Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovarao s Tuskom

Tusk: Nema alternative poštivanju schengenskih pravila

Orešković Tusk
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
02.03.2016.
u 13:47

Tusk je prije dolaska u Hrvatsku, na turneji državama migrantske rute, bio u Sloveniji gdje je tražio podršku za zajednički europski odgovor na izbjegličku krizu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk stigao je u Banske dvore gdje je razgovarao s hrvatskim premijerom Tihomirom Oreškovićem.

- Tema razgovora je bila migrantska kriza. Usredotočili smo se na tri glavne teme. Podržat ćemo schengenska pravila. Najveći teret danas je Grčka i tu ćemo maksimalno svi pomoći Grčkoj u ovoj teškoj situaciji, a treća tema je bila podrška Makedoniji. U Makedoniji imamo našu policiju. Imamo odličnu koordinaciju između Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Očekujemo jaču podršku iz EU da možemo pomoći Makedoniji - kazao je na početku konferencije za medije nakon sastanka Tihomir Orešković.

Premijer je potvrdio da će na sjednici Vlade pokrenuti promjenu zakona kojom će se omogućiti da se vojska uključi u čuvanje granice, ali samo "za humanitarno djelovanje i pomoć policiji".

- Hrvatska, regija i cijela Europa suočavaju se sa velikim izazovom zbog dosad nezabilježenog priljeva izbjeglica i migranata. Ovo je kriza koja do krajnjih granica testira našu Uniju. Ništa manje ona ne testira niti vašu regiju. Ovo je kriza koja izazivaju tenzije među državama članica EU i susjednim državama. Moramo izbjeći iluziju da umjesto potpunog poštovanja schengenskih pravila može biti drugog održivog europskog rješenja - kazao je Tusk nakon razgovora.  

Naglasio je da poštivanje schengenskih pravila neće riješiti migrantsku krizu, ali i dodao da bez njihova poštivanja neće biti rješenja. - Jasno ću reći da nema alternative poštivanju schengenskih pravila. Zanm da je to teško, ali samo schengenska pravila mogu biti temelj sveobuhvatnog europskog rješenja - rekao je Tusk i dodao da na tome moraju raditi na sljedećem sastanku Europskog vijeća. 

Naglasio je da je prvi prioritet da se žurno zaustavi priljev ilegalnih migranata i vrati "integritet" schengenskog prostora. - Države članice moraju odbiti priljev migranata iz trećih zemalja koji ne ispunjavaju uvjete te onima koji ne zatraže azil - rekao je Tusk te dodao da će teško biti ponovno uspostaviti schengenski prostor te da države moraju djelovati koordinirano.  Naglasio je da sve države EU trebaju pomoći Grčkoj i drugim državama na ruti. - EU shvača u kakvoj teškoj situaciji su vlasti u Skoplju. Ne možemo ih i ne smijemo ostaviti same u ovoj situaciji - rekao je Tusk i dodao da nema alternative suradnji s Turskom iz kojeg većina migranata dolazi u Europu.  - Bio sam danas u Dobovi na granici Hrvatske i Slovenije. To je još jedan dokaz koliko je teška ova situacija i za migrante i izbjeglice, kao i za vlasti - kazao je Tusk i dodao da si ne smijemo dozvoliti neuspjeh.

Tusk je prije dolaska u Hrvatsku, na turneji državama migrantske rute, bio u Sloveniji gdje je tražio podršku za zajednički europski odgovor na izbjegličku krizu. Sinoć se zajedno sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom zauzeo za učinkovito provođenje schengenskog režima i pružanje pomoći Grčkoj u čuvanju vanjskih granica EU, piše Delo.  U centru za prihvat migranata u Dobovi jutros je Tusk kazao da bi se zajednički odgovor EU trebao temeljiti na dva ključna principa, obnovi schengenskog režima na jednoj strani i pružanju humanitarne pomoći migrantima na drugoj. 

- Slovenija je najbolji primjer, da zajednički europski pristup djeluje i da je povratak Schengenu preduvjet za europsko rješenje izbjegličke krize - kazao je Tusk te dodao da su bodljikave žice, ograde i druge tehničke prepreke na granici dokaz da je "ponekad potrebno uvesti teže mjere, ako se zaista žele primijeniti schengenska pravila". Nakon razgovora s Oreškovićem Tusk će "turneju" nastaviti u Makedoniji. Sutra će otputovati u Grčku, a u petak će posjetiti Tursku.  

Orešković je jučer s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o zajedničkoj europskoj politici u vezi rješavanja izbjegličke krize.  – Trenutačno razmatramo da, ako to bude potrebno, u zaštiti granica Republike Hrvatske policiji pomogne i vojska, i to u svrhu humanijeg tretmana izbjegličkih tokova – naglasio je jučer hrvatski premijer koji je rekao kako se problem treba rješavati na mjestu na kojem nastaje, a to je tursko-grčka granica. 

– Situacija u Grčkoj, naravno, nije zadovoljavajuća, ali zato smo i sljedeći EU summit zajedno s Turskom sazvali tako brzo, već sljedećeg ponedjeljka, i tu moramo pronaći načina kako zaštititi vanjske granice, a isto tako je važno da počnu djelovati i hotspostovi u Grčkoj i raspodjela na ostale EU članice – rekla je Merkel.

>>Merkel podržala novu hrvatsku Vladu i ekonomski plan Tihomira Oreškovića

>>Izbjegličke rute preko Albanije mogle bi se pogubno odraziti na hrvatski turizam

Komentara 21

AN
Antiflašist
14:00 02.03.2016.

Ima ima alternative a ti se tusk goni u3pm zajedno s svim prokletim birokratima iz eu, koliko vas doma ima zbrinutih imigranta smeca licemjerna.

GO
goran2hr
13:46 02.03.2016.

Ne dogovaranje, ne suradnja, ne čekanju zajedničkog rješenja, ne plaćanju reketa Turcima... Sve što trebamo je samostalno zaštiti svoju granicu, da u RH ne ulazi (prolazi) više niti jedan ilegalni imigrant (Mađarski model). Za događanja koja su pokrenula val ilegalnih imigranata Hrvatska nije kriva. Hrvatska nije kriva ni za krizu u Grčkoj. Hrvatska nije uputila poziv ilegalnim imigrantima da dođu. Hrvatska nije bila kolonijalna sila... I zašto da mi danas trpimo posljedice? Zatvoriti granice (trebalo je već odavno), a surađivati sa Mađarskom i drugima koji žele da se obrane od najezde. Ovakva "EU suradnja" koju prakticiraju naše dvije zadnje vlade vodi nas direktno u rupu. A problemi između Grčke i Njemačke, neka se i rješavaju bez hrvatskog posredništva, npr. putem zračnog mosta.

RE
realisticki
12:43 02.03.2016.

Koje dvoličnosti od Donalda Tuska. Kao predsjednik Evropskog vijeća obilazi europske državnike i propovijeda humanitarnost. Na kojem mu je nivou humanitarna ideja o raspodjeli izbjeglica, kad predstavlja svoju državu Poljsku? Nije li red da najprije pomete pred svojim vratima, nana poljskom jeziku kojega jedino zna dobro. Francuski ne zna, engleski govori loše a njemački smo razumije. Nekad smo živjeli bez EU, bez Šengenskih granica, i bez uplitanja stranih političara u poslovanje pojedinih država. EU je tvorevina zrela raspad, ali predstavnici raznih država ufoteljeni u Briselu, bi previše izgubili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije