Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.01.2024. u 23:00

Suradnjom se jamči i prisutnost barem jednog predstavnika Roskozmosa te jednog predstavnika NASA-e na ISS-u koji je u svemir postavljen 1998. godine, kada su odnosi dvije države vjerojatno bili na svojem vrhuncu

Odnosi Rusije i SAD-a na najnižoj su razini praktički otkad se raspao Sovjetski Savez i kada je pala željezna zavjesa. Međutim, dok su američki zapadni saveznici uveli Rusiji sankcije i nastoje se osloboditi ovisnosti o njezinim energentima, na jednom polju suradnja teče kao da rat u Ukrajini nije nikada ni počeo. Upravo prošlog tjedna došla je vijest kako su se Roskozmos i NASA, ruska i američka svemirska agencija, složile da će nastaviti raditi zajedno na slanju posade na Međunarodnu svemirsku postaju, ISS, najmanje do 2025. godine, javljale su svjetske agencije. Dogovor je postignut kako bi se održala razina pouzdanost Međunarodne svemirske postaje.

Suradnjom se jamči i prisutnost barem jednog predstavnika Roskozmosa te jednog predstavnika NASA-e na ISS-u koji je u svemir postavljen 1998. godine, kada su odnosi dvije države vjerojatno bili na svojem vrhuncu. Da će ova suradnja trajati do 2025. godine, znači i da se rad postaje produžuje za najmanje godinu dana, ali će to vjerojatno biti i dulje jer su upravo Sjedinjene Države izrazile želju da se funkcioniranje produži do 2030. godine. I to nakon što je Rusija u travnju obznanila da planira koristiti postaju do 2028. godine iako je prvotno najavljivala da je napušta već sljedeće godine kako bi napravila vlastitu kojom bi onda i samostalno upravljala. Još je 2018. godine bilo sličnih poruka, bilo je to vrijeme teških optužbi o ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore. Čak je i tadašnji šef Roskozmosa Dmitrij Rogozin bio pod američkim sankcijama.

No sve do 2020. godine lansirne rampe u Bajkonuru u Kazahstanu bile su jedino mjesto s kojeg su se slale misije na Međunarodnu svemirsku postaju. Tek je SpaceX Elona Muska oživio aktivnosti na floridskom svemirskom centru nazvanom po Johnu F. Kennedyju odakle misije te kompanije koja je dobila ugovor s NASA-om za prijevoz na ISS kreću. No, Rusiji se pojavio problem s druge strane, a to je sa samim Kazahstanom koji je preuzeo kontrolu nad lansirnim kompleksom Baiterek u Bajkonuru jer mu je Rusija ostala dužna. A odluka Kazahstana treba se gledati i kroz pogoršanje odnosa dvije države opet zbog rata u Ukrajini. Baiterek je "joint venture" dvije države pokrenut 2004. godine s ciljem da s njega kreću misije pogonjene novim raketnim sustavom, Angarom. Kako sada stvari stoje, od toga nema ništa, vjerojatno Rusija ulaže dodatne napore u novi kozmodrom Vostočni u Amurskoj oblasti koji je i izgrađen da bi se smanjila ovisnost o Bajkonuru. Ali to svejedno ne remeti suradnju s NASA-om ni u jednom trenutku.

VIDEO SAD lansirao misteriozni robotski 'svemirski avion' na još jednu tajnu misiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije