Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Švicarska policija: Thompsonove pjesme slave hrvatske fašiste

thompson
Foto: Marko Lukunić
1/2
02.10.2009.
u 11:11

Odluku o zabrani ulaska Thompsona u Švicarsku donio je ured savezne policije (Fedpol) koji je odlučio da Thompson ne smije ući u zemlju. Svoju odluku temelje na saznanjima Službe za analizu i prevenciju (DAP) koja je analizirala tekstove Thompsonovih pjesama i zaključila da su huškački te da slave hrvatske fašiste.

Zabrana ulaska Marku Perkoviću Thompsonu u Švicarsku dovela je do diplomatskih tenzija između Švicarske i Hrvatske, pišu tamošnji mediji. Hrvatska je sinoć od Švicarske zatražila da još jednom razmotri svoju odluku o Thompsonu, a u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova dogovoren je sastanak sa švicarskim veleposlanikom.

Odluku o zabrani ulaska Thompsona u Švicarsku donio je ured savezne policije (Fedpol) koji je 29. rujna odlučio da Thompson ne smije ući u zemlju u kojoj je 3. listopada trebao održati koncert.

Svoju odluku temelje na saznanjima Službe za analizu i prevenciju (DAP) koja je analizirala tekstove Thompsonovih pjesama i zaključila da su huškački te da slave hrvatske fašiste poznatije pod nazivom ustaše.

"Thompsonovi obožavatelji štuju ustaški pokret"

Švicarski mediji o Thompsonu pišu kao o najkontroverznijem hrvatskom pjevaču kojeg kritiziraju u inozemstvu, a slave u njegovoj zemlji. Tvrde da se u Hrvatskoj čak i u 2009. godini nacionalizam često izjednačava s ustaštvom.

Švicarci najviše kritiziraju Thompsonove pjesme nastale u vrijeme rata, između 1992. i 1995. godine u kojima dominira rasizam prema Srbima. Tvrde da Thompson svoje obožavatelje ima u Hrvatskoj i među hrvatskim iseljeništvom te da dio njih i dalje štuje ustaški pokret. Njegovi obožavatelji često koriste pozdrav "Za dom spremni" i na koncerte nose fašistička obilježja.

Englezi protiv Thompsona

Protiv Thompsona su se uoči utakmice Hrvatske i Engleske, održane početkom rujna, digli i britanski mediji koji su hrvatske navijače prozvali za veličanje fašizma potpomognuto pjesmama pjevača kojeg su nazvali "fašističkim rokerom".

Ključne riječi

Komentara 212

Avatar Medeni
Medeni
13:46 02.10.2009.

Mihac ti nisi normalan. Pusti sad drugi svjetski, gledajmo domovinski rat. Tko je tu koga napao i na čijoj si ti strani.

LO
Londoncanin2
13:46 02.10.2009.

Mihac tebi nije mjesto na ovom forumu, ti si previse zdrav i normalan. Svakako ne na ovakvim temama koje ocito okupljaju \"obicne\" ljude, zapravo jako jako jako obicne (ako kuziz sto hocu reci....:))

KA
kajinx
13:05 02.10.2009.

Hej \"u 12:54h Mihac je napisao\": Znaš pametno pisati kad hoćeš, ali ovaj put si stvarno ukenjao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije