Naslovnica Vijesti Svijet

Zaštita Jadranskog mora i bioraznolikosti je prioritet

Ekonomski program nove vlade u Rimu, najljevije i najmlađe u povijesti Italije, otkriva zaokret starog-novog premijera Contea od politike dojučerašnjeg prvog suradnika Salvinija
10. rujna 2019. u 19:50 5 komentara 313 prikaza
Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Stari-novi premijer sada žuto-crvene talijanske vlade Giuseppe Conte najavio je jučer u Zastupničkom domu novu fazu u talijanskoj politici. Bit će to reformatorska vlada s programom koji gleda u budućnost, najavio je Conte, a ispred zgrade parlamenta protiv te su vlade i za sazivanje novih izbora prosvjedovali članovi Lige na čelu s donedavnim potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem i Talijanska braća na čelu s Giorgiom Meloni. Dvije desničarske suverenističke stranke protiv vlade Pokreta 5 zvijezda (M5s), Demokratske stranke (PD) i Ljevice (LEU), nazvane i najljevijom u povijesti talijanske republike.

Giuseppe Conte DRAMA U ITALIJI Conte dao ostavku i oštro udario po Salviniju

Politika i društvene mreže

Conte je najavio mnoge promjene i u zakonima koje je donio dok je bio na čelu prethodne vlade u kojoj je bila Liga i koja je opstala samo 14 mjeseci jer je Salvini tražio ostavku premijera, prijevremene izbore i punu vlast za sebe.

Conte inzistira u svome govoru na pridjevu “novo” u odnosu na dosadašnju vladu, pa i u ophođenju, želi da se izbjegavaju grube riječi kakvima se služio Salvini. I upravo tu, kada kaže kako treba za leđima ostaviti gromoglasne i uzaludne najave, dobiva prvi pljesak zastupnika.

Govori o novom humanizmu i ujedinjenoj vladinoj ekipi, te poziva sve u vladi na trezvenost i izbjegavanje društvenih mreža za raznorazne najave i prijetnje.

– Nadam se da će trezvenost vlade zaraziti društvo i pozitivno usmjeriti građane na odgovornu upotrebu društvenih mreža – kazao je Conte.

Italija raste presporim ritmom i ova, 66. vlada, inače najmlađa u povijesti talijanske republike, želi promaknuti nove ekonomske mjere, kaže Conte i onda kao prvo naglašava kako je potrebno bolje integrirati žene u društveni i poduzetnički život, a da bi im se to omogućilo, potrebno je otvoriti nove jaslice i dječje vrtiće.

Zatim je za razvitak društva potrebno znatno uložiti u obrazovanje, pa će se tako povećati potporu za školovanje obiteljima s nižim dohotkom. Mlada vlada radit će prije svega za mlade, a posebno one na jugu zemlje koji su sada primorani otići s toga prostora na sjever Italije ili u inozemstvo tražiti posao. Pokrenut će se ulaganja i “djelovat ćemo kako bismo Italiju pretvorili u “pametnu naciju”, kaže Conte i dodaje kako je upravo zbog toga prvi put uvedeno i ministarstvo tehnoloških inovacija i digitalizacije.

Matteo Salvini SUKOBI NA VRHUNCU U Italiji se sprema odlazak populističke vlade: Conte će dati ostavku?

Manji porez na rad

Kao sto je američki predsjednik F. Roosevelt potaknuo gospodarstvo new dealom, tako sada Conte najavljuje “green new deal”, odnosno nova urbana uređenja i ostale inicijative za zaštitu okoliša. Primjerice, neće se više davati koncesije za bušenje i traženje nafte i plina, te će se energetiku još više usmjeriti prema obnovljivim izvorima.

Zatim će se poticati inicijative za zaštitu bioraznolikosti i mora. To vezano za zaštitu mora moglo bi biti zanimljivo i za Hrvatsku koja s Italijom dijeli Jadransko more.

Posebna akcija bit će usmjerena protiv utajivača poreza. Italija je na posljednjem mjestu u Europi po naplaćivanja PDV-a. Prošle godine izgubilo se čak 33 milijarde eura na PDV-u.

– Svi, ama baš svi porezni obveznici, moraju plaćati porez, kako bi onda svi plaćali niži porez – kazao je Conte te najavio smanjenje poreznog pritiska, posebno na rad, a što bi bilo u prilog radnika. 

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

  • Barbasmora:

    A mi zahtjevali jos veci izlov riba.... Ako je netko od vas na tom portalu ronia u jadranskom moru prije 10,15..20 i vise godina zna da je danas jadran pustinja. A mi hocemo izlovit i ono sto je ostalo da ... prikaži još!a bi ribari mogli imat bar za porez i osiguranje.... Ali ako slusas nas sabor i pantovcak...svi bi stitili jadran! I narod viruje....

  • Avatar Viktor999
    Viktor999:

    To je sramota za demokraciju a ne nova vlada, pitajte većinu talijana šta misle o koaliciji bezveznjaka 5 zvijezda (nešto kao živi zid u hrvatskoj) sa presvučenim komunistima koji su do jučer vladali Italijom i doveli je u stanje u ... prikaži još! kojem se trenutno nalazi