Naslovnica Vijesti Svijet

Ova regija u Italiji daje 25.000 eura svima koji se odluče doseliti

Predsjednik regije Molise kaže da cilj novih mjera nije samo povećanje populacije nego ljudima žele dati razlog da ostanu kako se ne bi našli u istom problemu za par godina
11. rujna 2019. u 23:05 9 komentara 4420 prikaza
Foto: GettyImages
Pogledajte galeriju 1/3

Jedna slabo naseljena talijanska regija daje 25 tisuća eura svima koji se odluče preseliti na ovo područje. 

'POLITIČKI RESTART' Zaštita Jadranskog mora i bioraznolikosti je prioritet

Radi se o regiji Molise, drugoj najmanjoj u Italiji koja se nalazi na jugu zemlje. Tamošnje vlasti svim novim pridošlicama koji se odluče za život u jednom od naselja ove regije nude 700 eura mjesečno kroz tri godine.

Ipak, postoji nekoliko 'caka'. Naselje mora imati manje od 2000 stanovnika, a pridošlice se moraju obvezati na pokretanje vlastitog posla.

"Želimo napraviti više od dobrotvorne akcije. Želimo da ljudi ulože ovdje. Mogu otvoriti bilo koju vrstu poslovanja: pekarnicu, knjižaru, restoran - bilo što. Tako će naši gradovi oživjeti, a populacija će se povećati", kazao je za Guardian Donato Toma, predsjednik regije Molise.

Andrea Perkov INVESTCRO Italija je prva zemlja za uvoz hrvatske robe

Također je najavio da će svim gradovima koji imaju manje od 2000 stanovnika dodjeljivati mjesečna sredstva u iznosu od 10 000 eura za izgradnju infrastrukture i promicanje kulturnih aktivnosti

"Nije samo cilj povećati populaciju. Ljudima treba dati razlog da ostanu. U suprotnom ćemo se naći u istom problemu za par godina", smatra Toma.

Koliko je situacija ozbiljna u regiji Molise najbolje svjedoči podatak da je prošle godine 2800 osoba umrlo ili preselilo iz ove regije, što je za 1000 više u odnosu na godinu prije, a nije zabilježeno niti jedno novo rođenje. No negativni demografski trend bilježi se i u ostatku Italije. Prema podacima talijanskog državnog statističkog zavoda, po prvi put u posljednjih 90 godina je broj stanovnika Italije pao na oko 55 milijuna.

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • ivin 12345:

  kao u hrvatskoj...hrvati su hrvati..

 • HarrySpotter:

  Ko nije imao posla sa talijanima ne zna što je Italija, kladim se da trenutno imaju 1999 stanovnika :)

 • Avatar Zezanje
  Zezanje:

  Kako birokracije i nepotizam izjedaju drzave.