Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
negativna odluka

Švicarski sud odbacio reviziju arbitaže u sporu s MOL-om, jedna osoba je glavni razlog za to

Zagreb: Inino skladište UNP plina na Radničkoj cesti
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
12.10.2022.
u 21:16

Sud dalje kaže kako je Arbitražno sudište svoju odluku donijelo u cijelosti svjesno postojanja kaznenog postupka protiv Ive Sanadera.

Hrvatska Vlada odluku švicarskog Saveznog vrhovnog suda prima na znanje i nastavlja s aktivnostima na promjeni modela korporativnog upravljanja u Ini, reakcija je iz Banskih dvora na informaciju da sud nije prihvatio zahtjev Hrvatske za revizijom pravorijeka iz 2016. kojim je Hrvatska izgubila spor s MOL-om na arbitražnom sudu u Ženevi utemeljenog prema pravilima Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL).

Ovo je drugi put da Hrvatska neuspješno pokušava intervenirati u nepovoljnu arbitražnu odluku i opet je apostrofirana uloga Roberta Ježića kao (nepouzdanog) svjedoka.

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

Spor je pokrenut 2014. za mandata Vlade Zorana Milanovića, a Hrvatska je tražila da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju, koji su potpisani u vrijeme premijera Ive Sanadera. Krajem 2016. sud je odlučio da je Hrvatska izgubila spor, a u obrazloženju je posebno apostrofiran Robert Ježić kao nepouzdani svjedok. Isto je ponovio sada i švicarski sud kojemu se Hrvatska obratila u veljači ove godine, smatrajući da ima materijala za reviziju pravorijeka budući da su se okolnosti promijenile jer je presuda protiv Ive Sanadera i Zsolta Hernádija postala pravomoćna. Također, Hrvatska je tada zaustavila i pregovore s MOL-om o kupoprodaji dionica Ine. Švicarski Savezni vrhovni sud obrazložio je u svojoj odluci da "čitanjem arbitražne presude i kaznenih odluka hrvatskih pravosudnih tijela postaju jasna razmimoilaženja koja se u bitnome odnose na različite ocjene iskaza više sudionika u ovoj aferi, a posebice iskaza Roberta Ježića".

– Čini se da su hrvatski sudovi, za razliku od Arbitražnog sudišta, smatrali da je Robert Ježić vjerodostojan svjedok. Također su smatrali da su iskazima Stephana Hürlimanna potvrđene činjenice kako ih je iznio Ježić. Međutim, ovo razmimoilaženje u mišljenjima između nadležnog tijela koje je pozvano odlučiti o građanskopravnom aspektu spora i sudova nadležnih za rješavanje kaznenopravnog aspekta slučaja nije dostatno za zaključak da je na ishod pobijane odluke utjecao zločin ili kazneno djelo – kažu sa suda.

Sud dalje kaže kako je Arbitražno sudište svoju odluku donijelo u cijelosti svjesno postojanja kaznenog postupka protiv Ive Sanadera.

– Međutim, Arbitražno vijeće jasno je naznačilo da će dokaze prikupljene tijekom navedenog kaznenog postupka ocjenjivati s najvećim oprezom. To pokazuje da je sudište pridalo odgovarajuću važnost kaznenom postupku koji su provodila hrvatska tijela vlasti, ali da je svoju odluku utemeljilo na dokazima koje je samo prikupilo. Stoga ne možemo prihvatiti kategoričku tvrdnju tužitelja prema kojoj presuda Vrhovnog suda RH od 7. srpnja 2021. predstavlja dokaz koji bi bio dovoljan za zaključak Arbitražnog sudišta da su ugovori imali koruptivno obilježje – zaključuju.

Hrvatska je 2017., također na švicarskom sudu, zatražila poništenje arbitražne odluke. Švicarski sud je i to odbio.

Komentara 5

ZP
zeljko.posaric.9
01:25 13.10.2022.

Švicarci rekli, Ježić priča neistine a ona snimka falsifikat. Papala maca.

AL
alzamalo
22:31 12.10.2022.

Ćaća se vraća , okretat ce se bikovi u stranci i oko nje..

DU
Deleted user
07:46 13.10.2022.

Svicarski vrhovni sud,je lijepo sve obrazlozio,INA u cjelosti pripada Madjarskoj drzavi,odnosno Madjarskom energentskom gigantu MOL-u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije