrepčanka, te sinovima Tomislavom i Krešimirom. Radio sam do 1989., kada sam napunio 55 godina – govori.

Ističe kako je odabrao pisanje o povijesti jer je želio prikazati sudbinu svog ispaćenog naroda “koji je uvijek na površinu dovodio ljude koji ne rade u interesu Hrvatske”.

Interes za film

Na pitanje što predstavlja paukova mreža na naslovnici njegove knjige, odgovara da najotrovniji pauk u Australiji ima crvenu crtu na leđima.

– Pauk za mene predstavlja Staljina s petokrakom, a njegova mreža su obavještajne službe koje su utjecale na povijest Hrvatske poput ABWEHR - Treći Rajh, BND - Zapadna Njemačka, MI6 - Velika Britanija, CIA - Amerika, Mossad - Izrael, ASIO - Australija i UDBA - Jugoslavija. Crvena boja na mojoj knjizi predstavlja Titovu diktaturu koja je nas tri milijuna Hrvata otjerala izvan domovine – ističe.

Stil pisanja kojim je Vladimir Orsag spojio stvarnost s maštom kroz korištenje povijesnih ličnosti poput Staljina, Churchilla, Kim Philbyja, SS generala Reinharda Gehlena, Alana Dullesa, Moše Pijade i drugih potiče na razmišljanje kako još uvijek nismo do kraja istražili hrvatsku povijest 20. stoljeća.

Otkriva i da postoji interes za snimanje igranog filma po scenariju knjige “Balkanska urota”, što su predložili prof. Ingo Petze iz Bond sveučilišta i britanski parlamentarac Tony Benn.

>>Pogledajte nikad viđene fotografije iz Titove "sobe tajni"

>>Jovanka Broz: Tito je volio žene više nego Sulejman Veličanstveni

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
 • -obrisani-:

  Brutus, što svijet misli o Titu pokazao je na njegovoj sahrani. A da skinemo i tablu Trg kralja Tomislava? Po čemu je on bio bolji od Tita?

 • Avatar Pluton
  Pluton:

  o Titu cijeli svijet govori pozitivno . osim nekolicine ...usraša iz Hrvatske..........zašto me to ne čudi ?????

 • Brutus:

  Hrvatski gradjani,sto cekate? Pocmite vec jednom skidati nazive trgova i ulica s Titovim imenom! Svijet nam se vec odavno smije!