Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička analiza

Sutkinja Čalić kolateralna je žrtva politike, ali Sanader joj neće moći oteti slučaj Fimi medija

Ćalić Sanader
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
15.02.2014.
u 14:50

I HDZ-u bi odgovaralo izuzeće Ivane Čalić jer bi se suđenje ponovilo pa do izbora ne bi bilo presude.

Naravno da nije koincidencija sve što se sada događa u i oko procesa za Fimi mediju baš uoči skorašnje objave presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u.

Predsjednica sudskog vijeća Ivana Čalić medijski je udarena zdesna, na zadovoljstvo onih slijeva. Na to se nadovezao glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić dajući političko značenje priči koju su mediji inače, zbog neuvjerljivosti, ignorirali. Zatim se pritvoreni Sanader putem posredovanja svoga odvjetnika Gorana Suića upustio u polemiku s “mentalnim komunistima” Ivana Aralice u Večernjem listu, a odmah poslije toga otkazao mu je punomoć jer je 6. veljače preko crkvenih krugova doznao da je Suić zastupao Ivanu Čalić u postupku poništenja crkvenog braka, što mu je odvjetnik i priznao, te je stoga tražio izuzeće sutkinje i predsjednika suda Ivana Turudića jer nije ništa poduzeo.

Nije slučajno baš sad u mediju koji ne drži do pravila profesije i činjenica objavljen nepotpisani uradak utemeljen na “istraživanju” intime predsjednice sudskog vijeća. Etičko opravdanje za takvo bavljenje njezinim ljubavnim životom, čak i da je stvaran, a ne izmišljen, odnosno javnopravni karakter iznesenih okolnosti pronađen je njihovim kontekstualiziranjem u prvorazrednu političko-pravosudnu teoriju zavjere u kojoj sutkinjine navodne ljubavne sklonosti postaju žrtvom dvojice ne bilo kakvih članova HDZ-a, već mogućih budućih članova HDZ-ove vlade.

Teorija zavjere i osuda HDZ-a

Sugerira se da je strast u službi politike i prizemnih interesa aktera tako da će sutkinja koja, tvrde, želi postati predsjednica suda tu fotelju “kupiti” oslobađajućom presudom za HDZ. Takvom će presudom pak njezin navodni ljubavnik zaslužiti fotelju ministra pravosuđa! Iako ta teorija zavjere ne prolazi ni elementarnu životnu logičku provjeru, a i temelji se na nevjerojatnoj količini gluposti i beskrupuloznosti njezinih aktera, nedvosmislena je poruka koja se time šalje. Jer, ako iole drži do svog kredibiliteta, predsjednica sudskog vijeća Ivana Čalić morala bi se nogama i rukama boriti da HDZ ne bude oslobođen jer samo tako može demantirati da nije realizirala prvi korak u spomenutoj teoriji zavjere, čijem je autoru očito stalo da HDZ bude osuđen. To što joj “zadatak” otežava činjenica što je ona samo prva među jednakima tročlanog sudskog vijeća koje je može preglasati, samo je jedna u nizu autoru nebitnih logičkih prepreka. Uzgred, javnosti bi vjerojatno bili zanimljivi i tračevi o ljubavnom životu našeg muškog političkog vrha, a ima ih, i propitivanja ima li to kakvog utjecaja na političko odlučivanje. Ali muška solidarnost, na vlastitom iskustvu izgrađena urednička etika, visoko postavljena profesionalna letvica ili što god već prepreka su medijskom proboju takvih tema za koje je letvica nisko postavljena kad je o ženama riječ.

Glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić nazvao je konstrukcijom “jeftinog i navodno desničarskog tjednika i portala” tekst prema kojem je on u ljubavnom trokutu sa sutkinjom Čalić te je ustvrdio kako iza toga stoji predsjednik države Ivo Josipović preko Marka Vojkovića, “prijatelja i partnera još od poslova sa ZAMP-om”. Predsjednik Josipović to je nazvao Brkićevom besmislicom i spinom kojim se stvara alibi za prljavu kampanju HDZ-a, a i radi “puštanja magle u predmetu Fimi media”. Predsjednika ne zanima tuđi privatni život te je zaključio kako obiteljski život ne bi smio biti alat u političkim nadmetanjima. Upravo je on, kaže, česta meta napada “ultradesničarskog” tjednika i portala dok za veze njegova prijatelja, koji doduše nije ljevičar, s tim medijem ne zna. Predsjednik nije spominjao sutkinju Čalić, za razliku od Brkića, koji je, demantirajući priču o ljubavnom trokutu, možda i nesvjesno svojom intervencijom skrenuo pozornost na priču koja do tada nije privlačila pozornost medija. Zanimljivo je da se glavni tajnik HDZ-a ni riječju nije bavio štetnom porukom spornoga teksta za njegovu stranku kao da je za njih dobro što je sutkinja stavljena u poziciju ovisnosti o HDZ-u. Doduše, u slučaju osude HDZ-a ta im priča pred javnošću nudi izvansudsko tumačenje razloga osude nevine stranke jer bi se moglo reći da je sutkinja podlegla pritisku medija.

HDZ-u odgovara izuzeće predsjednice vijeća Čalić

Ako je interna procjena pravnih stručnjaka HDZ-a da bi stranka mogla biti osuđena, HDZ-u odgovara i izuzeće predsjednice vijeća Čalić na kojem sada inzistira Sanader. Naravno, ne pada nam na pamet insinuirati o komplotu sa Sanaderovom obranom niti o “puštanju magle”. Premda nije isključeno da im se u nekom trenutku putevi djelomično poklope. Tko bi se na Sanaderovu mjestu u ovom procesnom trenutku bavio Araličinim “mentalnim komunistima”!? U polemičnoj reakciji na Araličin istup u Večernjem listu Sanader je dao oduška svom egu i narcisoidnoj naravi, ali se svojim političkim porukama očito nabacivao aktualnom vodstvu HDZ-a, pri čemu je zamjetno bio vrlo obazriv vodeći računa da ne spominje ime šefa stranke uzalud. Nakon što je u tu svrhu iskoristio svoga odvjetnika Gorana Suića, Sanader mu je otkazao punomoć.

Njegov iznenadni manevar uslijedio je netom se odvjetnik upustio u profesionalno rizičnu rabotu kao posrednik u prenošenju polemične reakcije Sanadera kao pritvorenika te se ponovno kao kolateralna žrtva pojavljuje predsjednica sudskog vijeća Ivana Čalić, čije je izuzeće Sanader tražio jer ju je, kako tvrdi, njegov odvjetnik Suić zastupao u postupku pred crkvenim vlastima. Ta okolnost ne dovodi automatski do izuzeća, ali može izazvati sumnju u nepristranost sutkinje kod javnosti. I Sanader bi imao pravo sumnjati da se njihov poslovni odnos, ovisno o (ne)uspješnosti, može reflektirati i na njegovu sudbinu u procesu. Ispostavi li se to istinitim, može se očekivati izuzeće sutkinje. S obzirom na to da se spominjani medijski uradak temelji na tezi da sutkinja Čalić pretendira na fotelju predsjednice suda, sadašnji predsjednik Turudić osobno je stimuliran izuzeti je pokaže li se i zrno potrebe. U petak predsjednik Vrhovnog suda odbio je izuzeće predsjednika Županijskog suda u Zagrebu Ivana Turudića, i on će odlučiti o izuzeću sutkinje Čalić.

Sanaderovo je pravo da inzistira na poštenom suđenju makar i ako je pravi cilj njegove akcije nešto posve drugo. Izuzećem predsjednice vijeća suđenje za Fimi mediju moralo bi se ponoviti. Zakon o kaznenom postupku je jasan: “Rasprava mora iznova početi i svi se dokazi moraju ponovno izvesti ako se rasprava drži pred drugim predsjednikom vijeća.”

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Borba za Sanaderovu slobodu

Od ponavljanja dokaza Sanader može samo profitirati jer s protekom vremena slabe sjećanja i dokazna snaga svjedočenja. Ponavljanje suđenja za Fimi mediju dovelo bi do toga da bi, prije eventualne osude, Vrhovni sud odlučivao o njegovoj žalbi na nepravomoćnu presudu u slučajevima Ina-MOL (sedam i pol godina zatvora) i Hypo (tri i pol godine), za koje je osuđen na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora. Sanader je trenutačno u pritvoru samo zato što je ta osuda veća od pet godina zatvora tako da bi u slučaju ukidanja izašao na slobodu. Doduše, Državno odvjetništvo moglo bi inzistirati u procesu za Fimi mediju na ponovnom pritvaranju jer mu je u tom slučaju ukinuto jamstvo i pritvor jer mu se ne može istodobno odrediti u dva postupka. Ali, obrani se tada ipak otvara mogućnost borbe za slobodu sve do Ustavnog suda, koje mogućnosti nema ako je aktualna kazna veća od pet godina zatvora.

Bez obzira na ishod Sanaderova zahtjeva za izuzeće sutkinje Čalić, i taj će se detalj, bude li potrebe, zasigurno ugraditi kao dio mozaika u tužbu Ustavnom sudu, a zatim i Europskom sudu u Strasbourgu, gdje će Sanader očekivano inzistirati na tomu da u Hrvatskoj – imajući na umu odnos medija, komentare političara i dužnosnika, curenje informacija iz tajne istrage... – nije imao pošteno suđenje.

Sutkinja Čalić je kolateralna žrtva političkih prepucavanja

Deseci svjedoka dosad su demantirali različite njegove obrambene konstrukcije. Sanader ima pravo braniti se kako god smatra da je za njega najbolje, pa i neistinama. Odvjetnik Suić zasad šuti o navodnom angažmanu za sutkinju Čalić, a Sanader tvrdi da mu je Suić to priznao. Ali, sutkinja Čalić već je, kako doznajemo na Županijskom sudu u Zagrebu, od crkvenih vlasti pribavila potvrdu da je u postupku poništenja crkvenog braka koji vodi od ožujka 2012. nitko nije zastupao. Zbog te bi se potvrde mogao izjaloviti Sanaderov plan, kakav god bio.

Sutkinja Čalić je kolateralna žrtva političkih prepucavanja i pravosudnih spački alfa-mužjaka. Ali, sve što joj se događa mora prihvatiti kao dio sudskoga posla, odnosno kako bi joj predsjednik Sabora Josip Leko rekao, mora biti otporna i trpjeti jer nije malo dijete. A ni muškarac u vrhu politike, dodali bismo, već samo sutkinja kojoj, doduše, navodno nitko ništa ne može, pa ni premijer, kako je neki dan rekao Zoran Milanović.

>>Vrhovni sud odbio zahtjev Ive Sanadera za izuzećem Ivana Turudića

>>Sanader: Otkazao sam Suiću jer je zastupao moju sutkinju

Komentara 13

Avatar Topgen
Topgen
22:20 15.02.2014.

Uvijek sam zamisljao suca kao starijeg gospodina , prosjedog , besprijekornog drzanja i govora , sa karizmom , ulijevajuci povjerenje , istinu i pravdu. Sanader nije dobio takvog suca , ovaj se cak i dere na njega , kao daa je neki djeparos. Jeste li vidjeli kako to rade oni u Den Haagu ?

ĆA
ćaćaća
15:04 15.02.2014.

dr ivo ide van poslije sl izbora...partija ga medijski iskoristila kako bi pljuvala hdz..sad kad su skužili da ni to više ne pali pustu ga van..

Avatar Topgen
Topgen
22:24 15.02.2014.

Ivo je , ili nije , ono za sto ga optuzuju, ali on ja najbolji politicar kojega smo ikad imali . Kad je on otisao , sve je krenulo napoako. Mozda je to bio i cilj ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije